Senat: Votarea Legii privind asistenţa socială, blocată pentru a patra săptămână consecutiv

Senatorii opoziţiei au reuşit, luni, pentru a patra săptămână consecutiv, blocarea votării Legii privind asistenţa socială, după o pauză de consultări şi dezbateri procedurale în contradictoriu care s-au prelungit până la terminarea programului de lucru.

389 afișări
Imaginea articolului Senat: Votarea Legii privind asistenţa socială, blocată pentru a patra săptămână consecutiv

Senat: Votarea Legii privind asistenţa socială, blocată pentru a patra săptămână consecutiv (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

După pauza de consultări solicitată de liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, acesta a anunţat că, în urma discuţiilor dintre liderii de grup, nu s-a ajuns la nici un rezultat. El a susţinut că din partea senatorilor de la putere nu există nici un fel de cale de dialog, nici un fel de înţelegere.

"Atunci vom continua în formula pe care dânsii, forţaţi de împrejurări, împinşi de la spate, prin recomandări, prin telefoane, au început, în ultima perioadă, să o impună în cadrul discuţiilor pe acre le avem la nivel de lideri", a spus Sârbu, menţionând că discuţiile privind acest subiect se află în aceeaşi fază în care au început în urmă cu câteva săptămâni.

În replică, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a cerut prelungirea programului de lucru până la epuizarea primelor şase puncte de pe ordinea de zi, în condiţiile în care proiectul Legii privind asistenţa socială se afla la punctul patru.

El a subliniat că senatorii puterii sunt toţi prezenţi la şedinţă şi doresc să legifereze.

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a spus, pe de altă parte, că prelungirea programului de lucru nu poate fi decisă prin vot fără ca înainte să fie votată ordinea de zi, aşa cum prevede Regulamentul.

Viceliderul senatorilor PNL, Mario Oprea, a invocat, în timpul dezbaterilor că programul de lucru aprobat a luat sfârşit. "Poporul român are răbdare să mai intrăm odată în consultări", a spus acesta, după care a cerut preşedintelui Mircea Geoană o nouă pauză de consultări de o jumătate de oră.

Acesta din urmă a anunţat suspendarea şedinţei Senatului, făcând un apel la liderii grupurilor parlamentare să poarte negocieri pentru a se putea depăşi blocajul din această Cameră legislativă.

Şedinţa de plen a Senatului a fost suspendată, lunea trecută, după ce PDL a cerut dezbatea cu prioritate a legii asistenţei sociale, iar opoziţia a cerut o pauză de consultări de cinci minute, care a durat de fapt o oră, la finalul căreia nu mai era cvorum de lucru.

Proiectul de lege propus de Guvern are termen de adoptare tacită data de 3 noiembrie.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat vineri că are convingerea că, în cursul săptămânii viitoare, blocajul din Senat va fi depăşit şi proiectul Legii asistenţei sociale va putea merge în Camera Deputaţilor, pentru îndeplinirea obiectivelor asumate cu Fondul Monetar Internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici