Robert Cazanciuc, vicepreşedintele Senatului (PSD): „Statul îşi pierde anticorpii în relaţia cu mediul infracţional. Trebuie făcută o analiză în CSAT”

  • „Corupţia, fie a devenit mai adâncă, fie s-a sofisticat. Parchetele nu trebuie să meargă pe stânga sau pe dreapta”
  • „Cred că proiectul lui Cătălin Predoiu de desfiinţare a SIIJ va suferi modificări. Dosarele magistraţilor nu se mai întorc la DNA”
  • „Nu mă uit la ce e în CSM ca să nu fiu şi mai mâhnit”
  • „Nu m-am gândit că aş putea ajunge vreodată în CCR”
  • „O lege proastă pune în pericol pe toată lumea. Le-am spus colegilor din coaliţie: marele pericol este graba”
  • „Vrem ca toate pensiile speciale să treacă pe contributivitate”
  • „Contractul meu pe energie e de 4 ori mai mare decât cel de anul trecut. N-am încheiat contractul, să mă deconecteze, o să negociez”
  • „AUR a avut ieşiri publice care puteau să lipsească. Românii nu sunt extremişti, sunt blânzi şi toleranţi”
2779 afișări
Imaginea articolului Robert Cazanciuc, vicepreşedintele Senatului (PSD): „Statul îşi pierde anticorpii în relaţia cu mediul infracţional. Trebuie făcută o analiză în CSAT”

Robert Cazanciuc, vicepreşedintele Senatului (PSD): „Statul îşi pierde anticorpii în relaţia cu mediul infracţional. Trebuie făcută o analiză în CSAT”

„Dacă nu se vorbeşte despre corupţie, înseamnă că nu mai există (...) În ultimii 2 ani, România stă mai rău la indicele corupţiei. DNA are dosar cu angajarea de consilieri la Nicuşor Dan. De regulă stânga duce lupta anticorupţie. Categoric că există corupţie în România. Corupţia, fie a devenit mai adâncă, fie s-a sofisticat. Parchetele nu trebuie să meargă pe stânga sau pe dreapta. Cred că preşedintele avea dreptate cu statul eşuat. Statul îşi pierde anticorpii în relaţia cu mediul infracţional. De ce s-a ajuns aici? Trebuie făcută o analiză în CSAT. Unde sunt mulţi bani, apar multe interese. Informatizarea a redus mica corupţie. Cea mai mare problemă a României după 1989 este neadecvarea resursei umane la funcţia publică. Parlamentul are o încredere publică de 12-14%. Nu Constituţia este de vină că se numesc fătuce în funcţii publice. E imposibil să-i iei românului votul pentru Preşedinte. Contractul social români – stat nu este respectat”, a declarat Robert Cazanciuc, în emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News.

„PSD din 2017 nu mai este PSD din 2022. În Parlament, am făcut o dezbatere largă pe Legile Justiţiei. Trebuie garantată independenţa judecătorilor. SIIJ nu a fost înfiinţat ca un scut, ci ca o garanţie. Din anumite motive, SIIJ nu a funcţionat cum trebuia. Desfiinţarea SIIJ nu a fost proiectul PSD. CSM a spus că proiectul lui Stelian Ion afectează independenţa. Acum s-a găsit o formulă de compromis în coaliţie. Cred că proiectul lui Predoiu va suferi modificări. Încercăm să înfiinţăm o structură care să funcţioneze. Dosarele magistraţilor nu se mai întorc la DNA (...)”, spune acesta despre înfiinţarea şi desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Despre viziunea „noului PSD” în Justiţie, Robert Cazanciuc declară: „Noul PSD” este o nouă stare de spirit. Nu mă uit la ce e în CSM ca să nu fiu şi mai mâhnit. Cetăţeanul şi mediul de business trebuie sprijinite de Justiţie. Justiţia este un serviciu public în folosul cetăţeanului. Trebuie făcută o selecţie adecvată de intrare în sistemul judiciar. Eu ca procuror primeam 76 de dolari pe lună, astăzi magistraţii au 100 de dolari pe zi. Trebuie modificat sistemul de recrutare a magistraţilor. Nu poţi să stai în mizeria de sediu în care se află Înalta Curte. Trebuie să existe un dialog între sistemul judiciar şi clasa politică. 2 lucruri supără oamenii: durata proceselor şi practica neunitară. Legile nu sunt făcute să ne încurce, ci să ne ajute. Ministerul Justiţiei va modifica Codurile Penale pentru a le pune în acord cu deciziile CCR”.

„Românii din Italia n-au mai votat USR, au votat AUR. Nu va rezolva AUR problemele oamenilor nemulţumiţi. Pe cine are AUR pentru ministerul Sănătăţii, pentru ministerul de Externe, pentru ministerul Apărării? Oamenii vor vota soluţii reale, PSD este pe locul 1. AUR a avut ieşiri publice care puteau să lipsească. Românii nu sunt extremişti, sunt blânzi şi toleranţi. (...) În 2 luni, ştiţi şi dumneavoastră că nu se pot face reforme. Pe Sănătate, punem accent pe prevenirea bolii. În Energie, lucrurile vin mai din urmă. În Sănătate, PSD are rezultate chiar şi după 2 luni. România nu era pregătită pentru liberalizarea pieţei energiei. Domnul Chiriţă de la ANRE nu ştiu unde este plecat. ANRE nu are instrumentele să intervină. Contractul meu pe energie e de 4 ori mai mare decât cel de anul trecut. N-am încheiat contractul, să mă deconecteze, o să negociez”, a spus Robert Cazanciuc despre ascensiunea AUR şi reformele iniţiate de 2 luni la guvernare de către PSD.

În 2022, şi „garda” în CCR se schimbă, iar PSD va avea o nominalizare:
„N-am putea să spun că CCR ia decizii politice. CCR este un organism politico-jurisdicţional. CCR nu este a 2-a Curte Supremă de Justiţie din România. (...) Doamna Dragu n-a făcut gestul de onoare al demisiei. (...) CCR se schimbă la 3 ani ca să înnoiască spiritul. N-a fost vreo discuţie în PSD despre numirea la CCR. Nu m-am gândit că aş putea ajunge vreodată în CCR”.

De ce a spus mult timp PSD că nu votează legea pentru aprobarea „Ordonanţei Prună” pentru ca în final să o voteze, Robert Cazanciuc a declarat:
„Trebuie să vedem ce fel de cercetare penală fac serviciile de informaţii. Procurorul dispune dacă foloseşte serviciile de informaţii pe siguranţa naţională. DNA şi DIICOT au structuri care pot face supraveghere tehnică. Pe spionaj sau trădare nu poţi evita serviciile de informaţii. Ofiţerii de informaţii nu pot audia pe cineva din dosar (...) Trebuie să vedem de ce este ineficientă legea din prezent a siguranţei naţionale. Râde lumea de noi dacă se uită în legea din 1991. Garanţiile din lege trebuie dezbătute în Parlament. O lege proastă pune în pericol pe toată lumea. Le-am spus colegilor din coaliţie: mare pericol este graba. Nu întotdeauna Parlamentul înţelege realitatea. Dacă eviţi dezbaterea faci legea vulnerabilă. România are în prezent în jur de 15.000 de acte normative”.

„Vrem ca toate pensiile speciale să treacă pe contributivitate. Noul PSD şi-a asumat politic eliminarea pensiilor parlamentarilor. Românii nu au nevoie de ipocrizie, au nevoie de onestitate”, a declarat Robert Cazanciuc în emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici