Rezultate alegeri europarlamentare - Laszlo Borbely (UDMR): Se pare că, după calculele pe care le-am făcut, vom avea două mandate

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că formaţiunea va avea "probabil" două mandate de europarlamentar şi că reprezentaţii săi vor fi în Parlamentul European "când se vor negocia nu numai posturi, ci şi strategii ale UE", transmite corespondentul MEDIAFAX.

97 afișări
Imaginea articolului Rezultate alegeri europarlamentare - Laszlo Borbely (UDMR): Se pare că, după calculele pe care le-am făcut, vom avea două mandate

Laszlo Borbely (UDMR) (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"E bine, noi ne-am luptat pentru cât mai multe mandate, dar se pare că, după calculele pe care le-am făcut, vom avea două mandate. De fapt, acesta a fost scopul principal, ca să depăşim şase la sută. (...) Sper că prin acest vot, în primul rând vom avea o prezenţă puternică acolo, şi vorbesc nu numai de cei care reprezintă UDMR, ci şi de reprezentanţii din Transilvania. Şi vom reuşi, în următorii cinci ani, să avem aliaţi şi în UE. Iată, în România, cu şase la sută putem fi şi membri în coaliţia guvernamentală. În Europa, se pare că vor fi câteva mandate (diferenţă - n.r.) între dreapta şi stânga. Şi, atunci, s-ar putea să avem un rol în ceea ce priveşte voturile care se dau în UE", a declarat Laszlo Borbely, duminică seară, după exit-poll-uri.

El a adăugat că formaţiunile aflate la guvernare, inclusiv UDMR, au beneficiat în aceste alegeri europarlamentare de faptul că a existat o perioadă destul de bună din punct de vedere economic, aşa că oamenii au avut încredere în reprezentanţii lor.

Întrebat dacă mandatele obţinute de PSD vor putea înclina balanţa în Parlamentul European, în ceea ce priveşte desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene, Borbely a spus că rămâne de văzut, dar că scorul va fi "probabil" foarte strâns între popularii şi socialiştii europeni şi că, în orice caz, reprezentaţii UDMR vor fi în Parlamentul European "când se vor negocia nu numai posturi, ci şi strategii ale UE".

"Asta vom vedea, evident, în zilele următoare. Sigur, va fi, probabil, foarte strâns scorul, noi suntem pe zona dreaptă a eşicherului politic în UE, vom vedea. Oricum, vom fi acolo, când se vor negocia nu numai posturi, ci şi strategii ale UE", a arătat vicepreşedintele politic al UDMR.

El a adăugat că le mulţumeşte alegătorilor care au dovedit din nou că "susţin UDMR şi comunitatea maghiară", formaţiunea sa obţinând, după toate sondajele, cel puţin şase la sută, în condiţiile unei prezenţe mai mari la urne ca în 2009.

Pe de altă parte, Borbely a opinat că, dacă rezultatul alegerilor pentru PE din România era "pe undeva previzibil", l-a surprins scăderea drastică a PNL.

"A fost un rezultat, să zicem, pe undeva previzibil, dar surprinzătoare pentru mine a fost scăderea drastică a PNL. Şi, îmi pare rău, pentru că într-adevăr PNL reprezintă un partid important.(...) Eu zic că ruptura a fost atunci când USL s-a destrămat şi, atunci, evident, foarte mulţi alegători au fost dezorientaţi şi au mers mai mulţi către PSD", a mai spus Laszlo Borbely.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici