Robert Negoiţă şi Silvian Ciupercă, pe cale să devină feţele integrităţii din România. Senatul audiază mâine noul Consiliu Naţional de Integritate

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, verificat anterior de ANI pentru fals în declaraţia de avere, preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, al cărui nume apare într-un dosar deschis recent de DNA cu suspiciunea că ar fi favorizat o firmă căreia i-a fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de 495 de hectare, dar şi istoricul Constantin Buchet, apropiat al lui Corneliu Vadim Tudor şi demisionar din funcţia de secretar al Colegiului CNSAS în 2005 în urma unui scandal în care a încercat să acopere informaţii din arhiva instituţiei care îl vizau pe liderul PRM, se numără printre propunerile pentru noul Consiliu Naţional de Integritate care ar urma să fie votat săptămâna aceasta în Senat.

394 afișări
Imaginea articolului Robert Negoiţă şi Silvian Ciupercă, pe cale să devină feţele integrităţii din România. Senatul audiază mâine noul Consiliu Naţional de Integritate

Robert Negoiţă şi Silvian Ciupercă, pe cale să devină feţele integrităţii din România. Senatul audiază mâine noul Consiliu Naţional de Integritate

Numiţi pentru un mandat de 4 ani, membrii CNI au printre atribuţii propunerea de numire sau revocare a şefilor instituţiei, analizarea rapoartelor acestora şi recomandarea strategiei de activitate a ANI.

La intrarea într-un nou mandat, după ce precedentul s-a încheiat pe 1 noiembrie, Consiliul Naţional de Integritate, organismul de control al ANI, ar urma să aibă printre membri şi aleşi locali aflaţi fie în verificări pentru suspiciuni legate de probleme de integritate, fie în cercetări ale DNA.

Pe lista înaintată Senatului pentru auidierile din Parlament care ar urma să fie făcute mâine se numără, potrivit surselor Gândul, numele primarului sectorului 3, Robert Negoiţă, cel al preşedintelui CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, dar şi, ca membru supleant, al preşedintelui CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu. Membri PSD, Negoiţă, Ciupercă şi Ţuţuianu ar urma să intre în CNI la propunerea Asociaţiei Municipiilor din România şi, respectiv, a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.

Locul alocat propunerii grupului parlamentar al PSD din Senat i-a fost rezervat istoricului Constantin Buchet, un apropiat al lui Corneliu Vadim Tudor, susţinut de PRM anterior în Colegiul CNSAS. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, s-a numărat printre susţinătorii candidatului PSD, Victor Ponta, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Aşa cum a fost conturat calendarul politic al numirii, Senatul intenţionează audierea în Comisia Juridică a membrilor noului CNI începând de mâine şi numirea efectivă până la finalul săptămânii. PSD are majoritate în Senat.

Negoiţă şi Ţuţuianu - verificaţi la ANI, Ciupercă - anchetat de DNA

Între cei 14 membri ai viitorului CNI, patru ar urma să îşi păstreze locul, 2 nu sunt încă nominalizaţi de Ministerul Finanţelor, respectiv de Ministerul Justiţiei, iar 8 sunt nume noi.

Între cei pentru care partidele sau asociaţiile îşi menţin susţinerea pentru încă un mandat se numără Cyntia Curt (din partea Grupului parlamentar PDL), fostă consilieră a lui Emil Boc la guvern, Zsuzanna Peter (din partea Grupului parlamentar al UDMR), Tiberius Tănase (din partea Grupului parlamentar al minorităţilor, din Camera Deputaţilor) şi Emil Drăghici, primarul independent al comunei Vulcana-Băi (propus de Asociaţia Comunelor din România).

Noile nume de titulari, aşa cum au fost înaintea de partide şi de instituţii sunt, potrivit surselor Gândul, cel al lui Bogdan Găurean (din partea Grupului parlamentar al PNL), al lui Robert Negoiţă (Asociaţia Municipiilor), al lui Silvian Ciupercă (Uniunea Naţională a CJ), al lui Constantin Buchet (Grupul parlamentar al PSD).

Fost director general adjunct la Registrul Comerţului, Bogdan Găurean a devenit cunoscut mai ales în postura de consilier al fostului ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, cu sprijinul căruia a şi fost numit pentru o scurtă perioadă secretar de stat în Guvernul Ponta II. De profesie jurist, Găurean a fost unul dintre membrii controversatei comisii de privatizare a CFR Marfă.

Din partea PSD, nominalizarea directă este cea a istoricului Constantin Buchet, fost membru al Colegiului CNSAS cu sprijinul PRM. Alţi doi importanţi membri ai conducerii PSD ar urma să ajungă titulari în CNI la propunerea asociaţiei primarilor de municipii şi a celei a preşedinţilor de CJ. Este vorba despre vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă şi de preşedintele filialei Ialomiţa, Silvian Ciupercă.

Numele lui Ciupercă apare într-un dosar instrumentat în prezent de DNA, preşedintele CJ Ialomiţa fiind suspectat, potrivit Mediafax, că ar fi favorizat o firmă din Timişoara căreia i-a fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de circa 495 de hectare, prejudiciind astfel bugetul instituţiei cu aproape 200.000 de lei pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei contractulului. Detalii, AICI.

Robert Negoiţă, pe de altă parte, s-ar afla printre cei care au primit din partea ANI înştiinţări legate de verificări în ceea ce îi priveşte. În aceeaşi situaţie ar fi, potrivit unor surse ale Gândul, şi unul dintre cei propuşi ca membri supleanţi: preşedintele CJ Dâmboviţa şi liderul PSD al filialei judeţene, Adrian Ţuţuianu. Dacă din partea primarului Negoiţă, ni s-a transmis prin consilieră că i se va comunica solicitarea de a clarifica corespondenţa sa cu ANI, poreşedintele CJ Dâmboviţa nu a putut fi contactat astăzi de Gândul.

Citeşte continuarea pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici