Şefii diplomaţiilor din România, Bulgaria şi Grecia cer să nu mai fie amânată decizia privind Schengen

Miniştrii de Externe ai guvernelor de la Bucureşti, Sofia şi Atena au solicitat luni, într-o declaraţie comună, ca decizia de aderare la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei să nu mai fie amânată de către Consiliul JAI al UE.

579 afișări
Imaginea articolului Şefii diplomaţiilor din România, Bulgaria şi Grecia cer să nu mai fie amânată decizia privind Schengen

Dimitris Avramopoulos, Nicolai Mladenov, Titus Corlăţean (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Am convenit să promovăm aşteptarea noastră ca în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) să se ţină cont de angajamentul asumat la cel mai înalt nivel politic de către Consiliul European şi să fie adoptată decizia privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Faptul că ambele ţări sunt pregătite pe deplin să adere a fost confirmat în mod repetat de Consiliul European, Parlamentul European şi Comisia Europeană şi prin urmare nu mai sunt motive pentru amânarea adoptării deciziei", se afirmă în declaraţia semnată luni, la Sofia, de ministrul român Titus Corlăţean, omologul bulgar Nicolai Mladenov şi ministrul grec Dimitris Avramopoulos.

Într-o vizită oficială întreprinsă în 30 octombrie în Cipru, ministrul Corlăţean a solicitat sprijin pentru o abordare politică favorabilă României la Consiliul European din decembrie vizând aderarea efectivă la Spaţiul Schengen în prima parte a anului 2013.

MAE informa în octombrie că România va continua consultările cu statele membre, cu actuala şi viitoarea Preşedinţie a UE, astfel încât aderarea la Schengen să fie concretizată în cursul anului 2013, într-o primă fază cu frontierele aeriene şi maritime încă din primul trimestru al anului viitor.

Potrivit unei informări transmise MEDIAFAX, MAE preciza că se va consulta atât cu actuala preşedinţie cipriotă a Consiliului UE, cât şi cu preşedinţia irlandeză care va fi în primul semestru al anului viitor.

Luarea unei decizii privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen nu a putut fi luată la Consiliile JAI programate de preşedinţia cipriotă în septembrie şi octombrie, următoarea reuniune a Consiliului JAI fiind programată pentru 6-7 decembrie.

Ministrul Corlăţean a afirmat recent că este convins că în 2013 România va adera la zona Schengen, într-o primă fază cu punctele de frontieră aeriene şi maritime, iar până la sfârşitul anului viitor va exista "cu siguranţă" o decizie privind şi frontierele terestre.

Olanda a anunţat că va aştepta raportul MCV din decembrie al Comisiei Europene privind România pentru a reanaliza poziţia sa privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei. Potrivit unui document trimis în septembrie de Guvernul olandez Parlamentului, dezbaterile privind aderarea celor două ţări la Schengen vor fi amânate pentru 2013, dat fiind că raportul MCV pentru România va fi publicat la sfârşitul acestui an.

De asemenea, mai mulţi oficiali germani, printre care şi ambasadorul de la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, au arătat că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi luată după prezentarea de către Comisia Europeană a raportului MCV din decembrie.

Germania şi Franţa au prezentat la începutul acestui an un plan privind aderarea în două etape a României şi Bulgariei la zona Schengen, într-o primă fază cu frontierele maritime şi terestre, urmată apoi de un al doilea pas cu frontierele terestre.

Consiliul European din martie a menţionat că o decizie privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei trebuia să fie luată în septembrie în cadrul Consiliului JAI, la care participă miniştrii de Interne din ţările membre UE.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice! 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici