Roberta Anastase: Opoziţia cere negocierea interesului naţional, nu persoana mea este problema

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, miercuri, că prin solicitarea de demitere a sa din funcţie opoziţia cere de fapt o negociere a interesului naţional şi a arătat că nu persoana sa este importantă, aceasta fiind doar un pretext.

23 afişări
Imaginea articolului Roberta Anastase: Opoziţia cere negocierea interesului naţional, nu persoana mea este problema

Roberta Anastase: Opoziţia cere negocierea interesului naţional, nu persoana mea este problema (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Întrebată în legătură cu faptul că opoziţia solicită încontinuare demisia sa din funcţia de preşedinte al Camerei, RobertaAnastase a precizat: "Opoziţia de fapt şi de drept cere onegociere a interesului naţional".

"Nu persoana Roberta Anastase este importantă, e doar unpretext şi nimic mai mult decât atât", a adăugatAnastase

Ea a spus că moratoriul cerut de şeful statului nu presupune caopoziţia să pună condiţii. "Moratoriile nu presupun să puicondiţii. Moratoriile, dacă ai o minimă informaţie, ştii că se facpentru o perioadă de timp, este o îngheţare a unor conflicte şireluarea lor după ce obiectivele naţionale sunt îndeplinite", aspus Roberta Anastase.

Anastase a arătat că se întreabă "când este corect, de exemplu,Crin Antonescu: în momentul în care îl numeşte pe Mihai Voicuînlocuitorul de drept al lui ca preşedinte al PNL sau când acuzăfraudarea pensiilor".

"Fraudarea pensiilor aşa cum consideră dumnealui (Crin Antonescu- n.r.) dacă a fost făcută a fost făcută de un singur om,de Mihai Voicu, secretarul responsabil de numărarea voturilorputerii. E un dublu limbaj care de fapt ascunde un demerspoliticianist în defavoarea interesului ţării. Nupreşedintele Camerei Deputaţilor numără voturile şi asta oştie orice parlamentar chiar dacă are o prezenţă de 1%", a explicatpreşedintele Camerei Deputaţilor.

Întrebată dacă Sulfina Barbu ar putea-o înlocui la şefia CamereiDeputaţilor, Anastase a precizat că Sulfina Barbu a spus foarteclar că nu s-a pus această problemă în niciun moment.

"Cred că a fost destul de clară şi colega mea Sulfina Barbu, euce să mai comentez? Sulfina a spus foarte clar că nu s-a pusaceastă problemă în niciun moment", a mai afirmat aceasta.

Anastase a adăugat că este convinsă că există o şansă dedeblocare a situaţiei din Camera Deputaţilor, având învedere că săptămâna trecută toţi liderii grupurilor parlamentare aufost de acord să semneze un protocol care viza buna funcţionare aCamerei.

Întrebată dacă se intenţionează modificarea RegulamentuluiCamerei astfel încât deciziile care se iau în Biroul Permanent săse ia de către plen, Anastase a spus că există un set de principiicare presupun modificarea Regulamentului, iar la solicitareagrupului PNL a fost introdusă "clarificarea momentelor în care estenevoie de cvorum".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în plenulCamerelor reunite, că propune forţelor politice un moratoriu pentrudeblocarea activităţii Parlamentului, el precizând că sunt necesareacţiuni ferme şi consecvente la nivelul Guvernului şiLegislativului în următoarele 30-45 de zile.

El a spus că insistă ca partidele să realizeze acestmoratoriu pe termen limitat, pentru realizarea intereselornaţionale.

"Decizia stă în mâinile dumneavoastră", le-a spus preşedinteleparlamentarilor.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, că mesajultransmis de preşedintele Traian Băsescu în Parlament a fost acelade schimbare a Robertei Anastase din funcţia de preşedinte alCamerei Deputaţilor.

Ponta a spus că mesajul principal al preşedintelui, care apropus partidelor parlamentare un moratoriu pentru 30-45 de zile,s-a adresat în principal partidelor din arcul guvernamental, careau fost prezente în plen, şi nu opoziţiei. "Este un mesaj pe carenoi, opoziţia, îl dăm de peste o lună, anume că trebuie să încetezeacest război pornit de putere împotriva opoziţiei şi că trebuie săavem din nou dialog constituţional între putere şi opoziţie", aafirmat el.

Ponta a precizat că PSD este dispus oricând să participela lucrările Camerei Deputaţilor şi să accepte moratoriul propus deBăsescu, sub condiţia înlocuirii Robertei Anastase de lapreşedinţia Camerei.

Preşedintele PNL Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, într-oconferinţă de presă, că şeful statului nu le propune partidelorparlamentare un armistiţiu, ci ca opoziţia să demisioneze de laobligaţiile sale şi să voteze "orbeşte" măsurile "absurde" aleGuvernului.

De asemenea, Antonescu a precizat că orice discuţie serioasăpentru rezolvarea problemelor României, între partideleparlamentare, trebuie să pornească de la premisa plecăriiguvernului Boc, iar atunci când e vorba de funcţionarea normală aCamerei Deputaţilor discuţia trebuie să plece din punctul în care"preşedintele acestei Camere, Roberta Anastase, se retrage".

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat pesimist în legătură cufaptul că liderii opoziţiei vor înţelege să slujească interesuluinaţional, a declarat, marţi seară, liderul PDL Adriean Videanu,după întâlnirea de la Cotroceni dintre şeful statului, Emil Boc,Roberta Anastase şi Vasile Blaga.

Videanu a precizat că subiectul discuţiei de la Cotroceni aufost priorităţile României până la sfârşitul acestui an în ideeaservicii interesului naţional şi a spus că PDL solicită partidelorde opoziţie să nu blocheze activitatea Parlamentului.

Liderul PDL Adriean Videanu a declarat, marţi seară, dupăîntâlnirea reprezentanţilor PDL cu Traian Băsescu, de la Cotroceni,că nu Roberta Anastase este, în momentul de faţă,prioritatea României, răspunzând astfel unei întrebăriprivind retragerea sprijinului preşedintelui Camerei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici