Se reînfiinţează Institutul de Criminologie. Cu ce se va ocupa acesta

Institutul de Criminologie va fi reînfiinţat, ca urmare a unei hotărâri de guvern adoptată pe 12 ianuarie 2017. Ministerul Justiţiei a precizat că va fi anunţat regulamentul pentru concursul de ocupare a posturilor, schema bugetată fiind de 20 de locuri.

4400 afișări
Imaginea articolului Se reînfiinţează Institutul de Criminologie. Cu ce se va ocupa acesta

Se reînfiinţează Institutul de Criminologie/ Ministerul Justiţiei: "Va fi unul dintre instrumentele pe care le vom folosi pentru politicile penale pentru viitor" (Imagine: Alexandru Dobre/ Arhiva Mediafax Foto)

"Cred că azi, mâine se postează pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei ordinul de modificare a Regulamentului de organizare a concursului pentru ocuparea posturilor de la Institutul de Criominologie. Mergem cu cinci posturi prima dată, chiar dacă schema e bugetată pentru 20. Am updatat regulamentul pentru că e vorba de posturi de magistrat, de asimilat magistraţilor şi ne vom încadra pe coordonatele unui concurs, nu pe numire prin ordin de ministru, pe concurs, după toate regulile concursului pentru cei asimilaţi magistraţilor, iar Institutul de Criminologie, sigur, e o proiecţie pe termen lung, va fi unul dintre instrumentele pe care le vom folosi pentru politicile penale pentru viitor", a spus Tudorel Toadel la Parlament.

Ministerul Justiţiei a lansat, în ianuarie, în dezbatere publică Proiectul de hotărâre privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Criminologie, precum şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei. Ulterior, în şedinţa de guvern din 12 ianuarie s-a adoptat HG 14/2017, prin care s-a dispus reînfiinţarea institutului.

Potrivit proiectului, institutul are următoarele atribuţii: organizează activităţi de cercetare şi evaluare a criminalităţii din România pentru a oferi o viziune unitară asupra nivelului acestui fenomen şi a formelor sale de manifestare; realizează analize, studii, rapoarte, prognoze privind cauzele şi evoluţia criminalităţii, pe care le prezintă Ministerului Justiţiei în vederea luării unei decizii corecte, argumentate ştiinţific, de politică penală şi penitenciară; participă la elaborarea proiectelor de legi şi a altor acte normative în domeniul prevenirii şi controlului criminalităţii; organizează manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale pe teme de interes major pentru sistemul judiciar; diseminează rezultatele analizelor, studiilor, rapoartelor, prognozelor, proiectelor în realizate, prin diverse forme de comunicare, publicaţii tipărite sau în format electronic; pune la dispoziţie instituţiilor şi autorităţilor publice, cu titlu gratuit, baze de date statistice şi documentare elaborate de institut; accesează mecanisme de finanţare în domeniul cercetării şi derulează proiecte, în condiţiile legii.

Institutul de Criminologie a fost înfiinţat în 2002 şi a funcţionat până în anul 2006.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici