România susţine crearea unui Tribunal Special privind crima de agresiune împotriva Ucrainei

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a susţinut intervenţia din partea României la Summitul statelor membre ale Grupului Nucleu (Core Group) privind crearea unui Tribunal Special privind crima de agresiune împotriva Ucrainei, desfăşurat marţi în format virtual.

227 afișări
Imaginea articolului România susţine crearea unui Tribunal Special privind crima de agresiune împotriva Ucrainei

Evenimentul a fost organizat de Ucraina, participanţii fiind oficiali din statele care sunt implicate în demersurile privind crearea unei instanţe care să examineze crima de agresiune, în contextul războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Cu prilejul Summitului, a fost adoptată o Declaraţie Comună prin care se reafirmă angajamentul statelor participante faţă de importanţa realizării obiectivului aducerii în faţa justiţiei internaţionale a persoanelor responsabile pentru planificarea şi comiterea crimei de agresiune împotriva Ucrainei şi afirmarea sprijinului pentru un Tribunal special având competenţe în materie.

În intervenţia sa, ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul neechivoc al României faţă de obiectivul fundamental al înfăptuirii justiţiei, în baza instrumentelor de drept internaţional, şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

Bogdan Aurescu a subliniat, în acest sens, că România, ca ţară cu expertiză recunoscută în domeniul dreptului internaţional, a răspuns prompt la solicitarea părţii ucrainene privind crearea Grupului Nucleu în vederea înfiinţării Tribunalului, participând activ la discuţiile pe această temă desfăşurate până în prezent, având în vedere complexitatea juridică a problemei.

„Conduita României reflectă poziţia sa principială privind tragerea la răspundere a celor vinovaţi de săvârşirea crimelor de o gravitate deosebită pe teritoriul Ucrainei, abordare reflectată inclusiv prin: decizia României din 2 martie 2022 de a sesiza, alături de un grup consistent de alte state, Procurorul Curţii Penale Internaţionale, în legătură cu desfăşurarea unei anchete cu privire la comiterea crimelor de război, a crimelor împotriva umanităţii şi a crimei de genocid şi de a sprijini cu o contribuţie voluntară Biroul Procurorului CPI; depunerea, la 16 septembrie, la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a cererii de intervenţie a României în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federaţiei Ruse; depunerea, la 13 septembrie 2022, a Declaraţiei de Intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina contra Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ). Ca expresie a importanţei acordate mecanismelor de drept internaţional, ministrul Bogdan Aurescu se implică personal, ca Agent al României, în procedurile din faţa CIJ”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Demersurile pentru înfiinţarea unui Grup Nucleu de state care să lucreze la identificarea celor mai potrivite modalităţi juridice pentru înfiinţarea unui Tribunal special pentru sancţionarea crimelor de agresiune săvârşite în Ucraina au fost iniţiate anul trecut, România fiind printre primele state care s-au alăturat acestui grup. Eforturile participanţilor la acest Grup Nucleu ţin de identificarea celei mai potrivite soluţii juridice în vederea înfiinţării unei astfel de instanţe, precum şi pentru generarea unei susţineri cât mai largi pentru iniţiativă, în scopul asigurării legitimităţii acesteia. Crearea unei astfel de instanţe este necesară, având în vedere inexistenţa, la acest moment, a unui mecanism jurisdicţional internaţional care să sancţioneze săvârşirea crimei de agresiune în Ucraina, întrucât F. Rusă nu este parte la Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici