Video Săftoiu: Parlamentarii Comisiei Udrea nu caută fapte penale

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a declarat, luni, referindu-se la discuţia din Comisia Udrea apărută în presă, că înregistrarea a fost făcută de cineva din Parlament şi a precizat că membrii comisiei nu caută fapte penale, ci doar îşi pun întrebări şi caută răspunsuri.

27 afișări

"Aici nu e vorba de stenograme. Înregistrarea apărută în presă a fost făcută joi şi o consider o înregistrare neautorizată, pentru că preşedintele Comisiei, Ludovic Orban, spune acolo (în înregistrare-nr): «După audieri, s-a încheiat şedinţa. Rămânem doar pentru bucătărie internă». Orban le mulţumeşte celor care erau la pupitrul de înregistrare şi stenografelor şi spune: «Vom continua discuţiile doar pe bucătărie internă, respectiv ce avem de făcut săptămâna viitoare». Deci, practic şedinţa de joi era închisă. Şi cu toate astea cineva a făcut mai departe înregistrarea, după care a dat-o la presă", a declarat Adriana Săftoiu, pentru MEDIAFAX.

Deputatul liberal a menţionat că acest cineva "nu putea să fie decât din Parlament, pentru că în mod evident semnalul a plecat din sala de şedinţe şi a ajuns într-un alt birou".

Întrebată dacă această înregistrare a fost făcută de vreun deputat PDL, Adriana Săftoiu a precizat că nu spune asta, ci doar faptul că înregistrarea e făcută de cineva din Parlament.

În ceea ce priveşte faptul că membrii comisiei ar căuta "fapte de natură penală" care să o incrimineze pe Udrea în acest caz, Săftoiu a spus că nu crede că membrii Comisiei spun asta în înregistrare.

"Nu cred că asta ("fapte de natură penală"-nr) spun membrii comisiei. Membrii comisiei nu fac altceva decât să-şi pună întrebări, să caute răspunsuri, să citească documentele, să le analizeze, să asculte audierile. Punctele de vedere şi opiniile pe care le exprimăm acolo sunt antemergătoare raportului final, singurul document care va prezenta punctul de vedere oficial al Comisiei de anchetă. În rest, toate celelete sunt discuţii de analiză", a conchis deputatul liberal.

Duminică seară, pe mai multe bloguri şi în presă a apărut o înregistrare a discuţiilor din Comisia Udrea, dintre Ludovic Orban, Aura Vasile, Adriana Săftoiu şi, potrivit transcrierii care a însoţit înregistrarea primită de redacţii, un al patrulea participant ar fi fost Lakatos Peter, care neagă, însă, prezenţa la această convorbire. Potrivit Gândul, cea de-a patra persoană care a fost la această discuţie este social-democratul Dumitru Chiriţă.

Membrii comisiei reiau acuzaţiile apărute în presă la adresa ministrului Udrea, stabilesc planul audierilor şi persoanele pe care ar urma să le audieze. De asemenea, discută modalităţi de a găsi dovezi în sprijinul acuzaţiilor apărute la adresa ministrului Turismului.

La un moment dat, potrivit transcrierii care însoţeşte înregistrarea, cel care este identificat ca fiind Lakatos Peter spune: "Ştiţi cum trebuie să acţionăm, deci dacă nu reuşim să punem în evidenţă fapte de natură penală care să o incrimineze şi să intre şi DNA-ul sub o formă de autosesizare...".

Apoi, el continuă: "Dacă nu reuşim acest lucru, nu vom face mare brânză aprofundând BRD, Amalia Năstase şi pe alţii...".

Săftoiu susţine că în acest caz nu poate fi dovedită decât lipsa de moralitate.

"Dar nu-i penal, asta e!", afirmă deputatul PNL Adriana Săftoiu, adăugând: "Până acum am dovedit ceva, am reuşit noi să scoatem ceva de la ei de natură penală?"

În opinia celui de-al patrulea participant la discuţii, un fapt de natură penală este acela că Ministerul Turismului "a făcut publicitate fără să aibă prevăzute sume potrivit legii".

"Ăsta e un fapt de natură penală. Problema pe care o avem acum este dacă o putem încadra şi pe ea în această faptă (!!!). După părerea mea, planul al doilea de achiziţii o incriminează", apreciază acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici