Secretarul executiv al PSD Prahova: Filiala a primit de la DNA două solicitări de a ridica documente

Secretarul executiv al PSD Prahova a declarat că filiala a primit de la DNA două solicitări de a ridica documente, una privind sponsorizări din perioada ianuarie 2011 - aprilie 2015, iar alta pentru perioada 2008 - 2014, însă până acum actele respective nu au fost puse la dispoziţia anchetatorilor.

203 afișări
Imaginea articolului Secretarul executiv al PSD Prahova: Filiala a primit de la DNA două solicitări de a ridica documente

Secretarul executiv al PSD Prahova: Filiala a primit de la DNA două solicitări de a ridica documente (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Secretarul executiv al PSD Prahova, Rareş Enescu, a declarat, joi după-amiază, corespondentului MEDIAFAX că organizaţia judeţeană a primit de la DNA solicitări de a furniza documente privind sponsorizări primite de partid.

El a precizat că una dintre solicitări face referire la documente privind sponsorizările primite de PSD Prahova în perioada 1 ianuarie 2011 - 8 aprilie 2015, într-un dosar, iar cealaltă solicitare este făcută într-un dosar separat şi face referire la documente privind sponsorizări în perioada 2008 - 2014.

Rareş Enescu a mai spus că ambele solicitări transmise de DNA sunt făcute pentru furnizarea documentelor originale privind sponsorizările.

El a precizat că aceste documente nu au fost încă puse la dispoziţia anchetatorilor, întrucât, în paralel, la PSD Prahova are loc un control de fond al Autorităţii Electorale Permanente, iar autoritatea cere tot documentele originale, aferente anului electoral 2014.

”Vom pune la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate, însă urmează să vedem cum vom proceda în contextul în care ambele autorităţi solicită documentele în original”, a spus Enescu.

Iniţial, surse judiciare au declarat că procurorii DNA Ploieşti au ridicat de la sediile PNL şi PSD Prahova mai multe documente privind sponsorizări primite de cele două filiale.

Procurorii DNA Ploieşti au mers, joi, la sediul PNL Prahova, de unde au solicitat, în baza unei adrese oficiale, documente privind sponsorizările primite de cele două organizaţii.

Copreşedintele interimar al PNL Prahova, senatorul Ion Luchian, a declarat corespondentului MEDIAFAX că reprezentanţii DNA au solicitat documente privind sponsorizările primite în perioada 2011 - 2015 şi că aceste documente au fost puse la dispoziţia anchetatorilor.

Surse judiciare au declarat că solicitarea acestor documente a fost făcută de DNA în dosarul în care este cercetat, alături de alte persoane, cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, acuzat de constituire de grup infracţional organizat şi deturnare de fonduri de europene. În acelaşi dosar sunt cercetate sub control judiciar şi alte persoane, între care deputaţii Sebastian Ghiță,Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, acuzaţi de sprijinire de grup infracţional.

Unul dintre cei urmăriţi penal în dosarul cumnatului premierului este şi fostul consilier judeţean Mihai Coman, fost consilier judeţean PSD, consilier al directorului SC Hidro Prahova şi cunoscut drept un apropiat al fostului preşedinte al PNL Prahova, deputatul Mircea Roşca, suspendat din funcţie după ce a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar de corupţie.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârşitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploieşti atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât şi sora acestuia, Alexandra Herţanu.

Acesta este al doilea dosar penal instrumentat de DNA Ploieşti, în care Mircea şi Vlad Cosma sunt inculpaţi. În aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, şi alte două persoane au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA pentru fapte de corupţie.

Astfel, deputatul Vlad Cosma este acuzat de trafic de influenţă, tatăl acestuia, Mircea Cosma, de luare de mită şi abuz în serviciu, directorul Direcţiei "Patrimoniu" din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, de trafic de influenţă şi dare de mită. Procesul se află pe rolul instanţei supreme.

DNA a început ancheta penală în care Cosma este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce acesta ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Judeţean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici