Secretarul general al PSD: Momentan nu consider oportună emiterea unei OUG privind amnistia şi graţierea/ Ce spune despre retragerea sprijinului politic pentru Firea

Secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a declarat, marţi, la Parlament, că momentan nu consideră „oportună" emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă (OUG) privind amnistia şi graţierea pentru că subiectul nu a fost discutat în partid.

964 afișări
Imaginea articolului Secretarul general al PSD: Momentan nu consider oportună emiterea unei OUG privind amnistia şi graţierea/ Ce spune despre retragerea sprijinului politic pentru Firea

Secretarul general al PSD, despre OUG pentru amnistie şi graţiere: Momentan socotesc că nu este oportună

„Este foarte discutabil. Atâta vreme cât noi nu am stabilit, nu am decis, nici măcar nu am discutat în partid un astfel de subiect, sau nu ne-am aplecat cu foarte mare atenţie asupra lui, socotesc că nu este oportun", a declarat marţi, la Parlament, secretarul general al PSD, Marian Neacşu, întrebat dacă, în opinia sa, este oportună emiterea de către Guvern a unei Ordonanţe de urgenţă pentru amnistie şi graţiere.

El a adăugat că „vom vedea ce decizie va fi luată" după o discuţie în PSD.

„Dar, în măsura în care vom discuta, vom decide, vom aprecia pe bază de argumente oportunitatea de a propune un astfel de demers, atunci vom vedea ce decizie va fi luată", a precizat Neacşu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, duminică, că pentru el personal şi pentru formaţiunea pe care o conduce, ideea unei amnistii nu este o "iluzie juridică", precizând că trebuie o soluţie să se repare "nenorocirile cauzate de implicarea serviciilor şi procurorilor în instanţe".

"Pentru mine, ideea amnistiei nu e o iluzie juridică. Ca să discutăm foarte deschis şi tranşant. Se vorbeşte în spaţiul public de a se găsi o soluţie să se repare toate nenrocirile cauzate de implicarea serviciilor şi procurorilor în instante, aceste protocoale. Pentru mine şi pentru noi ca partid, ideea amnistiei nu este o iluzie juridică. Dacă premierului, ministrului Justiţiei li s-a cerut să se găsească soluţii pentru efectele acestor protocoale să fie şterse, nu trebuie să o mai lungească mult. Să se vedea posibilitatea judecătorilor fără să fie terorizaţi. Cum să creadă românul că un judecător este liber să îl judece. De aceea într-un sondaj apăruse un procent uriaş de români care credeau că pot ajunge condamnaţi fără să fie judecaţi", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Pe 24 august, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, o anchetă a Comisiei de Supraveghere a SRI, pentru „eventualele fapte ilegale săvîrşite de SRI”, după ce consilierul premierului, Darius Vâlcov, a făcut public un protocol secret al SRI.

Neacşu: Ar fi o greşeală retragerea sprijinului politic pentru Firea

Secretatul general al PSD a declarat, la Parlament, că ar fi o greşeală ca partidul să-i retragă sprijinul politic primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, în urma criticilor formulate de aceasta la adresa lui Liviu Dragnea.

„E normal ca toţi să avem înţelepciunea să găsim calea spre împăcare, nu spre discordie", a declarat Neacşu, la Parlament, despre criticile lui Firea la adresa preşedintelui PSD Liviu Dragnea.

Întrebat dacă mai este loc de împăcare între Firea şi Dragnea, secretarul general al PSD a răspuns: „După părerea mea, întotdeauna este loc de împăcare".

El a adăugat că nu este de acord să i se retragă sprijinul politic Gabrielei Firea.

„După părerea mea nu, pentru că socotesc că asta ar fi o greşeală. Nu mi se pare deloc potrivit ca un membru de partid să nu poată să-şi exprime opiniile, opţiunile. Dar mi-aş dori ca în prima fază să nu fie exprimate în afara partidului", a declarat Marian Neacşu.

Secretarul general a mai spus că nu crede că se va ajunge la excluderea lui Firea din PSD.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că este dispus oricând să găsească soluţii pentru a calma situaţia generată de conflictul cu Gabriela Firea, spunând că, în condiţiile în care partidul luptă pe toate fronturile, este greu de înţeles de ce apar atacuri din formaţiune. "N-am lăsat nicodată jos (n.r.: mâna pentru o înţelegere). (...) Dorinţa mea deschisă e pentru dialog şi pentru a găsi care sunt acele lucruri care trebuie să se întâmple pentru ca supărările să dispară", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3, referitor la o posibilă împăcare cu Gabriela Firea.

Dragnea a negat duminică faptul că s-a discutat în partid despre un alt candidat la Primăria Capitalei pentru anul 2020, după scandalul în care este implicată Gabriela Firea, spunând că speră să nu se ajungă la excluderea edilului din formaţiune.

"Cu mine nu a discutat nimeni subiectul aceste şi nu am purtat niciun fel de discuţii. Ah, sunt unii colegi supăraţi, dar astfel de acţiuni nu pot să facă bine PSD şi sigur că te poţi gândi că această campanie împotriva PSD de a destabiliza Guvernul, dar în partid nici formal, nici informal eu nu am vorbit despre o altă variantă la Primăria Capitalei în 2020", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Preşedintele PSD a afirmat că, din punctul său de vedere, nu trebuie să se ajungă la excluderea Gabrielei Firea. "Din partea mea nu (excluderea din PSD a Gabrielei Firea –n.r.). Asta nu am de unde să ştiu (excluderea din partid a Gabrielei Firea în CEx al PSD – n.r.). Nu vorbim de balanţă de putere, noţiunea de balanţă de putere e exagerată. Sper să nu ajungem aici, dar nu depinde de mine", a mai spus Dragnea.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, duminică seară, că în partid va exista o discuţie serioasă referitor la atacurile aduse de Gabriela Firea în ultima săptămână, precizând că el nu a fost niciodată adeptul unor pedepse dure. Liderul PSD a mai spus că speră ca Gabriela Firea să fie sinceră şi dezinformată, precizând că ar mai susţine-o o dată la Primăria Capitalei.

"Au început de a doua zi atacurile la mine, dar eu le spun tuturor colegilor obiectivul major al tuturor trebuie să fie păstrarea guvernării. În orice partid sunt oameni nesinceri, convingerea mea e că la noi sunt din ce în ce mai puţini. Eu sper să fie sinceră şi doar dezinformată (Gabriela Firea – n.r.). Eu am susţinut-o la Primăria Capitalei, când foarte mulţi şi din partid şi din afara partidului mi-au spus că nu este o soluţie foarte bună. Nu regret absolut deloc (faptul că a susţinut-o pe Gabriela Firea la Primăria Capitalei – n.r.). Dacă s-ar întoarce timpul înapoi aş face la fel. Ce îmi doresc eu e ca ce s-a spus că se face la Primăria Capitalei să se întâmple", a completat Dragnea.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis, pe 7 august, o scrisoare deschisă membrilor PSD, transmiţând în document că nu are un război cu Liviu Dragnea, că nu se pune problema unei alegeri între ea şi liderul PSD, precizând totodată că refuză să ia în calcul excluderea din partid.

Firea precizează că nu vrea să fie desemnat candidat la alegerile prezidenţiale şi că refuză să ia în calcul excluderea din PSD.

Primarul general al Capitalei reiterează, în scrisoare, că a fost toată viaţa un om de stânga, că provine dintr-o familie simplă şi că s-a obişnuit să obţină prin muncă orice rezultat, motiv pentru care, susţine Firea, a rămas fidelă valorilor social-democraţiei. Edilul aminteşte de momentul în care s-a înscris în PSD, de mandatul de senator pe care l-a avut şi spune că şi-a făcut datoria conştiincios, inclusiv ca membru în comisii speciale dificile precum „Roşia Montană” sau „Nana”.

Edilul vrea o nouă abordare în partid, respectiv ca şefii formaţiunii "să aibă un dialog permanent cu toţi vectorii săi, începând de la miniştri, deputaţi, senatori, continuând cu primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, consilieri locali şi terminând cu preşedinţii de organizaţii, pentru că numai în acest fel evităm situaţia actuală în care suntem decuplaţi de agenda reală a oamenilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici