Prima pagină » Politic » România și-a încheiat mandatul de președinte al SEDM

România și-a încheiat mandatul de președinte al SEDM

România a încheiat președinția Procesului reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est și a predat Secretariatul Greciei, după ce a obținut progrese importante în consolidarea cooperării regionale și extinderea inițiativei.
România și-a încheiat mandatul de președinte al SEDM
Cosmin Pirv
04 iul. 2025, 12:13, Politic

România a predat Greciei Secretariatul Preşedinției Procesului reuniunii miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM). România a deținut mandatul de preşedinte în perioada 2023-2025.

La Atena, delegația română condusă de președintele rotativ, Simona Cojocaru, director al Direcției politici de apărare, a purtat discuții bilaterale cu delegația elenă condusă de noul președinte SEDM, E.S. ambasador Eleftherios Anghelopoulos, pe timpul cărora au fost prezentate realizările obținute la nivelul inițiativei în perioada mandatului României, transmite vineri MApN.

Reprezentanții ministerului arată că printre realizările majore ale preşedinției române se numără aprobarea de către miniştrii apărării SEDM a conceptului de consolidare a Brigăzii Multinaționale din Europa de Sud-Est (SEEBRIG), vectorul operațional al inițiativei, ⁠aprobarea noului proiect în domeniul rezilienței, condus de România, ⁠accederea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline în SEDM și conectarea la organizațiile internaționale, cu precădere Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Predarea Secretariatului SEDM reprezintă un prim pas în procesul de transfer a comenzii SEDM către Republica Elenă, ceremonia oficială urmând să aibă loc în luna septembrie 2025, la Kumanovo, Republica Macedonia de Nord, odată cu aniversarea a 26 de ani de la înființarea SEEBRIG.

Creat iniţial în 1996 ca o platformă de cooperare a ţărilor sud-est europene aspirante la integrarea euro-atlantică, Procesul reuniunilor miniştrilor apărării din Europa de Sud Est (SEDM) a evoluat într-o iniţiativă regională importantă, care abordează provocările reale de securitate, promovând în acelaşi timp încrederea şi cooperarea în regiune.