Senator PNL: Se întrevede o nouă criză a lemnului de foc. O parte din populaţie va face frigul

Senatorul PNL Iancu Caracota a declarat că Guvernul este incapabil să rezolve problema lemnelor de foc pentru populaţie. Liberalul a adăugat că "decapitarea" conducerii Romsilva de către ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, va duce la o criză, iar oamenii vor face frigul în această iarnă.

184 afișări
Imaginea articolului Senator PNL: Se întrevede o nouă criză a lemnului de foc. O parte din populaţie va face frigul

Senator PNL: Se întrevede o nouă criză a lemnului de foc. O parte din populaţie va face frigul

"Guvernul este incapabil şi anul acesta să rezolve problema lemnelor de foc pentru populaţie. În România, aproape jumătate (47%) din totalul gospodăriilor utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire, iar îngrijorător este faptul că autorităţile nu pot asigura lemnul necesar oamenilor" a afirmat Iancu Caracota, într-un comunicat de presă, remis duminică MEDIAFAX.

Senatorul PNL a atras atenţia că, în urma unei decizii luate de ministrul Apelor şi Pădurilor, a apărut "un blocaj decizional" la Romsilva, care ar putea duce la riscul apariţiei unei noi crize a lemnului de foc.

"Se cunoaşte faptul că necesarul de lemn de foc este de aproximativ 7 milioane mc în fiecare an, din care Romsilva poate asigura până la 4,5 milioane mc, iar diferenţa de aproximativ 2,5 milioane mc trebuie furnizată de ceilalţi administratori sau deţinători de pădure din România. Anul acesta este o situaţie mult mai dificilă în raport cu anii trecuţi din cauza problemelor administrative, în principal de la Romsilva, unde conducerea a fost decapitată în pragul iernii. Această decizie a ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, creează un blocaj decizional la Romsilva şi premisele unei noi crize a lemnului de foc", potrivit sursei citate.

Iancu Caracota a adăugat că "lipsa previzibilă a cantităţilor necesare de lemn va pune presiune asupra preţului de achiziţie şi astfel populaţia va putea cumpăra cu dificultate lemnele. Deşi preţul porneşte direct din pădure de la aproximativ 150 lei/mc, el va ajunge în curţile oamenilor la 500 – 550 lei/mc, uneori chiar şi mai mult".

Liberalul i-a cerut ministrului Apelor şi Pădurilor să identifice soluţii urgente pentru sprijinirea populaţie, astfel încât aprovizionarea cu lemn de foc să fie constantă, facilă şi, mai ales, la un preţ accesibil.

Senatorul PNL a reamintit că liberalii au depus, la Parlament, o moţiune simplă împotriva ministrului Ioan Deneş.

"PNL a depus, la Parlament, o moţiune simplă împotriva ministrului Ioan Deneş, însă nu mă aştept ca parlamentarii Puterii, chiar şi cei nemulţumiţi de activitatea lui Deneş, să-i dea un vot de blam. Aleşii PSD-ALDE au preferat, de fiecare dată când Opoziţia a depus o moţiune justificată şi bine argumentată, să apere prin vot interesul de partid, şi nu interesul cetăţenilor care i-au votat", a conchis Caracota.

Moţiunea simplă intitulată "Stimulat de PSD, fără pic de competenţă, taie Deneş în păduri şi la verzi… şi la uscate", prin care liberalii cer demisia ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, va fi dezbătută în şedinţa de marţi a Camerei Deputaţilor, de la ora 16.00, urmând să primească votul deputaţilor în plenul de miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici