România, sfătuită să anunţe cât mai repede noul comisar european, ca să nu piardă portofoliul

Comisia Europeană aşteaptă cât mai urgent o nominalizare din partea României pentru comisarul european pe transporturi, în locul Rovanei Plumb, pentru ca ţara noastră să îşi păstreze portofoliul important pe care l-a primit, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate de preşedintele ales al CE.

1187 afișări
Imaginea articolului România, sfătuită să anunţe cât mai repede noul comisar european, ca să nu piardă portofoliul

România, sfătuită să anunţe cât mai repede noul comisar european, ca să nu pierdă portofoliul - surse

Potrivit surselor citate, unele ţări şi-au manifestat deja intenţia să fie făcute unele modificări, iar portofoliul transporturi, atribuit iniţiat României, să fie preluat de o un alt stat membru al UE.

Tocmai de aceea reprezentanţii Comisiei Europene aşteaptă o nominalizare cât mai rapidă din partea ţării noastre pentru această poziţie, au conchis sursele menţionate.

Viorica Dăncilă a anunţat că nu va fi luată o decizie cu privire la propunerea unui comisar european, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD de marţi, precizând că vrea să aibă mai întâi o discuţie cu preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Premierul a adăugat că a discutat, luni, cu Ursula von der Leyen doar despre cazul Rovanei Plumb, respinsă de Comisia JURI pentru poziţia de comisar european.

„Am spus că nu vorbim despre propunerea despre comisar european. Pentru mine în primul rând e important profilul candidatului. Să fie o persoană care să aibă credibilitate, cu multă experienţă. Vom discuta după ce discut cu doamna preşedintele ales al Comisiei Europene. Ieri (luni - n.r.) am discutat cu doamna preşedinte de candidatul Rovana Plumb, despre modul în care s-au desfăşurat lucurile. Voi discuta cu doamna preşedinte. Dacă e nevoie voi propune şi o femeie şi un bărbat. Sunt mai mulţi candidaţi care ar putea”, a explicat Dăncilă.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi nu sunt apţi pentru funcţia de comisar european. Comisia a trimis o scrisoare către preşedintele PE.

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, a cerut luni României şi Ungariei să propună „persoane adecvate” şi care să corespundă portofoliilor alocate, avertizând că în caz contrar ar putea solicita alte propuneri. Aceasta „aşteaptă noi nume” din partea României şi Ungariei, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat de site-ul Politico.eu.

Astfel, Ungaria îl va propune pe diplomatul Oliver Varhelyi pentru funcţia de membru al Comisiei Europene, a afirmat un oficial european citat de agenţia Reuters.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici