SCRISOARE DESCHISĂ | Membrii USR îi scriu lui Dan Barna: Ne aşteptam la o atitudine de "leader" bazată pe echidistanţă - DOCUMENT

Într-o scrisoarea deschisă semnată de 100 de membri ai USR, obţinută de MEDIAFAX, aceştia îi transmis lui Dan Barna că se aşteptau ca liderul partidului să fie echidistant, nu să îşi exprime public susţinerea pentru cinci din cei 82 de candidaţi înscrişi în cursa internă pentru europarlamentare.

2206 afișări
Imaginea articolului SCRISOARE DESCHISĂ | Membrii USR îi scriu lui Dan Barna: Ne aşteptam la o atitudine de "leader" bazată pe echidistanţă - DOCUMENT

SCRISOARE DESCHISĂ | Membrii USR îi scriu lui Dan Barna: Ne aşteptam la o atitudine de leader bazată pe echidistanţă - DOCUMENT

VEZI DOCUMENTUL DE MAI JOS 

Documentul transmis pe grupurile interne ale USR face referire la un team-building al formaţiunii, care a avut loc la Barcelona pe 3 noiembrie, unde Dan Barna a vorbit despre candidaţii USR înscrişi în cursa internă pentru alegerile europarlamentare din mai 2019.

"Unii dintre noi au fost prezenţi la Barcelona în timpul alocuţiunii pe care aţi avut-o la un team building al USR. Unii dintre noi au aflat despre cele spune din postările de pe grupurile interne. Înţelegem că v-aţi exprimat public susţinerea pentru cinci din cei 82 de candidaţi înscrişi la cursa internă pentru lista USR pentru alegerilor europarlamentare din 2019. Înregistrarea momentului a dispărut cu promisiunea că va reveni. Lucru care nu s-a întâmplat până la momentul acestei postări. Ar fi utilă în formularea acestei scrisori, pentru a putea da citate cu exactitate. Încă credem că transparenţa este un principiu de bază în USR şi ne aşteptăm ca înregistrarea, ne-editată, să fie pusă la dispoziţie", precizează semnatarii scrisorii deschise, potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX.

Sursa citată a adăugat că "Noi suntem o parte din «oamenii noi», aceia care nu au mai făcut vreodată politică, aceia care au un loc de muncă şi care rup din timpul lor, după orele de lucru, pentru a participa la acţiuni sau pentru a face campanie. Şi noi considerăm că USR tocmai prin promovarea «oamenilor noi» va reuşi la viitoarele bătălii electorale".

Reprezentanţii USR îi reproşează liderului partidului, Dan Barna, că nu este echidistant în legătură cu susţinerea candidaţilor în cursa internă pentru europarlamentare.

"Ca simplu membru USR, aveţi tot dreptul să susţineţi pe cine doriţi şi să vă faceţi public opţiunile. Din funcţia de preşedinte al partidului, cea mai democratică formaţiunea politică aflată în Parlament în aceste vremuri însă, ne aşteptăm cu toţii să fiţi echidistant şi să îi susţineţi informal pe toţi cei care au ales să se înscrie în această competiţie. Susţinerea publică pe care o acordaţi unor candidaţi este în dezacord cu principiile pe care USR le promovează, inclusiv în propriul statut: echitate, integritate, meritocraţie, competenţă, egalitate de şanse. Ne aşteptam din parte preşedintelui la o atitudine de leader bazată pe o poziţie echidistanţă şi o comunicare managerială. Ne aşteptam ca un leader să lucreze în susţinerea tuturor, în formarea celor fără experienţă şi în pregătirea lor pentru viitorul apropiat. Sunteţi preşedinte pentru toată suflarea useristă, nu doar pentru unii!", au conchis membrii USR în documentul transmis lui Dan Barna.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele USR, Dan Barna, nu a vrut să dea un punct de vedere cu privire la subiect.

Anunţarea unor favoriţi la alegerile europarlamentare nu este primul subiect care a creat nemulţumiri în rândul membrilor USR. Pe 23 octombrie, pe grupurile interne ale partidului circula un document, în care membrii USR îşi arătau nemulţumirea cu privire la discuţiile între Dan Barna şi Dacian Cioloş, pentru liste comune la europarlamentare, potrivit unor surse politice.

Atunci, într-un document obţinut de MEDIAFAX, Barna a transmis un mesaj în care explica situaţia, dar le şi cerea colegilor să nu mai atace public formaţiunea. Acest mesaj, care are 13 pagini, a fost transmis, a doua zi după întâlnirea Barna-Cioloş, de către liderul USR. În text, Barna oferea explicaţii colegilor de partid despre întâlnirea pe care o avuse în ziua precedentă cu fostul premier tehnocrat, spunându-le acestora "nu aveţi de ce să vă îngrijoraţi", potrivit documentului intern transmis pe un grup de Facebook al formaţiunii intitulat "Poiana", obţinut de MEDIAFAX.

Acesta le-a vorbit colegilor despre existenţa a două viziuni în partid, cea a unui USR cu ţeluri mari, de guvernare şi câştigare a alegerilor, şi o alta care pune USR în lumina unui "partid relativ de nişă".

În schimb, Dan Barna le-a reproşat colegilor scurgerea de informaţii din interiorul partidului, amintindu-le de un sondaj IMAS care arăta că 70% dintre cei chestionaţi îşi doresc o candidatură pe liste comune a USR şi Mişcarea România Împreună. Liderul USR mai spune că unii membrii înţeleg greşit transparenţa, amintind de zicala: "ştiţi elasticul descusut la chiloţi, dar eu sunt un profesionist".

"Este o campanie internă la USR şi este foarte posibil să fie şi persoane de rea credinţă în rândul membrilor care să folosească corespondenţa internă pentru alte interese. USR e un partid viu, dinamic care comunică foarte mult în mediul online şi acestea sunt riscurile inerente ale unui partid care comunică în mediul online", a declarat Dan Barna pentru MEDIAFAX, în legătură cu acel document.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici