Reprezentantul lui Iohannis în plenul Comisiei de la Veneţia: Opinia Comisiei asupra celor trei legi ale justiţiei, extrem de necesară

Bogdan Dima, reprezentantului preşedintelui Klaus Iohannis în plenul Comisiei de la Veneţia, a transmis că opinia Comisiei asupra celor trei legi ale justiţiei este extrem de necesară, având o "importanţă majoră pentru corpul magistraţilor şi pentru întregul sistem judiciar din România".

1519 afișări
Imaginea articolului Reprezentantul lui Iohannis în plenul Comisiei de la Veneţia: Opinia Comisiei asupra celor trei legi ale justiţiei, extrem de necesară

Reprezentantul lui Iohannis în plenul Comisiei de la Veneţia: Opinia Comisiei asupra celor trei legi ale justiţiei, extrem de necesară

"Preşedintele României a solicitat Comisiei de la Veneţia să analizeze şi să emită o opinie cu privire la legile justiţiei întrucât, dacă acestea intră în vigoare în forma adoptată de către Parlament, vor avea un impact negativ asupra independenţei şi a funcţionării sistemului judiciar din România, implicit asupra statului de drept. Cele trei legi adoptate de Parlament prezintă multiple deficienţe, iar conţinutul lor poate şi trebuie să fie îmbunătăţit substanţial. Modificările aduse celor trei legi afectează independenţa magistraţilor, prin introducerea unor prevederi criticabile. De exemplu, controlul asupra tuturor soluţiilor date de procurori de către procurorul ierarhic superior se extinde şi asupra temeiniciei, nefiind astfel limitat la nelegalitate", se arată în informarea referitoare la intervenţia acestuia în cadrul plenului Comisiei de la Veneţia.

Bogdan Dima s-a referit şi la crearea secţiei speciale de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi, lucru care este, potrivit acestuia, "de natură să afecteze independenţa activităţii magistraţilor" şi a mai evidenţiat că legile au un impact negativ asupra funcţionării sistemului judiciar.

"A fost operată o serie de modificări care pot permite pensionarea magistraţilor la vârsta de 45 de ani, cu numai 20 de ani vechime în profesie, toate acestea în paralel cu majorarea perioadei de pregătire pentru intrarea în profesie. De asemenea, prin modificările aduse, avizul conform al CSM pentru stabilirea schemelor de personal ale instanţelor şi parchetelor a fost eliminat, decizia urmând să revină doar Ministrului Justiţiei. Nu în ultimul rând, modificările aduse legilor justiţiei conduc la diminuarea rolului garantului independenţei justiţiei - Consiliul Superior al Magistraturii. De exemplu, cele mai multe atribuţii ale acestuia, care acum sunt exercitate de către Plen, sunt transferate secţiilor, ceea ce va afecta funcţionalitatea CSM şi va afecta participarea reprezentanţilor societăţii civile membri ai CSM la luarea deciziilor CSM", a mai transmis Dima.

Potrivit acestuia, Klaus Iohannis consideră că opinia Comisiei de la Veneţia asupra celor trei legi "ne va ajuta să păstrăm valorile esenţiale ale democraţiei, independenţei justiţiei, cooperării loiale între puterile statului, precum şi valorile statului de drept".

"Având în vedere situaţia actuală din România, Preşedintele Klaus Iohannis consideră că adoptarea unei Opinii Interimare a Comisiei de la Veneţia, cât mai curând posibil, este extrem de necesară şi va avea o importanţă majoră pentru corpul magistraţilor şi pentru întregul sistem judiciar din România", conchide reprezentantul şefului statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici