România îşi propune să îşi revizuiască industria apărării pentru a stimula producţia - ministru

România îşi propune să îşi revizuiască industria de stat din domeniul apărării prin investiţii în noi tehnologii, pentru a stimula producţia şi exporturile în regiune, a declarat miercuri pentru Reuters ministrul economiei, Florin Spătaru.

554 afișări
Imaginea articolului România îşi propune să îşi revizuiască industria apărării pentru a stimula producţia - ministru

Cifra de afaceri a sectorului a crescut în timpul războiului din Ucraina.

Compania de stat Romarm controlează 15 companii care produc arme şi muniţii, de la praf de puşcă şi transportoare blindate la obuze de infanterie şi rachete ghidate.

În cele nouă luni de la invadarea Ucrainei vecine de către Rusia, Romarm şi-a văzut cifra de afaceri crescând de şase ori, de la 131,6 milioane de lei (28,48 milioane de dolari) din 2021, cea mai mare parte a acesteia fiind reprezentată de exporturi, a declarat ministrul Florin Spataru.

Dar costurile ridicate ale energiei şi tehnologia învechită face firma să se lupte pentru a ţine pasul cu firmele private de apărare.

"Ceea ce observăm este că preţurile ridicate la energie şi o bază tehnologică scăzută au dus la un nivel de producţie mai mic decât se estima", a declarat Spataru într-un interviu pentru Reuters.

"Avem nevoie de investiţii în noi tehnologii pentru a rezolva această problemă de competitivitate. Ne propunem să creştem producţia pentru a răspunde nevoilor ministerelor relevante, dar ne uităm şi la exporturi şi la acoperirea cererii regionale."

Industria de armament din Europa de Est a primit un impuls în acest an, în condiţiile în care guvernele din regiune conduc eforturile de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

Spre deosebire de alte ţări din regiune, România, care împarte o graniţă de 650 km cu Ucraina, a refuzat să comenteze cu privire la ajutorul militar pe care îl oferă, însă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în noiembrie că acesta este "semnificativ".

Membră a NATO din 2004, România îşi va creşte anul viitor cheltuielile pentru apărare la 2,5% din produsul intern brut, de la 2% în prezent.

Spataru a declarat că firmele de stat din domeniul apărării au proceduri de achiziţie în curs de desfăşurare pentru noi linii de producţie şi echipamente în valoare de 600 de milioane de lei (129,83 milioane de dolari), cu alte 200 de milioane de lei alocate pentru anul viitor.

În 2023, Electromecanica Ploieşti, o subsidiară a Romarm, va începe un program de investiţii pe trei ani pentru construirea de interceptoare de rachete SkyCeptor în parteneriat cu compania americană Raytheon, primele rachete fiind aşteptate în 2026, a mai spus Spataru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici