Şeful CJ Harghita, acuzat de un cotidian de limbă maghiară că vrea să-l transforme în ziar de partid

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, este acuzat de reprezentanţii cotidianului judeţean de limbă maghiară "Hargita Népe", într-un comunicat de presă dat publicităţii marţi, că vrea să transforme publicaţia într-un ziar de partid, transmite corespondentul MEDIAFAX

30 afișări

Comunicatul este semnat de colegiul redacţional al cotidianului "Hargita Népe" şi prin intermediul său se exprimă îngrijorarea faţă de demersurile făcute, în ultima perioadă, de preşedintele CJ Harghita.

"Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, domnul Borboly Csaba, prin declaraţiile sale recente, precum şi în urma măsurilor preconizate, a dat de înţeles că ar dori transformarea cotidianului într-un organ de presă de partid. Cu alte cuvinte, Consiliul Judeţean, dominat de UDMR, intenţionează să exercite asupra cotidianului un control de partid", se arată în document.

Potrivit comunicatului, "independenţa" de a publica în paginile ziarului anumite materiale, în cadrul publicităţii politice plătite, "care nu au fost pe placul UDMR", cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2007, precum şi cu ocazia alegerilor locale din 2008, a fost catalogată drept un "act de nesupunere".

"Represaliile nu au întârziat: încă din anul 2007 au început presiunile. Starea conflictuală s-a accentuat după alegerile locale din 2008, în luna septembrie fiind numită, de către Consiliul Judeţean Harghita, sub un pretext oarecare, o comisie de anchetă, iar în ultimul timp, prin diferite declaraţii de presă, preşedintele Consiliului Judeţean, precum şi unii consilieri au dat de înţeles că va fi schimbat directorul editurii şi se vor face epurări", se precizează în comunicat.

Colectivul redacţional al "Hargita Népe" consideră că prin aşa-zisa reorganizare a editurii se urmăresc scopuri politice, iar acestea, odată materializate, ar leza independenţa activităţii redacţionale.

"Cotidianul «Hargita Népe» s-a dovedit obiectiv, independent, un adevărat forum al exprimării libertăţii de opinie, al independenţei jurnalistului, al diversităţii opiniilor, al transparenţei (...) În acest context a luptat pentru respectarea principiilor libertăţii presei şi a opiniei. Editura «Hargita Népe», având statutul de instituţie publică în coordonarea Consiliului Judeţean Harghita şi fiind autofinanţată, a considerat şi consideră că acest statut nu poate să aibă caracter de dependenţă şi de subordonare intereselor politice ale unui grup politic", se precizează în finalul comunicatului.

În replică, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a afirmat, marţi, că la 19 ani de la Revoluţie publicaţia "Hargita Nepe" continuă să funcţioneze fără a avea un regulament şi fără a da dovadă de transparenţă.

Borboly a precizat că s-a înfiinţat, la iniţiativa CJ, o comisie care să verifice activitatea redactorului şef al cotidianului, Karda Emese.

"Noi vrem să clarificăm situaţia şi atât! De aceea am înfiinţat, în septembrie 2008, o comisie de verificare, de care doamna Karda Emese şi-a bătut joc, nu a răpsuns la solicitări, chiar şi atunci când acestea au fost formulate de mine, ca angajator. Aştept ca raportul comisiei să fie prezentat în plenul CJ Harghita, după care consilierii judeţeni au dreptul de a decide dacă doamna Karda conduce această instituţie corect sau nu", a spus Borboly.

Borboly a afirmat că CJ are dreptul să numească sau să revoce redactorul şef, dacă apreciază oportună o astfel de modificare, dar recunoaşte că nu poate să coordoneze redacţia, nici să stabilească alcătuirea acesteia şi nici să impună o anumită direcţie articolelor care apar în ziar.

"UDMR nu are nicio tangenţă cu ziarul. Câte articole apar sau au apărut în ultima vreme împotriva UDMR? S-ar putea să vedem că ziarul este chiar împotriva organizaţiei comunităţii maghiare din România, dar pe mine acest lucru nu m-a deranjat niciodată, chiar dacă am fost sunat de mai mulţi colegi din UDMR. Eu cred în libertatea presei", a concluzionat Borboly Csaba.

Cotidianul "Hargita Népe" a fost înfiinţat în vremea Partidului Comunist Român şi anul trecut a sărbătorit 40 de ani de activitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici