România şi Marea Britanie coordonează asistenţa pentru reformele anticorupţie de la Chişinău

România, prin Ministerul Justiţiei şi Ambasada României la Chişinău, alături de autorităţile din Marea Britanie, coordonează asistenţa pentru reformele anticorupţie de la Chişinău şi oferă Moldovei suport direct prin cooperare interinstituţională în format extins.

608 afișări
Imaginea articolului România şi Marea Britanie coordonează asistenţa pentru reformele anticorupţie de la Chişinău

România şi Marea Britanie coordonează asistenţa pentru reformele anticorupţie de la Chişinău

România, prin Ministerul Justiţiei, şi Marea Britanie, prin Foreign and Commonwealth Office, au co-prezidat, vineri, lucrările Grupului de lucru privind lupta anticorupţie din cadrul celei de-a doua Conferinţe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform/MSP).

Evenimentul este organizat la nivelul miniştrilor afacerilor externe, de către ministerele de resort din România, Germania şi Franţa.

Conferinţa de la Bucureşti şi-a propus continuarea dezbaterilor şi a colectării de sprijin financiar şi asistenţă tehnică pentru autorităţile de la Chişinău, în contextul războiului din Ucraina. Discuţiile s-au organizat pe domenii esenţiale ce au preluat formatul unor Grupuri de lucru: Războiul din Ucraina şi situaţia umanitară a refugiaţilor, Lupta anticorupţie, ca prioritate pe agenda reformelor din Republica Moldova, Provocări privind energia întâmpinate de Republica Moldova, Asistenţă financiară/Dezvoltarea rezilienţei economice a Republicii Moldova, Managementul eficient al frontierelor.

„Prin decizia Consiliului European din 23 iunie 2022 privind aderarea Republicii Moldova şi a Ucrainei la Uniunea Europeană (UE), liderii UE s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor şi responsabilităţilor lor şi au acordat Republicii Moldova şi Ucrainei statutul de candidat, confirmând că aceste ţări şi cetăţenii lor sunt bineveniţi în familia Uniunii Europene. UE a fost din nou creativă. A răspuns rapid noilor realităţi create de agresiunea Rusiei în Ucraina, anunţând o decizie care ţine cont de meritele acestor ţări şi de determinarea autorităţilor lor de a menţine o cale europeană. Realizarea este una istorică, iar felicitările trebuie transmise şi autorităţilor de la Chişinău. Acum este nevoie de realizări concrete pentru a fi dovedită capacitatea acestor ţări de a-şi însuşi cu adevărat valorile Uniunii Europene prevăzute de tratele sale de constitutive. Ceea ce este important de ştiut este că nici Ucraina şi nici Republica Moldova nu sunt singure pe acest drum. România a fost una dintre ţările care au susţinut constant Republica Moldova pe drumul său european. România va continua să facă acest lucru. Instituţiile UE urmează să fie ghizii şi partenerii Republicii Moldova pentru a finaliza cu succes procesul de aderare, aşa cum au fost şi în perioada aderării României la UE. Ştim cu toţii că ceea ce ne aşteaptă este poate mai dificil decât obţinerea acestui statut de candidat, dar suntem cu toţii aici pentru a sprijini eforturile autorităţilor de la Chişinău”, a spus ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

În marja Conferinţei, au mai avut loc joi întâlniri bilaterale la sediul Ministerului Justiţiei şi la cel al Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, între delegaţia Republicii Moldova, alcătuită din Veronica Mihailov-Moraru, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, şi Iulian Rusu, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, şi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei din România (secretar de stat George Cătălin Şerban), Administraţiei Naţionale pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (Cornel Călinescu, director general) şi Direcţiei Generale Anticorupţie (Manuela Popescu, director adjunct); iar vineri, post-conferinţă, întâlniri bilaterale la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la cel al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, între Dumitru Robu, procuror general interimar, şi ceilalţi membri ai delegaţiei Republicii Moldova antemenţionaţi, precum şi Gabriela Scutea, procuror general, respectiv Crin Bologa, procuror şef.

La lucrările Grupului de lucru privind lupta anticorupţie, alături de reprezentanţii României, Marii Britanii şi Republicii Moldova, au participat reprezentanţi din partea: Franţei, Germaniei, Ţărilor de Jos, Letoniei, Estoniei, Confederaţiei Elveţiane, Serviciului European de Acţiune Externă, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici