Secretarul general adjunct al Guvernului: ANI este o oficină de propagandă politică, voi acţiona în judecată pentru acuzaţiile aduse

Secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, a declarat agenţiei MEDIAFAX că ANI reprezintă "o oficină de propagandă politică", iar comunicatul acesteia este o "mizerie", demnitarul urmând să acţioneze în instanţă Agenţia pentru acuzele aduse.

418 afișări
Imaginea articolului Secretarul general adjunct al Guvernului: ANI este o oficină de propagandă politică, voi acţiona în judecată pentru acuzaţiile aduse

Secretarul general adjunct al Guvernului:ANI este o oficină de propagandă politică, voi acţiona în judecată pentru acuzaţiile aduse (Imagine: Laszlo Mihaly/ Mediafax Foto)

Secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, care a constatat faptul că pe lângă funcţia din cadrul Executivului a fost şi administrator la o societate, ceea ce contravine Legii privind demnităţile publice.

Mihalache afirmă însă că a depus la Registrul Comerţului, în termenul de 30 de zile prevăzut de lege, cerere de renunţare la calitatea de administrator al firmei SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL.

Mihalache a arătat totodată că perioada semnalată de ANI ca reprezentând stare de incompatibilitate nu reprezintă 30 de zile.

"Domnului preşedinte ANI o să-i fac cadou un abac, pentru că dacă nu e în stare să numere cu mintea 30 de zile, să numere cu bilele", a afirmat Mihalache.

În acelaşi timp, Mihalache spune însă că este posibil să existe o eroare materială din partea contabilităţii firmei, care să fi transmis în continuare, din eroare, date către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate din care să rezulte că el ar mai fi administrator.

Legat de ministrul Turismului, Eduard Hellvig, el a confirmat că acesta a fost angajatul firmei respective, dar contractul de muncă a fost suspendat, conform legii, din momentul în care a devenit ministru.

El a precizat că a transmis ANI în urmă cu câteva zile, în termenul prevăzut de lege, punctu său de vedere şi că va acţiona ANI în instanţă.

"Comunicatul ANI este o mizerie, care arată că Agenţia Naţională de Integritate nu este altceva decât o oficină de propagandă politică şi nu o instituţie a statului de drept", a susţinut Mihalache.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Sorin Dan Mihalache, secretar general adjunct al Guvernului, informează vineri ANI.

În urma evaluărilor demarate la data de 31 iulie 2012, s-a constatat faptul că Sorin Dan Mihalache s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10 mai - 8 iunie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cât şi funcţia de administrator în cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) şi alin. 2), precum şi art. 86, alin. 1) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Începând cu data de 10 mai 2012, Sorin Dan Mihalache exercită funcţia de secretar general adjunct al Guvernului.

În perioada 10 martie 2010 - 8 iunie 2012, Mihalache a deţinut funcţia de administrator în cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

De asemenea, Sorin Dan Mihalache a continuat să exercite calitatea de administrator în cadrul societăţii până în luna august 2012, aşa cum rezultă din documentele transmise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Astfel, arată ANI, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, potrivit dispoziţiilor 84), alin.1), lit. c) şi alin. 2) precum şi art. 86, alin.1) din Legea nr. 161/2003, "funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu: (…) funcţia de (…) administrator (…) la societăţile comerciale (…). Funcţia de secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b) - i)".

Conform prevederilor legale, persoana care exercită una dintre funcţiile publice de autoritate, respectiv cea de secretar general adjunct al Guvernului, asimilată funcţiei de secretar de stat, este obligată, la data depunerii jurământului sau, după caz, la data numirii în funcţie, să declare faptul că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege.

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.

Şi ministrul Turismului, Eduard Raul Hellvig, a fost găsit incompatibil de către inspectorii de integritate, întrucât pe lângă funcţia ministerială a fost şi director la o firmă, angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.

Din verificările efectuate a rezultat, printre altele, faptul că, în perioada 20 decembrie 2011 - 14 septembrie 2012, Eduard Raul Hellvig a fost angajat pe funcţia de cercetător în ştiinţe politice în cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL (al cărei administrator a fost Sorin Dan Mihalache, secretarul general adjunct al Guvernului-n.r.), societate care nu se încadrează în categoria societăţilor care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare, conform Ordonanţei 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, motiv pentru care ANI a dispus sesizarea Inspecţiei Muncii privind contractul individual de muncă încheiat între Eduard Raul Hellvig şi SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, având în vedere faptul că nu au fost respectate prevederile legale în materie.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici