Replică la interdicţia de a manifesta spontan. Proiect care le dă dreptul românilor să se exprime public oriunde şi oricând

Iniţiativa legislativă va fi depusă, miercuri, în Parlament şi propune modificare Legii 61/1991 a adunărilor publice, mai precis a articolului 3 al actului normativ.

4142 afișări
Imaginea articolului Replică la interdicţia de a manifesta spontan. Proiect care le dă dreptul românilor să se exprime public oriunde şi oricând

Propunere PNL: Românii să aibă dreptul de a-şi exprima opinia public oriunde şi oricând

"Prin derogare de la dispoziţiile art.1 alin.(2) din prezenta lege, nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, protestele politice, precum şi cele care se desfăşoară în pieţe, în alte locuri în aer liber, trotuare, ori în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii adunărilor publice nesupuse declarării prealabile deţin indicii sau date că desfăşurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori că ar putea să ducă la manifestări violente, au obligaţia să solicite din timp primarilor, unităţilor de jandarmi competente teritorial şi poliţiei locale sprijin de specialitate", prevede articolul 3 al iniţiativei legislative a liberalilor.

PNL precizează că, decizia de luni a ÎCCJ privind Legea adunărilor publice potrivit căreia organizarea adunărilor publice trebuie declarată prealabil autorităţilor publice încalcă Legea Fundamentală.

"Din pacate, practica autorităţilor publice înţelege această declarare prealabilă ca o forma de autorizare de facto, ceea ce poate duce la interpretare abuzivă a legii şi la încălcarea libertăţii de exprimare şi a libertăţii întrunirilor consacrate de articolul 39 din Constituţia României. Trebuie spus că Legea 61/1991 vine din epoca mineriadelor şi tradeaza resorturi antidemocratice în contradictie flagrantă cu evoluţia societăţii româneşti. Legea actuală a adunarilor publice poate deveni o reală piedică în organizarea unor manifestaţii politice paşnice mai ales atunci când este folosită cu rea-credinţă şi abuziv aşa cum s-a întâmplat cu protestele din 10 august", potrivit sursei citate.

Vicepreşedintele PNL Gigel Ştirbu a anunţat că va propune, la următorul BEx al partidului, un proiect prin care românii să îşi exprima opinia public oriunde şi oricând. Acesta a declarat, luni pentru MEDIAFAX, că e inadmisibil ca la 28 de ani de la Revoluţie cetăţenii să nu aibă acest drept.

"E posibil ca proiectul să modifice Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, la care a făcut referire şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este inadmisibil ca la 28 de ani de la evenimentele din ’89 românii să nu aibă dreptul să îşi spună punctul de vedere când doresc, unde doresc. E clar că trebuie să se întâmple ceva. Societatea a evoluat, trăim într-o democraţie participativă. Oamenii nu mai pot fi ţinuţi timp de patru ani de zile la o parte de decizia politică şi o dată la patru ani de zile să îi chemi la vot să îşi exprime punctul de vedere. Oamenii simt nevoia de a-şi spune punctul de vedere în fiecare zi vizavi de toate deciziile care îi privesc în primul rând, viaţa lor şi soarta lor şi ca atare nu cred că vreun om politic conştient sau întreg la cap ar putea avea ceva împotriva unui astfel de proiect legislativ", a afirmat deputatul PNL Gigel Ştirbu, luni, pentru MEDIAFAX.

Liberalul a adăugat că propunerea sa vine ca urmare a deciziei ÎCCJ prin care adunările publice trebuie declarate în prealabil. Deputatul PNL a mai precizat că este posibil ca iniţiativa sa legislativă să fie una nouă sau să modifice Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.

"Suntem votaţi pentru a face legi în folosul şi beneficiul cetăţenilor, iar dacă cetăţeni vor să îşi spună punctul de vedere când vor şi unde vot, atunci trebuie să le dai această libertate. Oamenii au dreptul de a-şi spune punctul de vedere, de a-şi exprima opinia liber oriunde şi oricând. Pentru asta a curs sânge în ’89. E inadmisibil ca în secolul 21, în 2018, anul Centenarului, să blochezi românii să îşi spună opinia liber. E un drept inalienabil, din punctul meu de vedere. Din punct de vedere organizatoric, statutar, fiind o decizie extrem de importantă, avem nevoie în primul rând de decizia Biroului Executiv, iar acolo se va degaja o soluţie. Ori vom merge pe un proiect legislativ nou, ori pe modificarea Legii 60/1991", a completat Ştirbu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, luni, că adunările publice trebuie declarate în prealabil, atunci când urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căi publice sau în alte locuri din vecinătatea sediilor sau imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Decizia e obligatorie.

De cealaltă parte, protestatarii #rezist au spus că hotărârea instanţei supreme, potrivit căreia adunările publice trebuie declarate în prealabil la primării, limitează dreptul cetăţenilor de a protesta spontan. Protestatarii mai spun că vor da statul român în judecată la CEDO. Potrivit sursei citate, prin decizia de luni a ICCJ, s-ar da "undă verde" Jandameriei pentru scrierea de amenzi şi pentru intrarea în forţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici