Roman, despre Havel: Într-un moment în care sunt puţine repere morale, dispare unul dintre ele

Fostul premier Petre Roman a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că împreună cu Vaclav Havel făcea parte din Clubul de la Madrid, organizaţie ce cuprinde foşti premieri şi preşedinţi şi a apreciat că este foarte dureros că într-un moment în care sunt puţine repere morale "dispare unul dintre ele".

118 afișări
Imaginea articolului Roman, despre Havel: Într-un moment în care sunt puţine repere morale, dispare unul dintre ele

Roman, despre Havel: Într-un moment în care sunt puţine repere morale, dispare unul dintre ele (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Am avut bucuria şi cinstea, amândoi eram în Clubul de la Madrid, organizaţie care cuprinde şi foşti prim miniştri, 80 la număr. Acum câţiva ani, Clubul de la Madrid a organizat la Praga o adunare generală a Clubului pentru a-l onora pe Vaclav Havel şi a-l susţine, pentru că era târât într-o dispută cu preşedintele Cehiei Vaclav Klaus. Într-un moment în care sunt puţine repere morale în care să credem, dispare unul dintre ele, este foarte dureros", a spus Roman.

Petre Roman a arătat că a urmărit scrierile lui Vaclav Havel despre tranziţia spre democraţie, apreciind că acestea sunt cele mai puternice "pentru lumea care tânjea după libertatea şi democraţie. I-am urmărit toate scrierile, sunt cele mai puternice pentru lumea noastră care tânjea după libertate şi democraţie. El ne-a dat nouă, acelora care am încercat acest pas uriaş al tranziţiei către democraţie, cele mai importante raţiuni, cele mai importante argumente, sentimente prin scrierile lui", a mai spus Petre Roman.

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat, duminică dimineaţă, la vârsta de 75 de ani.

Artizan al "Revoluţiei de catifea" anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.

Havel, a cărui viaţă publică a fost afectată de mai multe probleme de sănătate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamaţii a căilor respiratorii.

O pneumonie tratată în mod necorespunzător în închisoare, la începutul anilor '80, şi un cancer pulmonar i-au creat numeroase probleme de sănătate lui Vaclav Havel.

Havel, care a fost fumător înrăit, a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. În afară de o bronşită cronică, el are frecvent probleme cardiace.

În 1998, el a fost în pericol de moarte de două ori: în aprilie, când a fost supus în ultimă instanţă unei intervenţii chirurgicale în Austria în urma unei perforări a intestinului, apoi în august, din cauza unei crize cardiace.

În ianuarie 2009 el a petrecut două săptămâni la terapie intensivă la Praga pentru o inflamaţie pulmonară, în timp ce în mai 2010 a fost spitalizat în Statele Unite din cauza unor probleme cardiace.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici