Ridzi critică modul în care televiziunile au relatat şi comentat tragedia de la Uricani

Deputatul PDL Monica Iacob Ridzi critică, pe blog, modul în care a fost relatată şi comentată tragedia de la Uricani, fostul ministru al Tineretului acuzând faptul că demersurile de a regândi oportunităţile zonei sunt ridiculizate, iar cei care le încearcă sunt bălăcăriţi şi târâţi în justiţie.

30 afișări
Imaginea articolului Ridzi critică modul în care televiziunile au relatat şi comentat tragedia de la Uricani

Ridzi critică modul în care televiziunile au relatat şi comentat tragedia de la Uricani (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Ridzi afirmă, într-un text postat duminică pe blogul personal, că declaraţiile publice ale unora dintre cei care şi-au dat cu părerea despre accident, despre minerit, despre "politica zonei", demonstrează "cât de departe sunt unii de realitate".

"Ascult la o televiziune următoarele «argumente»: «A încercat vreun Guvern să-i facă pe oamenii din Valea Jiului TUNELARI? (oameni care să lucreze la construcţia de tuneluri). Sau mai bine să-i folosim la drumuri?». Turismul nu poate fi o alternativă în Valea Jiului!. Nu trebuie să aruncăm banii europeni într-o gaură neagră!! Mi-a stat sufletul - Cum???? Oamenii Văii Jiului trebuie folosiţi ca «tunelari»? Folosiţi la drumuri? Valea Jiului este «gaura neagră» în care «se aruncă» banii europeni?", scrie Ridzi.

Ea aminteşte că banii europeni au fost alocaţi special pentru zone defavorizate. "Ştiţi, domnilor care va permiteţi să vorbiţi astfel, că banii europeni au fost acordaţi prin programe operaţionale sectoriale sau regionale tocmai pentru a sprijini zonele cu probleme economice şi sociale (inclusiv Valea Jiului)? Ştiţi, domnilor, că, atunci când este secetă în România (tot mai des în ultimii ani), minerilor din Valea Jiului li se cere să dea cărbune peste plan? Turismul «nu este o soluţie pentru Vale»? Aţi venit, vreodată, domnilor, să ne cunoaşteţi zona, felul de a fi, să gândiţi vreo soluţie la faţa locului pentru acele familii, şi nu prin filosofii de manual? Valea Jiului nu este o zonă analizabila din fotoliul de talk-show, stimaţi domni!", scrie Ridzi.

Parlamentarul critică modul în care tragedia a fost comentată: "Cum puteţi spune, domnilor «foşti lideri», «specialişti în minerit» că «dacă eşti sub armătură ai şanse să scapi»? Dacă eşti sub armătura ai şanse să scapi, eventual, în cazul unei surpări, nu a unei explozii!!!! A fost explozie, domnilor, explozie!!! Cum puteţi susţine, domnilor «specialişti în ale mineritului», că în «48 de ore după o explozie nu are nimeni voie să intre în mină»? Se ştie de către toţi cei care au trăit acolo că echipele de salvatori mineri acţionează în funcţie de situaţie, scopul principal fiind salvarea celor blocaţi în subteran. Singura şansa a eventualilor supravieţuitori este ca salvatorii să intre imediat în mină pentru a-i scoate la suprafaţă. Iar cele două echipe de salvatori profesionişti (coordonate de directorul Securităţii Miniere de la CNH şi care a intrat la rândul sau în mină) nu au ezitat să îşi asume riscul, ştiind că este iminentă o nouă explozie, doar pentru a încerca să mai găsească supravieţuitori".

"Cum puteţi spune, speculând pe durerea unor familii, că,«pentru a se ascunde unele lucruri, pentru a se muşamaliza, membrii familiilor celor prinşi în explozie au fost luaţi şi duşi de la poartă minei într-o încăpere din incintă minei pentru a nu vorbi cu presa»? Ştiţi, domnilor, că într-o astfel de nenorocire, de fapt, membrii familiilor sunt duşi într-o încăpere unde primesc atât informaţii despre starea celor aflaţi în subteran, cât şi asistenţă medicală dacă este cazul? Ce trebuia, domnilor, să fie lăsaţi la gardul minei, fără informaţii, fără medicamente, să facă rating când leşină de durere ori îşi strigă disperarea??", scrie Ridzi.

Ea precizează că ştie din proprie experienţă cum este să fii membru al unei familii în care există mineri: "Am trăit şi eu clipe de groază, şi nu este familie din Vale să nu fi trăit asta!!! Ştiu ce simţ soţii, părinţii sau prietenii celor care pleacă dimineaţă la mină, pentru că şi soţul meu, Tiberiu, a lucrat la mină (ca electrician), şi bunicul meu a lucrat la mină, şi socrul meu a lucrat la mină, şi unchiul meu, tot electrician, s-a accidentat în mină, electrocutându-se la 6000 V şi a supravieţuit rămânând fără un ochi şi un picior".

Ridzi precizează că Valea Jiului este amintită doar când se mai surpă un perete sau când mai mor oameni în explozii.

"În rest, orice încercare de a scoate acea zonă la lumina, orice formulă de a regândi oportunităţile zonei, sunt ridiculizate, iar cei care le încearcă, bălăcăriţi şi târâţi prin tribunale şi Parchete.Voi mai vorbi despre asta, vă asigur!! Am tăcut prea mult! Valea plânge, domnilor! Lăsaţi familiile celor dispăruţi şi pe noi, cei care am crescut acolo, să ne plângem, cu frunţile plecate, durerea, neputinţa şi... atât. Dumnezeu să îi ierte pe Calotă Cosmin (inginer, 36 de ani, coordonatorul echipei de electricieni), Nădrag Ion (electrician, a cărei moarte a distrus-o pe soţia lui însărcinată în 3 luni), Cucu Marian (electrician,care a lăsat în urmă un copil la şcoală) , Borchici Cornel (electrician, cu un copil de 8 anişori) şi Stoi Iulian (electrician, cu doi copilaşi minori). P.S. Un cuvânt bun şi respectul meu celor 15 salvatori care, conştienţi de riscuri, au intrat în mină să îşi salveze ortacii, care au fost la 10 minute de moarte, care şi-au cărat ortacii morţi aproape 2 km prin galeriile intoxicate cu metan şi care au avut zile de la Dumnezeu... Mă plec în faţa lor...", mai scrie Ridzi.

Aceasta este prima declaraţie publică a Monicăi Iacob Ridzi după ce deputatul a fost la Viena pentru o biopsie, pe care a anunţat-o pe blog, dar despre care nu a mai făcut nicio referire.

Monica Iacob-Ridzi a fost supusă, pe 18 ianuarie, unei biopsii osteo-medulare, la o clinică din Viena.

Monica Iacob-Ridzi a fost internată, la sfârşitul lunii noiembrie 2010, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, cu o infecţie legată de măduva osoasă, declara atunci Bogdan Popescu, purtător de cuvânt al unităţii sanitare.

Bogdan Popescu preciza că Monica Iacob-Ridzi a fost internată la secţia Hematologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Deputatul are o suferinţă la măduva osoasă, acutizată din cauza unei infecţii, potrivit medicului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici