Senatorii din comisie au amânat decizia asupra predării Istoriei şi Geografiei în limba maternă

Senatorii din Comisia de învăţământ au amânat, marţi, luarea unei decizii în privinţa textului din Legea educaţiei naţionale care prevedea predarea Istoriei şi Geografiei României în limba minorităţilor.

12 afișări
Imaginea articolului Senatorii din comisie au amânat decizia asupra predării Istoriei şi Geografiei în limba maternă

Senatorii din comisie au amânat decizia asupra predării Istoriei şi Geografiei în limba maternă (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Senatorii au discutat marţi dimineaţă aproape trei ore despre două articole din Legea educaţiei naţionale, dezbaterile cele mai aprinse înregistrându-se la textul care prevedea predarea Istoriei şi Geografiei României în limbile minorităţilor.

Alineatul 8 al articolului 37 a fost discutat îndelung de senatori, care l-au avut invitat şi pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, ei amânând însă un vot, întrucât ministerul, senatorii PDL şi cei ai UDMR susţineau opinii diferite de reprezentanţii PNL şi PSD.

Senatorul PSD Ioan Mang a susţinut ca predarea Istoriei şi Geografiei României să se facă în limba română în şcolile cu predare în limbile materne ale minorităţilor, întrucât în acest fel elevii ar putea învăţa mai uşor şi limba română.

Ministrul a replicat că posibilitatea ca elevii minorităţilor să poată învăţa în limba maternă a fost introdusă în lege pentru a asigura condiţiile optime pentru egalitatea de şanse.

"Vă rog să ne gândim doar din punctul de vedere al oportunităţilor şi şanselor pe care sistemul le acordă elevilor. Să nu transmitem copiilor multele frici ale trecutului. (...) Să nu transpunem o miză politică sau o miză cu tentă naţionalistă într-o lege", a spus Funeriu.

Senatorul PNL Nicolae Robu a propus, ca soluţie de compromis, ca lecţiile din manualele de Istorie şi Geografie a României să conţină şi un rezumat în limbile minorităţilor.

Dezbaterile au fost întrerupte de preşedintele Mihail Hărdău, la revenirea senatorilor în şedinţă, după jumătate de oră, alineatul disputat nemaifiind luat în discuţie, senatorii luând în dezbatere următoarele articole din lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici