Salarii bugetari. Guvernul ia în considerare îngheţarea veniturilor salariaţilor de la stat. Ministrul Finanţelor recunoaşte documentul trimis la CE

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, spune că este o variantă de lucru îngheţarea salariilor din 2019, aşa cum reiese din documentul prezentat de liberalul Florin Cîţu, dar asta ar presupune inclusiv aplicarea mai rapidă a Legii Salarizării, adică în 2020, nu până în 2022.

3776 afișări
Imaginea articolului Salarii bugetari. Guvernul ia în considerare îngheţarea veniturilor salariaţilor de la stat. Ministrul Finanţelor recunoaşte documentul trimis la CE

Eugen Teodorovici, despre documentul prezentat de Cîţu privind îngheţarea salariilor: E o variantă. Nu există criză în aplicarea Legii Salarizării, ci ea ar putea să se aplice integral mai devreme, în 2020

"Face o confuzie în ce spune şi ce gândeşte (n.r.: Florin Cîţu). Spune că România răspunde CE în reducerea cheltuielilor publice. Trebuie spus că nu e criza la nivelul bugetului, nici la nivelul aplicării legii pensiilor sau salarizării. Oricât e de mare impactul, PSD şi-a respectat promisiunile. Documentul vorbeşte despre o astfel de abordare şi vă spun calculele: legea salarizării are aplicabilitate până în 2022. M-aţi auzit spunând că aş aplica legea într-un termen scurt. Ca legea salarizării să fie aplicată integral pînă în 2020. E un scenariu propus în acest sens Comisiei Europene", a declarat ministrul Eugen Teodorovici, la România Tv.

Acesta spune că a discutat deja despre această variantă cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, dar a refuzat să spună dacă liderul PSD Liviu Dragnea este de acord.

"Vedeţi cum arată legea bugetului peste câteva săptămâni pentru va prevedea formula finală pentru 2019, adică ne menţinem promisiunea de creştere cu 15% la pensii. Iar la salarizare, nu că nu se aplică, ci mai repede se va aplica. E o formulă luată în calcul", a mai spus Teodorovici.

Ministrul spune că promisiunile legate de punctul de pensie şi majorarea salariului minim de la 1 ianuarie vor fi respectate. Totodată, Teodorovici l-a acuzat pe Florin Cîţu de intoxicare: " E intoxicarea opiniei publice. De când este senator asta a făcut. De asta a fost dat afară din sistemul bancar".

Olguţa Vasilescu, optimistă privind Legea salarizării: Aşa cum nu ne-am blocat până acum şi am găsit fonduri, aşa se va întâmpla anul viitor

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a scris, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că nu s-a „blocat Guvernul” aşa cum spune Opoziţia, şi că va găsi fondurile necesare plăţii pensiilor şi salariilor pentru anul viitor. Ministrul a mai spus că Legea salarizării se va aplica aşa cum a fost adoptată.

„Iar “s-a blocat guvernul”, iar “nu mai sunt bani de pensii şi salarii”, iar “nu se aplică legea salarizării”. Asta aud de la opoziţie din două în două luni. Şi iar răspundem: aşa cum nu ne-am blocat până acum şi cum am găsit fondurile necesare plăţii pensiilor şi salariilor, aşa se va întâmpla şi anul viitor. Legea salarizării se va aplică aşa cum a fost ea adoptată de parlament, chiar dacă lunile acestea a mai existat un scenariu şi anume să se aplice direct grilă din 2022 în 2020, aşa cum au solicitat, în mod repetat, mai multe federaţii sindicale. Considerăm însă că legea trebuie aplicată aşa cum a fost adoptată de parlament şi cum este în vigoare, cu aplicare etapizată până în 2022 şi creştere anuală cu 25 la sută din diferenţa până la grilă din 2022”, a scris pe Facebook ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Potrivit ministrului, potrivit unor date transmise de Comisia de Prognoză, Ministerul Muncii lucrează la creşterea salariului minim pe economie „încă de la finalul acestui an şi la diferenţierea salariului minim în funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani”.

Precizările vin după ce senatorul PNL Florin Cîţu a afirmat, sâmbătă, că PSD va introduce, de anul viitor, măsuri de austeritate şi nu va mai aplica Legea salarizării unitare. Liberalul prezintă în acest sens un document trimis CE prin care coaliţia de guvernare promite îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019.

PNL: Într-un document trimis Comisiei Europene PSD-ALDE promit îngheţarea salariilor în 2019

Senatorul PNL Florin Cîţu a afirmat, sâmbătă, că PSD va introduce, de anul viitor, măsuri de austeritate şi nu va mai aplica Legea salarizării unitare. Liberalul prezintă în acest sens un document trimis CE prin care coaliţia de guvernare promite îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019.

„PSD i-a trădat şi i-a minţit pe români. România în criză economică-PSD introduce măsuri de AUSTERITATE în 2019! Într-un document trimis Comisiei Europene PSD +ALDE promit îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019 la nivelul din Decembrie 2018. PSD +ALDE NU MAI APLICĂ LEGEA SALARIZĂRII UNITARE (astfel recunosc falimentul programului de guvernare)!", a declarat Florin Cîţu, sâmbătă, pe Facebook, postarea fiind însoţită de un extras din documentul trimis către CE.

În fragmentul de document prezentat de senatorul liberal se menţionează că Guvernul României ia aceste măsuri „pentru a asigura un deficit pe cash de 2,58% din PIB în 2019 şi, implicit, pentru a corecta abaterea de la medium-term objective (prin reducerea soldului structural de la 3,17% din PIB în 2018 la 2,71% din PIB în 2019)”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici