Senat: Membri ai Consiliului Concurenţei, Isar şi Cîţu, invitaţi marţi la Comisia economică

Comisia economică a Senatului i-a invitat, marţi, de la ora 12.00, la audieri pe membrii Comisiei de investigaţie a Consiliului Concurenţei, fostul trezorier al Bancpost Lucian Isar şi fostul trezorier al ING Florin Cîţu, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele forului legislativ, Daniel Zamfir.

207 afișări
Imaginea articolului Senat: Membri ai Consiliului Concurenţei, Isar şi Cîţu, invitaţi marţi la Comisia economică

Senat: Membri ai Consiliului Concurenţei, Isar şi Cîţu, invitaţi marţi la Comisia economică

„Participă membrii Comisiei de investigaţie de la Consiliul Concurenţei, participă fostul trezorier de la Bancpost, Lucian Isar, care a confirmat, fostul trezorier de la ING şi actual senator PNL Florin Cîţu, nu ştiu dacă vine sau nu, este invitat. Pe Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, îl mai chemăm eventual la ultima şedinţă ca să concluzionăm. O să avem şi nişte concluzii preliminare şi aici o să vedem ce decizie luăm noi, Comisia, pentru aceste două persoane obstrucţionează ancheta. Nicolae Cinteză (directorul Direcţiei Supraveghere din BNR - n.r.), cel care a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la eventuala manipulare a ROBOR a fost el. Acum nu îl lasă Mugur Isărescu să vină, ceea ce mi se pare de nepermis. Şi Florin Cîţu, care la acea vreme era trezorier, acum îşi permite să nu vină. Nu numai că nu vine, îi instigă pe ceilalţi să nu vină”, a afirmat senatorul ALDE Daniel Zamfir, pentru MEDIAFAX.

Acesta a precizat că neprezentarea la audierea în Comisie reprezintă un semnal negativ pentru români, referindu-se la Florin Cîţu.

„O problemă majoră care este în discuţie şi anume ce semnal dă un senator al României care refuză să vină la aşa ceva. Senatul constituie o Comisie, iar tu, care este primul chemat să respecţi legea, nu o respecţi. Eu nu urmăresc în vreun fel sancţionarea lui Florin Cîţu, pentru că nu am cum, legea nu îţi permite. Pe mine mă interesează ce semnal dau senatorii poporului. Adică ei sunt mai presus de lege, nu?Sau domnul Cîţu se consideră mai presus de lege, din moment ce el nu vine acolo unde este obligat să vină? Profită de faptul că nu există vreo sancţiune şi nu vine. Până la urmă de ce nu vii? El e menţionat în acel raport al Consiliului Concurenţei ca unul dintre trezorierii care îi îndemna pe ceilalţi să se înţeleagă la ROBOR. Dacă nu vii înseamnă că ai ceva de ascuns. Argumentul lui că nu vine este că e o comisie de anchetă ilegală. E doar cu aprobarea Senatului. El spune că e o comisie ilegală comandată de la Moscova”, a completat Zamfir.

Pe 12 martie, senatorul PNL Florin Cîţu a scris, pe Facebook, că Dragnea şi Tăriceanu au dat ordin să fie anchetat „după modelul comunist sugerat de Moscova, în cadrul unei anchete făcută de un habarnist şef la comisia economică din Senat”. El a mai afirmat că nu va fi „la de de îngăduitor” ca guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„I-am cerut inginerului-procuror să-mi trimită oficial calitatea în care sunt anchetat. Doar comuniştii anchetau întâi şi pe urmă spuneau pentru ce. În timp ce eu sunt anchetat de hamsterul lor, Tăriceanu şi Dragnea fac turul televiziunilor şi se plâng că îi abuzează <statul paralel>”, a scris Cîţu pe Facebook.

Audierile în Comisia economică a Senatului vin în contextul unor documente prezentate de Daniel Zamfir, pe 20 ianuarie, cu date despre ROBOR şi cu declaraţii contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Senatorul ALDE acesta a vorbit despre un raport al unei investigaţii începute 2008 şi încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluţie. EL a cerut Băncii Naţionale să oprescă acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

Pe 21 februarie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost audiat, alături de întregul Consiliu de Administraţie al BNR, în Comisiile economică şi buget ale Senatului. Acesta a afirmat, în şedinţa forurilor de specialitate, că a acuza că se fac manipulări pe piaţa interbancară însemnă a acuza şi Trezoreria statului că participă la aceste manipulări. Isărescu a adăugat că nu a ţinut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%. De asemenea, el le-a transmis aleşilor că Parlamentul ar putea să intervină prin modificarea legislaţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici