Schimb de replici Băsescu-Tăriceanu, la începutul consultărilor de la Cotroceni

Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu au avut, vineri, la Cotroceni, la începutul consultărilor, un schimb de replici legat de invitaţia adresată de şeful statului, partidelor, pentru negocieri, în baza atribuţiilor date de Constituţie, premierul arătând că speră să nu fie doar un gest formal.

23 afișări
Imaginea articolului Schimb de replici Băsescu-Tăriceanu, la începutul consultărilor de la Cotroceni

Schimb de replici Băsescu-Tăriceanu, la începutul consultărilor de la Cotroceni (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, i-a mulţumit şefului statului pentru invitaţia primită la consultări, menţionând că speră să nu fie un gest formal, având în vedere declaraţia şefului statului potrivit căreia invitaţia rezultă din obligaţia stabilită de Constituţie.

Traian Băsescu a replicat "este obligatoriu", la care Tăriceanu a răspuns "asta am vrut să spun şi eu".

Liderul PNL a adăugat că "poate este prea devreme, în această zi, pentru a se vedea care este majoritatea politică".

"Azi poate e prea devreme să vedem care este această majoritate politică pentru că întâi cred că este interesant să vedem care sunt punctele importante pe care partidele vor să le prezinte şi pe baza cărora ar dori să intre într-o posibilă formulă de guvernare", a spus Tăriceanu.

Premierul i-a spus preşedintelui că joi seară a avut loc o discuţie foarte serioasă în biroul politic al liberalilor unde s-a hotărât că PNL este dispus să accepte o formulă de coaliţie pe baza unor elemente importante cu ar fi nevoia clară de asigurare rapidă a unui program menit să prevină, să înlăture sau să limiteze efectele crizei mondiale în România.

"Avem bine pus la punct un plan articulat de creştere economică şi de creare de locuri de muncă. O parte a fost deja implementat", a spus Tăriceanu menţionând că există deja din acest punct de vedere efecte benefice.

Băsescu l-a întrerupt pe Tăriceanu întrebându-l dacă acest plan este o condiţie obligatorie referitoare la participarea într-o coaliţie şi dacă acest plan nu este negociabil cu alte partide.

Premierul a răspuns că nu se poate spune că este nenegociabil dar că sunt anumite elemente la care nu se poate renunţa pentru că deja produc efecte benefice.

"Suntem dispuşi să adăugăm şi alte elemente dacă vine cineva cu o idee inteligentă", a spus Tăriceanu la care Băsescu a replicat: "Chiar nu am avut senzaţia că portofoliul de inteligenţă este concentrat într-un loc", la care premierul a răspuns râzând: "Cred că într-o măsură bună este concentrat la PNL".

Tăriceanu a adăugat că alte elemente importante pentru PNL sunt asigurare drepturilor şi libertăţilor individuale, a statului de drept şi a unei "justiţii literalmente independente şi scoasă de sub orice influenţă a oricărui factor politici".

"Parlament? Ministrul Justiţiei?" la întrebat preşedintele pe premier, la care acesta a răspuns că nu ştie dacă parlamentul în actuala formulă poate fi în postura menţionată, ad-ugând că sunt alte elemente care din acest punct de vedere trebuie ajustate. "Nu cred că trebuie să se mai continue justiţia la televizor ca până acum", i-a spus Tăriceanu lui Băsescu.

Premierul a adăugat că un alt element fundamental pentru PNL este economia de piaţă iar un subiect nenegociabil este pentru liberali menţinerea actualei cote unice de impozitare. Băsescu a răspuns că menţinrea actualei cote unice de impozitare nu este negociabil şi pentru alte partide, la care Tăriceanu a răspuns: "nu pentru toţi".

La începutul discuţiei, preşedintele a ţinut să atragă atenţia presei că la Cotroceni nu se discută despre portofolii sau despre program de guvernare ci despre posibilitatea de constituire a unei majorităţi parlamentare.

El a făcut că această precizare pentru că a observat că reprezentanţii UDMR au fost întrebaţi de presă, după consultările de la Cotroceni, dacă în cadrul discuţiilor a fost abordată problema portofoliilor.

Citeşte şi:

Consultări ale preşedintelui cu partidele parlamentare, vineri, la Palatul Cotroceni

Băsescu: Poate fi şi varianta 29 decembrie pentru Guvern, dar urgenţa bugetului obligă la varianta 24

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici