Revocarea ministrului Nica; cronologia evenimentelor de miercuri

21:40 - Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că sugestia lui Traian Băsescu ca Dan Nica să demisioneze arată că preşedintele este în spatele propunerii de revocare formulate de premier şi că este responsabil pentru torpilarea coaliţiei.

24 afișări
Imaginea articolului Revocarea ministrului Nica; cronologia evenimentelor de miercuri

Revocarea ministrului Nica; cronologia evenimentelor de miercuri (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax)

21:35 - Ministrul Nica a declarat, la Realitatea TV, că i-a spus preşedintelui Băsescu că nu ia în calcul varianta demisiei, aşa cum i-a solicitat acesta şi a precizat că întâlnirea a durat "până în zece minute".

21:20 - Preşedintele Băsescu i-a cerut ministrului Nica să ia în calcul posibilitatea de a demisiona, apreciind că soluţia pentru a nu pune în pericol stabilitatea politică se află, în acest moment, la latitudinea lui Nica.

21:15 - Prşedintele PSD Mircea Geoană a declarat, la Antena 3, că i-a dat acceptul ministrului de Interne Dan Nica să meargă la Cotroceni pentru a discuta cu preşedintele Traian Băsescu.

21:05 - Ministrul de Interne Dan Nica se află la Cotroceni, pentru o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, au declarat pentru MEDIAFAX surse social-democrate.

20:05 - Preşedintele PSD, Mircea Geoană, l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu, că a creat, prin intermediul premierului, o criză politică în mod deliberat.

19:10 - Ministrul social-democrat pentru IMM, Constantin Niţă, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că membrii Guvernului nu au discutat, în şedinţa de guvern de miercuri, cazul vicepremierului Nica.

18:30 - Premierul Emil Boc i-a întrebat pe miniştrii PSD, la finalul şedinţei de guvern, dacă şi-au schimbat punctul de vedere privind sprijinul faţă de Dan Nica, iar ministrul Ilie Sârbu a răspuns că decizia PSD rămâne valabilă, şeful Guvernului replicând că în aceste condiţii aşteaptă decizia lui Băsescu.

14:35 - Miniştrii PSD au sosit la Palatul Victoria, pentru a participa la şedinţa Executivului, primul care a intrat în sediul Guvernului fiind vicepremierul Dan Nica.

14:15 - Vicepremierul Nica a anunţat că PSD nu va mai participa la şedinţele coaliţiei guvernamentale până când premierul nu îşi va retragerea cererea de revocare.

14:09 - Vicepremierul Dan Nica a făcut un apel la preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc pentru retragerea propunerii de revocare, menţionând că în cazul semnării de către şeful statului a propunerii făcute de şeful Guvernului, miniştrii PSD demisionează în 30 de minute.

14:00 - Vicepremierul Dan Nica a anunţat că miniştrii PSD vor participa la şedinţa de Guvern, pentru că aşa înţeleg să se comporte, cu responsabilitate, în această perioadă de criză.

13:55 - Deputatul PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat că partidele din coaliţia de guvernare ar trebui "să încerce să facă eforturi şi să găsească o soluţie de compromis", arătând că preşedintele ţării "a determinat în mod hotărâtor declanşarea" actualei crize politice.

13:50 - Ministrul Agriculturii Ilie Sârbu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că miniştrii PSD vor fi alături de Dan Nica la declaraţia acestuia, cu mesajul că, atât timp cât preşedintele Băsescu încă nu s-a pronunţat, ei încă sunt în funcţie şi vor merge la Guvern, pentru a-şi continua munca.

13:30 - Miniştrii PSD au fost convocaţi la sediul partidului, la ora 14.00, pentru a participa la o şedinţă cu membrii conducerii partidului.

12:20 - Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, că propunerile de mediere a conflictului între PSD şi PDL pe tema MAI, venite de la Traian Băsescu, sunt "jignitoare", iar dacă preşedintele mai vrea să existe coaliţia PDL-PSD nu poate decât să respingă revocarea lui Dan Nica.

11:30 - Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat, la sediul central al partidului, că democrat-liberalii aşteaptă ca PSD să denunţe Protocolul coaliţiei şi să îşi asume, astfel, criza, precizând că totul are o limită şi că această situaţie nu poate continua.

11:00 - Ministrul Internelor are programată o conferinţă de presă la ora 14 la sediul central al PSD.

10:45 - Premierul Boc va da în şedinţa de Guvern miniştrilor PSD un ultimatum, cerându-le să se hotărască în privinţa nominalizării unui interimar la Interne, pentru ieşirea din criză, potrivit unor surse din PDL.

10:25 - Liderul PSD Adrian Năstase a declarat, miercuri, că nu este posibil un dialog cu PDL, care a încălcat protocolul coaliţiei, menţionând că este nevoie ca premierul, despre care a spus că ar trebui "luat de ciuf" de către şeful statului, să revină aspura propunerii de revocare a lui Dan Nica.

09:55 - Decizia lui Mircea Geoană şi a reprezentanţilor PSD de a refuza dialogul cu PDL în cadrul Coaliţiei este de natură să genereze o criză politică pe care PSD trebuie să şi-o asume, democrat-liberalii regretând că orgoliul a învins raţiunea la PSD, a declarat prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu.

09.40 - Premierul Boc, împreună cu mai mulţi lideri PDL, se afă la Guvern, unde îi aşteaptă pe reprezentanţii PSD să vină pentru discuţiile în coaliţie privind conducerea Ministerului de Interne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici