Scandalul Nica, de la propunerea de revocare până la Guvernul PDL

Scandalul Nica a început luni dimineaţă, iar după patru zile de declaraţii contradictorii şi uneori jignitoare, joi seară, preşedintele Băsescu a semnat decretele de revocare a miniştrilor PSD care au demisionat, iar premierul a anunţat interimarii PDL care vor prelua posturile rămase vacante.

77 afișări
Imaginea articolului Scandalul Nica, de la propunerea de revocare până la Guvernul PDL

Scandalul Nica, de la propunerea de revocare până la Guvernul PDL (imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Luni, 28 septembrie

- ora 10.53: Premierul Emil Boc anunţă că a informat coaliţia despre intenţia de revocare a ministrului de Interne, Dan Nica, reproşându-i acestuia carenţele sistemului de ordine publică şi, la modul concret, o declaraţie făcută de titularul portofoliului de la Interne referitoare la pregătirea unor fraude pentru alegerile prezidenţiale, prin metoda turismului electoral. Nica afirma că nu mai există autocare disponibile pentru a fi închiriate în week-end-ul în care este programat primul tur al alegerilor prezindenţiale din noiembrie, toate acestea fiind deja pre-contractate de partide, care pun la cale o fraudă electorală.

- ora 11.00: Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, anunţă că premierul Boc a propus, în coaliţie, ca ministrul de Interne să fie înlocuit, cu titlu interimar, de Vasile Blaga, actual ministru PDL al Dezvoltării. Geoană afirmă, cu această ocazie, că acest lucru denotă "disperarea" lui Traian Băsescu.

- ora 11.52: Premierul Emil Boc neagă afirmaţiile lui Geoană referitoare la intenţia de numire a lui Blaga în funcţia de ministru interimar de Interne. Cu aceeaşi ocazie, Boc anunţă că acordă un răgaz de o zi reprezentanţilor social-democraţi pentru a-şi prezenta opţiunea de înlocuitor pentru "postul vacant de la Interne", deşi premierul nu trimisese, până la acest moment, la Preşedinţie, decizia de revocare a lui Nica.

- ora 12.43: Ministrul PDL al Dezvoltării, Vasile Blaga, admite că a existat şi o propunere din partea premierului ca el să conducă interimar Ministerul Administraţiei şi Internelor, însă doar în condiţiile în care partidul condus de Mircea Geoană nu va face o nominalizare proprie în intervalul de 24 de ore stabilit de şeful Cabinetului. "Premierul a fost extrem de clar: 24 de ore au colegii de la PSD la dispoziţie pentru a propune un nou ministru de Interne", a spus, cu această ocazie, Blaga. Întrebat dacă va asigura interimatul la conducerea Internelor după revocarea social-democratului Dan Nica, Blaga a răspuns: "Nu. Este adevărat că, dacă nu se va pune, s-a pus şi această propunere de către premier".

- ora 12.56: Premierul Emil Boc susţine că, procedural, întrucât funcţiile de vicepremier şi şef la MAI sunt cumulate, PSD trebuie să propună o persoană pentru ambele posturi din Cabinet. "Protocolul se respectă în litera şi spiritul lui. (..) Postul de ministru de Interne este al PSD-ului, postul de vicepremier este al PSD-ului, sunt cumulate în aceeaşi poziţie, decizia este a PSD-ului", a spus, după şedinţa Biroului Permanent al Partidului Democrat-Liberal, premierul Emil Boc.

Întrebat dacă Dan Nica poate rămâne vicepremier, Boc a răspuns: "Ştiţi că în Parlament s-a făcut cumularea celor două calităţi, ministru de Interne şi viceprim-ministru. Deci, PSD-ul are la dispoziţie acum să îşi nominalizeze o altă persoană care să fie şi ministrul de Interne şi vicepremier".

- ora 13.00: Boc anunţă că se va consulta cu preşedintele Băsescu după ce va primi propunerea de la PSD vizând înlocuitorul lui Nica. "După ce voi primi propunerea de la PSD, mă voi consulta", a spus Boc, întrebat dacă s-a consultat cu şeful statului pe tema remanierii ministrului de Interne. Cu aceeaşi ocazie, Boc anunţă, referitor la posibile iniţiative similare celei vizându-l pe şeful Internelor, că "oricând remanierile sunt posibile".

- ora 13.04: Surse din Partidul Social Democrat (PSD) afirmă, pentru MEDIAFAX, că lideri formaţiunii, reuniţi în Biroul Permanent Naţional, iau în calcul două scenarii în contextul anunţului lui Boc privind remanierea lui Nica: fie depunerea demisiilor "în bloc" pentru toţi miniştrii PSD şi ieşirea de la guvernare, fie "a reconfirma susţinerea pentru Dan Nica în funcţia de ministru de Interne".

- ora 13.16: Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, anunţă că social-democraţii au decis să-şi reafirme sprijinul politic şi susţinerea pentru ministrul de Interne Dan Nica.

- ora 13.29: Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, declară că, în caz de interimat la Interne, Vasile Blaga, actualul ministru al Dezvoltării, va prelua şi funcţia de vicepremier.

- ora 13.39: În prima declaraţie publică după anunţul privind intenţia remanierii sale, Nica afirmă că "acest atac din cursul zilei de astăzi" aruncă România într-o criză politică extrem de periculoasă, iar suprapusă peste criza economică poate avea consecinţe grave, responsabilitatea revenind lui Băsescu şi Boc, spunând şi că anchetele Ministerului de Interne "deranjează".

- ora 14.01: Liderul PNL Bogdan Olteanu anunţă că va propune partidului iniţierea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului, dată fiind "incapacitatea de a organiza alegeri" şi în acelaşi timp, de a administra corespunzător "situaţia de criză economică".

- ora 14.44: Preşedintele UDMR, Marko Bela, declară că formaţiunea sa pledează pentru rezolvarea conflictului dintre PSD şi PDL, menţionând că opţiunea Uniunii este ca actuala coaliţie să continue guvernarea şi arătând că UDMR nu analizat eventualitatea susţinerii unei moţiuni de cenzură.

- ora 14.57: La finalul întâlnirii pe care a avut-o cu preşedintele azer Ilham Aliyev, preşedintele Traian Băsescu introduce în disputa politică tema ligheanului cu apă rece, noţiune ce avea să fie folosită intens în următoarele zile, îndemnând reprezentanţii ambelor partide din Coaliţie "să-şi bage picioarele în apă rece" şi anunţând că, dacă cele două formaţiuni vor dori o întâlnire cu el, atunci îşi va găsi timp pentru aceasta. "Eu nu am primit încă nicio astfel de solicitare. Cred că în toate acţiunile celor două partide trebuie să domine responsabilitatea şi în măsura în care vor solicita o întâlnire va fi bine să o facem. Cred că cele două partide trebuie să-şi bage repede picioarele în apă rece", a spus Băsescu, întrebat cum comentează intenţia premierului Boc privind schimbarea ministrului Internelor.

- ora 14.59: Preşedintele PNL, Crin Antonescu, cere, în numele partidului său, demisia Guvernului şi instaurarea unui Executiv de tehnocraţi, care să asigure prezidenţiale corecte, precizând că, dacă PSD iese de la guvernare şi decide să iniţieze o moţiune de cenzură, partidul său nu o va susţine.

- ora 15.10: Secretarul general interimar al PSD, Liviu Dragnea, îi cere lui Băsescu să se implice în prevenirea unei eventuale crize care ar putea fi declanşată prin remanierea lui Nica din Guvern.

- ora 15.13: Întrebat dacă se pune problema negocierii cu alte partide în vederea susţinerii unei moţiuni de cenzură în cazul în care premierul nu renunţă la intenţia de a-l remania pe Nica, liderul PSD, Mircea Geoană, a răspuns: "Încercăm să evităm o criză politică în momentul acesta".

- ora 15.40: Preşedintele PSD, Mircea Geoană, îi răspunde şefului statului, înainte de şedinţa grupurilor parlamentare ale PSD, preluând tema ligheanului cu apă rece şi recomandându-i lui Băsescu să îşi bage, la rândul său, picioarele în apă. "Să şi le bage şi dânsul în apă", a răspuns liderul social-democrat, întrebat despre afirmaţia anterioară a şefului statului.

- ora 17.04: Liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, continuă pe tema ligheanului cu apă rece şi, referindu-se la invitaţia adresată de şeful statului PDL şi PSD de a-şi băga picioarele în apă rece pentru calmarea spiritelor din coaliţie, afirmă că Traian Băsescu ar trebui să stea cu capul în apă rece, "pentru că tot timpul este beat". "Domnul preşedinte Băsescu dă în continuare dovadă de ipocrizie. A declanşat această criză şi acum apare ca salvatorul naţiunii să ne explice că vrea să dea dovadă de responsabilitate. El n-a dat dovadă de responsabilitate timp de cinci ani de a ajuns ţara în halul în care este", a spus atunci Hrebenciuc. Întrebat în legătură cu mesajul şefului statului care a transmis PSD şi PDL că ar trebui să stea cu picioarele în apă rece, Hrebenciuc a replicat: "Cred că ar trebui să stea el cu capul în apă rece, pentru că tot timpul este beat".

- ora 17.04: Hrebenciuc anunţă că grupurile parlamentare ale Alianţei PSD+PC s-au pronunţat pentru menţinerea în continuare în funcţie a ministrului Administraţiei şi Internelor, Dan Nica.

- ora 17.25: Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, afirmă că i se pare că decizia lui Emil Boc de a-l remania pe ministrul de interne Dan Nica nu are o motivaţie serioasă, adăugând că faptele îi confirmă scepticismul legat de decizia de a accepta această alianţă.

- ora 17.50: Preşedintele PSD Constanţa, Radu Mazăre, sosit la Bucureşti pentru şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, aminteşte că PSD Constanţa a atenţionat înaintea semnării protocolului de guvernare cu PDL că decizia nu avantajează PSD, filiala condusă de el pronunţându-se şi acum pentru ieşirea de la guvernare.

- ora 18.03: Deputatul PSD Valeriu Zgonea declară că majoritatea parlamentarilor PSD s-au pronunţat pentru ieşirea de la guvernare.

- ora 18.33: Au loc întâlniri între reprezentanţi ai PDL şi UDMR, dar şi întrevederi între social-democraţi şi liberali, în contextul scandalului Nica.

- ora 18.49: Apar primele opinii divergente în PSD, surse din partid declarând, pentru MEDIAFAX, că ai mulţi parlamentari ai social-democraţi au cerut, în şedinţa grupurilor parlamentare, ieşirea PSD de la guvernare, fiind nemulţumiţi de demiterea lui Dan Nica. Mai mult, unii dintre social-democraţi au fost de părere că PSD a înghiţit prea multe de la PDL.

- ora 19.22: Surse din PSD declară, pentru MEDIAFAX, că liderii partidului au decis, în Comitetul Executiv Naţional, prin vot, să reafirme sprijinul politic pentru Dan Nica, iar dacă premierul Emil Boc îl va remania pe acesta, atunci toţi miniştrii partidului îşi vor depune demisiile.

- ora 19.35: Liderii PSD analizează, în CExN, aflat în desfăşurare, prevederile Constituţiei, în încercarea de a găsi o modalitate prin care să se evite, în cazul în care PSD iese de la guvernare, organizarea alegerilor cu Vasile Blaga în fruntea MAI, au declarat pentru MEDIAFAX surse din CEXN.

- ora 20.06: La ieşirea din CExN, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, afirmă că premierul nu are dreptul să demită un ministru, acest lucru putând fi făcut prin decizia preşedintelui, iar în cazul în care Guvernul este format dintr-o coaliţie de partide, remanierea trebuie aprobată de Parlament.

- ora 20.17: Geoană anunţă oficial decizia Comitetului Executiv al PSD de a-l susţine pe Dan Nica pentru funcţiile de ministru de Interne şi de vicepremier, iar dacă preşedintele acceptă revocarea sa, acest gest echivalează cu ruperea protocolului de guvernare, miniştrii PSD se retrag, iar şeful statului şi PDL vor purta întreaga responsabilitate. Potrivit lui Geoană, adevăratul motiv al anunţului premierului privind revocarea lui Dan Nica este "obsesia" PDL şi a lui Traian Băsescu de a frauda alegerile.

- ora 22.48: Ministrul social-democrat al Agriculturii, Ilie Sârbu, declară, la Realitatea TV, că ministrul de Interne Dan Nica ştia de două luni că Vasile Blaga se întâlneşte cu anumiţi foşti angajaţi ai MAI, pentru a-şi pregăti instalarea la Ministerul de Interne.

Marţi, 29 septembrie

- ora 03.00: Liderul PSD Mircea Geoană face publică o scrisoare deschisă adresată premierului Emil Boc în care afirmă că argumentele pentru revocarea ministrului de Interne Dan Nica sunt inacceptabile, că era necesară o discuţie prealabilă în CSAT pe acest subiect şi că social-democraţii nu dau curs cererii de remaniere. De asemenea, liderul PSD reafirmă susţinerea pentru Nica, avertizând că revocarea sa va duce la retragerea miniştrilor miniştrilor social-democraţi.

- ora 09.52: Surse oficiale declară, pentru MEDIAFAX, că premierul Emil Boc se întâlneşte la Guvern cu liderii PDL, înainte de a lua o decizie în privinţa revocării lui Dan Nica din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale. La întâlnire au participat Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Mihai Stănişoară şi Roberta Anastase.

- ora 09.53: Liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, declară, pentru MEDIAFAX, că nu a existat şi nici nu trebuie să existe vreo negociere între PNL şi PSD privind iniţiarea unei moţiuni de cenzură comune împotriva Guvernului condus de Emil Boc.

- ora 10.02: Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, despre o eventuală ieşire de la guvernare a PSD: "Bucuroşi le-om duce toate".

- ora 10.31: Liderii PDL analizează varianta comasării unor ministere şi desfiinţării funcţiei de vicepremier. Surse democrat-liberale declară, pentru MEDIAFAX, că printre variantele analizate se află comasarea Ministerului Administraţiei şi Internelor cu Ministerul Dezvoltării şi a Ministerului Turismului cu Sportul, urmând ca Ministerul Educaţiei să preia atribuţiile în domeniul tineretului.

- ora 10.50: Premierul Emil Boc anunţă că va transmite Preşedinţiei, după ora 13.00, propunerea de revocare a lui Dan Nica (PSD) din funcţia de vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Internelor, aşteptând până atunci ca PSD să propună un interimar din rândul actualilor miniştri social-democraţi.

- ora 11.40: Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declară că social-democraţii nu-şi vor schimba sub nicio formă atitudinea în ceea ce-l priveşte pe ministrul Dan Nica, nici după nuanţările făcute marţi de prim-ministrul Emil Boc.

- ora 11.53: Directorul de campanie al PSD, Viorel Hrebenciuc, declară , în legătură cu un eventual interimat al PSD la şefia Internelor, că partidul a luat, luni, o hotărăre, într-un comitet executiv, în legătură cu subiectul Dan Nica, peste care nu se poate trece.

- ora 12.01: Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean declară pentru MEDIAFAX, după discuţia cu Boc de la Palatul Victoria, că premierul nu a primit vreun răspuns din partea PSD privind conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor nici după ultimul apel lansat de la Guvern, afirmând că şeful Cabinetului este hotărât ca, după ora 13.00, să trimită Preşedinţiei propunerile pentru revocarea lui Nica şi numirea lui Blaga ca interimar.

- ora 12.43: Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, declară, înaintea Comitetului Strategic, că vina pentru eventuala rupere a coaliţiei îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu, remanierea lui Nica fiind un ordin al acestuia către premier, care însă "nu a interpretat corect partitura".

- ora 12.44: Liderii PDL se reunesc din nou la Guvern, pentru o discuţie cu premierul Emil Boc privind conducerea Minsiterului Administraţiei şi Internelor. Printre liderii PDL reuniţi la Palatul Victoria sunt Adriean Videanu, Vasile Blaga, Gheorghe Pogea şi Roberta Anastase.

- ora 13.00: Premierul Emil Boc anunţă că a transmis Preşedinţiei propunerile de revocare a lui Dan Nica (PSD) din funcţia de vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Internelor şi, respectiv, de înlocuire a acestuia cu Vasile Blaga (PDL), actual ministru al Dezvoltării şi Locuinţei, cu titlu interimar.

- ora 13.02: Geoană îi scrie lui Băsescu, cerându-i să oprească criza ce poate izbucni din remanierea lui Nica.

- ora 13.20: Geoană declară că propunerea premierului ca social-democraţii să numească un interimar la MAI nu schimbă situaţia şi reiterează faptul că miniştrii PSD se retrag odată cu semnarea revocării lui Dan Nica de la Ministerul de Interne.

- ora 13.39: Preşedintele Băsescu îi cheamă la Cotroceni pe Boc şi Geoană.

- ora 14.15: Liderul PSD, Mircea Geoană, anunţă că nu va mai particpa la runda de discuţii la care a fost invitat, marţi după-amiază, la ora 14.45, de şeful statului, alături de premierul Emil Boc.

- ora 14.24: Mircea Geoană declară că subiectul Dan Nica nu este de discutat cu preşedintele Traian Băsescu, precizând însă că este dispus să discute cu şeful statului oricând despre situaţia politică.

- ora 14.32: Geoană şi Boc sunt la Cotroceni, răspunzând invitaţiei şefului statului

- ora 15.09: La finalul întâlnirii cu Băsescu, Geoană afirmă că preşedintele "a mimat o aşa-zisă mediere", venind cu soluţia "ipocrită" de a numi un independent la Ministerul de Interne, iar PSD a propus un Guvern de tehnocraţi cu premier independent, care să găsească o rezolvare la criză. Geoană a mai spus atunci că remanierea lui Dan Nica echivalează cu ruperea Protocolului PDL-PSD.

- ora 15.48: Preşedintele Traian Băsescu declară, după întâlnirea cu cei doi lideri ai Coaliţiei, că speră ca cele două partide de la guvernare să găsească o soluţie pentru şefia MAI, în coaliţie, precizând, fără a spune explicit dacă a semnat sau nu revocarea lui Dan Nica, că preferă să nu se grăbească.

- ora 15.49: Preşedintele Traian Băsescu declară, după întâlnirea cu liderii PSD şi PDL, că a propus celor două partide două soluţii care să elimine suspiciunile legate de faptul că ministrul de Interne ar putea influenţa alegerile: un ministru independent sau unul din opoziţie.

- ora 17.03: Boc anunţă că a convocat o şedinţă a Coaliţiei pentru marţi seară la ora 21.00 sau miercuri dimineaţă la ora 9.00.

- ora 18.04: Geoană şi Boc discută la telefon, liderul PSD anunţă că nu acceptă nicio întâlnire a Coaliţiei

- ora 18.57: Geoană declară că nu va participa la şedinţa coaliţiei, convocată de premierul Emil Boc, până când nu va afla un răspuns din partea preşedintelui Traian Băsescu la solicitarea primului-ministru de revocare a lui Nica.

- ora 20.55: Geoană îi scrie din nou lui Boc: Băsescu să refuze demiterea lui Nica, PDL să revină la litera protocolului, cheia rezolvării problemei se află "doar la Palatul Cotroceni".

Miercuri, 30 septembrie

- ora 09.42: Premierul şi alţi lideri PDL sunt la Guvern, aşteptând PSD să vină la discuţii în coaliţie

- ora 09.58: Prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, declară că decizia lui Mircea Geoană şi a reprezentanţilor PSD de a refuza dialogul cu PDL în cadrul Coaliţiei este de natură să genereze o criză politică pe care PSD trebuie să şi-o asume, democrat-liberalii regretând că orgoliul a învins raţiunea la PSD.

- ora 10.24: Liderul PSD Adrian Năstase declară că dialogul cu PDL este imposibil, democrat-liberalii încălcând protocolul coaliţiei. În opinia lui Năstase, Traian Băsescu ar trebui să-l ia de ciuf pe Emil Boc şi să-i spună "Coane, lasă prostiile".

- ora 10.49: Surse din PDL declară, pentru MEDIAFAX, că, în şedinţa de Guvern, Boc va da miniştrilor PSD un ultimatum pentru rezolvarea crizei, cerându-le să se hotărască în privinţa nominalizării unui interimar la Interne, pentru ieşirea din criză.

- ora 11.29: Prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, declară, la sediul central al partidului, că democrat-liberalii aşteaptă ca PSD să denunţe Protocolul coaliţiei şi să îşi asume, astfel, criza, precizând că totul are o limită şi că această situaţie nu poate continua.

- ora 11.37: Ministerul Administraţiei şi Internelor dă publicităţii o statistică privind infracţionalitatea - lucru reproşat de Boc lui Nica în contextul demiterii - potrivit căreia dinamica infracţionalităţii nu a înregistrat modificări considerabile faţă de anii trecuţi, în acest an fiind constatată o creştere cu 13 la sută a infracţionalităţii, care însă "se regăseşte în trendul crescător înregistrat în ultimii ani".

- ora 11.45: Apare primul semnal că PSD ia serios în calcul retragerea din Guvern. Purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Bogdan Niculescu Duvăz, a ieşit în mijlocul sindicaliştilor care pichetau sediul PSD şi i-a întrebat de ce protestează acolo, spunându-le că oricum PSD va ieşi de la guvernare. "De ce aţi venit să protestaţi aici, că oricum ieşim de guvernare", le-a spus Duvăz sindcialiştilor.

- ora 13.19: Preşedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, afirmă că formaţiunea pe care o reprezintă regretă că este nevoită să iasă de la guvernare, însă nu are motive să rămână, în condiţiile în care propunerile sale sunt "ignorate".

- ora 14.00: Miniştrii PSD se întâlnesc la sediul partidului.

- ora 14.09: Vicepremierul Dan Nica face un apel la preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc pentru retragerea propunerii de revocare, menţionând că, în cazul semnării de către şeful statului a propunerii făcute de şeful Guvernului, miniştrii PSD demisionează în 30 de minute. Cu aceeaşi ocazie, Nica anunţă că miniştrii PSD vor participa la şedinţa de Guvern, nu însă şi la şedinţele coaliţiei guvernamentale, pentru ca aşa înţeleg să se comporte, cu responsabilitate, în această perioadă de criză.

- ora 17.44: Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor Horea Uioreanu cere luarea măsurilor necesare pentru deblocarea crizei politice "care aruncă România în haos" şi "deturnează atenţia de la problemele reale şi grave ale românilor", susţinând că Boc, Geoană şi Băsescu ar trebui "să plece acasă".

- ora 18.32: Premierul Emil Boc i-a întrebat pe miniştrii PSD, la finalul şedinţei de guvern, dacă şi-au schimbat punctul de vedere privind sprijinul faţă de Dan Nica, iar ministrul Ilie Sârbu a răspuns că decizia PSD rămâne valabilă, şeful Guvernului replicând că în aceste condiţii aşteaptă decizia lui Băsescu.

- ora 18.40: Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean declară, pentru MEDIAFAX, că, în ipoteza în care şeful statului nu va semna revocarea din funcţie a lui Dan Nica de la MAI, nu există decât o soluţie, "ori Boc ori Nica", precizând că el, dacă ar fi premier, şi-ar da demisia.

- ora 20.07: Preşedintele PSD, Mircea Geoană, prezent la Conferinţa extraordinară a PSD Bucureşti, îl acuză pe şeful statului că a creat, prin intermediul premierului, o criză politică în mod deliberat. Conferinţa extraordinară s-a desfăşurat într-o atmosferă triumfalistă, cu o mare de oameni, cu scandări şi cu declaraţii politice belicoase.

- ora 20.14: Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, declară, în acelaşi context al Conferinţei extraordinare a PSD Bucureşti, că, dacă alegerile din 2004 în Capitală s-au desfăşurat sub lozinca "Băsescu-DA", propune ca cele din 2009 să se desfăşoare sub lozinca "Băsescu-PA!". Năstase a afirmat şi că, dacă social-democraţii s-ar fi putut adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului pentru "schimbarea unor piese defecte la Cotroceni", Traian Băsescu ar fi fost schimbat de multă vreme.

- ora 21.07: Ministrul Dan Nica se află la Cotroceni pentru o discuţie cu Băsescu

- ora 21.21: Preşedinţia dă publicităţii un comunicat prin care anunţ că şeful statului i-a cerut ministrului Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, să ia în calcul posibilitatea de a demisiona, apreciind că soluţia pentru a nu pune în pericol stabilitatea politică se află, în acest moment, la latitudinea lui Nica.

- ora 21.32: Geoană răspunde propunerii lui Băsescu legate de demisia lui Nica, declarând, pentru MEDIAFAX, că demisia lui Emil Boc din fruntea Guvernului ar putea rezolva "mai multe probleme în acelaşi timp".

- ora 21.35: Ministrul de Interne Dan Nica declară, la Realitatea TV, că i-a spus preşedintelui Traian Băsescu că nu ia în calcul varianta demisiei, aşa cum i-a solicitat acesta. Nica a precizat că întâlnirea a durat "până în zece minute".

- ora 21.42: Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declară că sugestia lui Traian Băsescu ca Dan Nica să demisioneze arată că preşedintele este în spatele propunerii de revocare formulate de premier şi că este responsabil pentru torpilarea coaliţiei.

Joi, 1 octombrie

- ora 09.52: Premierul Emil Boc se întâlneşte din nou cu liderii PDL la Guvern, pentru a discuta despre criza politică, după ce ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a refuzat să demisioneze, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu.

- ora 10.34: Băsescu semnează decretele de revocare din funcţie a lui Dan Nica şi de numire ca interimar în funcţiile de ministru al Internelor şi vicepremier pentru ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga.

- ora 10.41: Preşedintele PSD, Mircea Geoană, declară, după anunţul privind semnarea de către Traian Băsescu a decretelor de revocare din funcţie a lui Dan Nica şi numire ca interimar în funcţiile de ministru al Internelor şi vicepremier a lui Vasile Blaga, că "PSD va face ceea ce a stabilit".

- ora 10.48: Nica spune că se aştepta la gestul lui Băsescu şi adaugă: "Criza le aparţine".

- ora 11.01: Miniştrii PSD sunt chemaţi la Senat de preşedintele formaţiunii, Mircea Geoană.

- ora 11.21: Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declară că şeful statului, Traian Băsescu, este "cel care a băgat în criză guvernamentală ţara", iar premierul Emil Boc "a avut doar rolul de interpret al acestui joc dictat de Băsescu". Iliescu a adăugat, înainte de a intra la întâlnirea de la Senat convocată de Mircea Geoană, că vor fi studiate "chestiuni constituţionale şi de regulament".

- ora 11.28: Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, declară că Băsescu a semnat încă de miercuri seară decretul de revocare a lui Nica.

- ora 11.26: Şeful DGIPI, Gelu Drăjneanu, demisionează din funcţie. Demisia lui Drăjneanu a fost prezentată, joi, la prima oră, şi a fost semnată de către ministrul Dan Nica.

- ora 11.37: Surse democrat-liberale declară, pentru MEDIAFAX, că se pregăteşte o variantă de guvern în care portofoliile PSD să fie preluate cu titlu interimar de miniştrii PDL, premierul Boc urmând a prelua Educaţia, Videanu - Sănătatea, Pogea- Munca, Berceanu - Agricultura. Blaga s-ar putea ocupa, pe durata interimatului de la Interne, de Dezvoltare Regională şi va fi şi vicepremier, Justiţia urmând a rămâne la Cătălin Predoiu, care preia portofoliul de la Externe, Elena Udrea urmând să cumuleze Turismul cu Mediul. Ulterior, a apărut informaţia conform căreia Gabriel Sandu, de la Comunicaţii, ar urma să preia Ministerul pentru IMM, iar Sorina Plăcintă să se ocupe de relaţia cu Parlamentul.

- ora 11.51: Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declară la sosirea la întâlnirea miniştrilor PSD convocată de preşedintele Senatului că în cazul Nica este vorba despre un "abuz de putere", precizând că a venit la Senat cu demisia în geantă.

- ora 11.54: Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, declară, pentru MEDIAFAX, despre revocarea lui Nica de la conducerea Internelor, că este jenant faptul că preşedintele Băsescu şi liderul PSD Mircea Geoană provoacă o criză guvernamentală.

- ora 11.55: Liderul PSD Adrian Năstase declară că Traian Băsescu "a demarat o lovitură de stat de catifea, prin demontarea coaliţiei" prin OU privind referendumul, apreciind că, prin semnarea decretului de revocare a lui Dan Nica de la Interne, şeful statului a pus punctul final la întreaga operaţiune.

- ora 11.57: Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, afirmă, la Black Sea Energy and Economic Forum, că orice schimbare de Guvern în România, o ţară care mai are încă de făcut reforme, are efecte asupra companiilor. "Bineînţeles că ne efectează. Rămâne de văzut în ce fel. Orice ţară are nevoie de un mediu politic stabil", a spus Gheorghe, răspunzând unei întrebări cu privire la decizia preşedintelui Traian Băsescu de a-l demite pe ministrul Internelor, Dan Nica.

- ora 12.20: Liderul PSD Mircea Geoană anunţă că toţi miniştrii PSD demisionează din Guvern.

- ora 12.27: Ministrul Turismului, Elena Udrea, aflat la Bursa de Turism Balnear de la Călimăneşti-Căciulata, declară că, aşa cum mergeau lucrurile în ultimul timp, este mai bine dacă miniştrii PSD pleacă de la guvernare. "Aşa cum mergeau lucrurile în ultimul timp, adică parteneri dimineaţa la guvernare, iar seara adversari, este mai bine pentru toţi ca această guvernare să fie făcută de un singur partid", a declarat Elena Udrea, întrebată de un jurnalist dacă e bine sau rău că PSD va ieşi de la guvernare.

- ora 12.37: Miniştrii PSD sosesc la Guvern pentru a-şi depune demisiile. Primul care a intrat în Guvern pentru a-şi depune demisia a fost Dan Nica.

- ora 12.45: Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marius Lazăr, declară agenţiei MEDIAFAX că îşi va prezenta demisia în secunda unu după ce miniştrii PSD vor face acest lucru. Este urmat, pe parcursul întregii zile, de alţi secretari de stat numiţi de PSD în Cabinetul Boc.

- ora 12.50: Surse democrat-liberale declară, pentru MEDIAFAX, că PDL pregăteşte un guvern restructurat, din care cel puţin patru ministere să dispară, care să fie votat în Parlament între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale.

- ora 12.54: Nica anunţă că miniştrii PSD şi-au depus demisiile la cabinetul premierului Emil Boc.

- ora 12.57: Destrămarea coaliţiei de guvernământ depreciază leul; în ciuda intervenţiei BNR cursul urcă 3 bani

- ora 13.00: Nica le spune jurnaliştilor aflaţi la Guvern: Ne vom revedea în decembrie, pentru a reporni economia.

- ora 13.02: Preşedintele PNL, Crin Antonescu, aflat la Timişoara, declară că semnarea de către Traian Băsescu a decretului de revocare a ministrului de Interne Dan Nica reprezintă realizarea a "încă unui punct din agenda sa, şi anume acela de a ajunge cu un Guvern personal la alegeri".

- ora 13.03: Liderul Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, declară, referitor la o moţiune de cenzură, că e prematur ca PSD să înceapă "să facă variante la televizor, pe picior".

- ora 13.08: Cursul de referinţă al BNR creşte cu 5,14 bani, la 4,2495 lei/euro, după revocarea lui Dan Nica de la MAI şi retragerea PSD de la guvernare, în pofida intervenţiilor indirecte în piaţă ale BNR, care, potrivit dealerilor, nu au reuşit să oprească deprecierea leului.

- ora 13.15: Preşedintele PNL, Crin Antonescu, anunţă că liberalii vor urmări modul de împărţire a "interimatelor" şi "fără îndoială" că punctul lor de vedere "va fi exprimat, probabil, într-o moţiune de cenzură", întrucât "Guvernul nu mai are majoritate parlamentară".

- ora 13.17: Secretarul general interimar al PSD, Liviu Dragnea, declară că toţi cei numiţi politic de PSD în structurile guvernamentale trebuie să se retragă odată cu miniştrii.

- ora 13.21: Fostul ministru de Interne Dan Nica atacă dur una din deciziile luate de Cabinetul din care a făcut parte, cea referitoare la cele zece zile de concediu fără plată, calificând-o drept una "total imorală" atât timp cât, simultan, este stimulat furtul a miliarde de lei, bani care ar trebui vărsaţi la bugetul de stat dar în practică sunt "sifonaţi" de către crima organizată şi grupările mafiote.

- ora 13.21: PSD Suceava anunţă că şefii instituţiilor descentralizate din judeţ care fac parte din formaţiunea social-democrată îşi vor da demisiile din funcţie.

- ora 13.35: Vicepreşedintele PSD Mureş, Florin Vlad, declară corespondentului MEDIAFAX că filiala nu sugerează şefilor PSD din instituţiile deconcentrate să plece din funcţii, ca să nu "arunce în aer" funcţionarea instituţiilor din România, însă "dacă PDL vrea să îi schimbe, să îşi aume acest risc". Aceasta denotă inexistenţa unei decizii clare care să precizeze până la ce nivel este obligatorie demisia social-democraţilor. Ulterior, poziţii contradictorii în această privinţă au adoptat filialele PSD Arad, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Sălaj, Gorj, Alba sau Dolj, unii fiind consecvenţei deciziei la nivel central a partidului iar alţii căutând justificări pentru a-şi păstra posturile.

- ora 13.37: Liderul PDL Vasile Blaga ajunge la sediul MAI, unde se află şi Dan Nica, şi anunţă că nu va fi şef de campanie pentru Traian Băsescu dacă acesta va candida la preşedinţie şi nici nu va face parte din staff-ul de campanie al PDL, pentru a nu lăsa loc suspiciunilor.

- ora 13.40: Ruperea coaliţiei demarează corecţia piaţei de capital, bursa scade cu 2,13% până la jumătatea zilei.

- ora 13.44: Surse democrat-liberale declară, pentru MEDIAFAX, că premierul Emil Boc pregăteşte o şedinţă de guvern după demisia miniştrilor PSD.

- ora 13.46: Liderii PSD tatonează posibilitatea unei moţiuni de cenzură, neluând deocamdată nicio decizie, aşteptând evoluţia şi mişcările politice ale PDL.

- ora 13.48: Hannes Swoboda, vicepreşedinte al grupului socialiştilor şi democraţilor din PE, declară, pentru MEDIAFAX, că şansele ca actuala criză politică din România să afecteze obţinerea unui anumit portofoliu în CE depind de modul de formare a viitorului Guvern.

- ora 14.02: Preşedintele PSD, Mircea Geoană, declară că este ultima dată când PSD este în poziţia a doua într-un guvern.

- ora 14.06: Ministrul demisionar al Sănătăţii, Ion Bazac, afirmă că PSD a demonstrat verticalitate iar miniştrii PSD au făcut tot posibilul pentru a depăşi criza.

- ora 14.07: Comisarul şef Păun Iordache este anunţat ca nou director al DGIPI, după demisia lui Gelu Drăjneanu în contextul scandalului Nica.

- ora 14.09: Ministrul demisionar Dan Nica declară, la ieşirea din Ministerul Administraţiei şi Internelor, că a discutat cu interimarul Vasile Blaga despre probleme financiare care ţin de minister şi despre chestiuni bugetare, referitor la bugetul anului 2010, dar şi "lucruri care se discută între miniştri".

- ora 14.11: Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu declară că una dintre soluţiile legale şi constituţionale luate în calcul de Executiv o reprezintă asigurarea interimatului de către membrii Cabinetului. Videanu declară că democrat-liberalii au luat act de decizia PSD, prezentată public de Mircea Geoană, de rupere a Parteneriatului pentru România, acuzându-i pe social-democraţi că sacrifică o ţară pentru un om.

- ora 14.18: Videanu afirmă, ironic, că grupul parlamentar PSD ar putea cere schimbarea lui Geoană de la şefia Senatului, după eşecul iminent al acestuia la prezidenţiale.

- ora 14.22: Analistul Standard&Poor's Marko Mrsnik declară pentru MEDIAFAX că ratingul României ar putea fi retrogradat dacă situaţia politică va conduce la neîndeplinirea programului de consolidare fiscală şi economică la care s-a angajat în acordul cu FMI, şi, astfel, la o înrăutăţire a finanţelor publice.

- ora 14.44: Şeful Jandarmeriei Române, Costică Silion, cel al Poliţiei de Frontieră, Nelu Pop, şi cel al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Vladimir Secară, se întâlnesc cu ministrul interimar al Internelor, Vasile Blaga.

- ora 15.03: Vicepreşedintele PSD Emil Radu Moldovan afirmă că adevăratul motiv al revocării ministrului de Interne, Dan Nica, şi al scoaterii PSD de la guvernare este acela că se urmăreşte "fraudarea alegerilor prezidenţiale".

- ora 15.53: Deputatul independent Gabriel Oprea, fost ministru de Interne în primele zile ale Guvernului Boc, afirmă că MAI a fost, în ultimul an, prea mult timp ţinta unor presiuni politice, influenţa politicului afectând activitatea cadrelor ministerului.

- ora 15:58: Ministrul demisionar al Sănătăţii, Ion Bazac, declară că lipseşte "doar 60 de zile" de la Ministerul Sănătăţii, dând asigurări că va reveni în 7 decembrie "când va fi sărbătorită victoria PSD în alegeri".

- ora 16.16: Analistul RBS Tim Ash afirmă că o criză politică era ultimul lucru de care avea nevoie România, întrucât Guvernul se străduieşte să îndeplinească criteriile din acodul cu FMI, care are în vedere reforme structurale greu de îndeplinit, însoţite de reducerea deficitului bugetar.

- ora 16.54: Bursa anunţă o scădere cu 1,45%, influenţată de corecţiile din pieţele externe şi de ruperea coaliţiei.

- ora 17.10: Reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek, declară pentru MEDIAFAX că acordul Fondului Monetar Internaţional cu România va continua, în pofida ruperii coaliţiei de guvernământ, precizând că negocierile s-au purtat cu autorităţile române, nu cu un partid anume.

- ora 17.20: Analistul Moody's Kenneth Orchard declară agenţiei MEDIAFAX că situaţia politică ar putea avea un impact "superficial" asupra încrederii consumatorilor şi investitorilor din România, întrucâ majoritatea acestora sunt deja obişnuiţi cu "zgomotul" politic din ţară, care se va calma probabil până la finele anului.

- ora 17.49: Surse din PSD declară agenţiei MEDIAFAX că, în şedinţa conducerii de miercuri care a precedat ultimei şedinţe a Guvernului PDL-PSD, social-democraţii Cristian Diaconescu şi Marian Sârbu au formulat obiecţii pe tema ieşirii miniştrilor formaţiunii de la guvernare, însă la vot s-au exprimat la fel ca ceilalţi lideri ai partidului.

- ora 18.39: Liderul PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, declară corespondentului MEDIAFAX că PSD va susţine moţiunea de cenzură pe care Partidul Naţional Liberal a anunţat că o va depune.

- ora 18.42: Preşedintele Traian Băsescu anunţă, într-o declaraţie de presă la Cotroceni, că a semnat decretele de revocare din funcţie a miniştrilor PSD demisionari. El a mai spus că îi era imposibil să refuze o propunere de remaniere a unui ministru venită din partea premierului, menţionând că un eventual refuz al său nu ar fi fost în acord cu Constituţia şi ar fi spulberat autoritatea şefului Executivului. Cu aceeaşi ocazie, Băsescu a calificat atitudinea premierului în cazul Nica drept corectă. În acelaşi discurs, Băsescu anunţă că PDL va trebui să delege miniştrii în funcţie pentru portofoliile rămase fără titulari. Şeful statului a mai spus că premierul trebuie să încerce să găsească o majoritate în Parlament pentru ca Guvernul să funcţioneze, menţionând că speră ca acest lucru să nu dureze 45 de zile. Băsescu declară că afirmaţia lui Nica privind contractarea de autobuze, una din cele două acuzaţii aduse lui Nica odată cu debutul scandalului, "a fost o minciună", anunţând că a verificat acest lucru. Băsescu declară că plecarea PSD de la guvernare nu este un lucru bun, dar este departe de a fi o tragedie, apreciind că Guvernul poate funcţiona. Discursul şefului statului se încheie cu afirmaţia "România merge înainte".

- ora 19.20: Premierul Emil Boc anunţă miniştrii PDL care vor prelua portofoliile social-democraţilor, precum şi faptul că, potrivit recomandării preşedintelui, se va prezenta în Parlament cu un nou Cabinet înaintea termenului de 45 de zile de interimat.

- ora 19.47: Guvernul se reuneşte pentru prima dată după demisia miniştrilor PSD, la reuniune fiind prezenţi miniştrii PDL şi secretari de stat care reprezintă ministerele care au fost conduse de social-democraţi.

- ora 20.00: Preşedinţia anunţă semnarea decretelor de numire a interimarilor PDL pe funcţiile deţinute de miniştrii PSD. Băsescu a semnat desemnarea ca miniştri interimari pentru Emil Boc - Educaţie, Gheorghe Pogea - Muncă, Gabriel Sandu - Comunicaţii, Radu Mircea Berceanu - Agricultură, Elena Gabriela Udrea - Mediu, Cătălin Marian Predoiu - Afaceri Externe, Adriean Videanu - Sănătate, Sorina Luminiţa Plăcintă - Relaţia cu Parlamentul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici