Senatorii jurişti: Evacuaţii din imobile naţionalizate, despăgubiţi la valoarea actualizată

Senatorii jurişti au adoptat, marţi, un raport de admitere cu amendamente la o iniţiativă legislativă a PRM, prin care persoanele care au avut locuinţe în imobile naţionaliate şi împotriva cărora s-a dat hotărâre judecătorească de evacuare să fie despăgubite la valoarea actualizată a locuinţei.

1 afișare
Imaginea articolului Senatorii jurişti: Evacuaţii din imobile naţionalizate, despăgubiţi la valoarea actualizată

Senatorii jurişti: Evacuaţii din imobile naţionalizate, despăgubiţi la valoarea actualizată

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 este iniţiată de deputaţii PRM Dumitru Avram, Marius Iriza, Costache Mircea, Adrian Moisoiu, Aurel Ioan Rus şi senatorii PRM Aurel Ardelean, Valentin Dinescu, Viorel Dumitrescu, Gheorghe Funar, Constantin Găucan, Nicolae Iorga, Ilie Petrescu, Petru Stan şi Corneliu Vadim Tudor.

Proiectul de lege al PRM a intrat deja în dezbaterea plenului Senatului, fiind retrimis la Comisia juridică, pentru un raport suplimentar.

Senatorul PRM Valentin Dinescu, a declarat, în plenul Senatului, că în iniţiativa legislativă a parlamentarilor PRM se arată că, deşi Legea 10/2001 clarifică regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie1989 stabilind măsuri reparatorii tuturor persoanelor care aveau calitatea de proprietari ale acestora, există o categorie de persoane a căror calitate de proprietar a fost dobândită prin legea 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe trecute în proprietatea statului.

Astfel, iniţiatorii propun introducerea unui aliniat nou, alin.6 în art. 20, care face referire clară la modul de despăgubire a acestei categorii de proprietari de imobile, cu destinaţie de locuinţă dobândită în temeiul legii 112/1995, şi care au pierdut această calitate urmare a unor hotărâri judecătoreşti irevocabile, în sensul că şi la aceştia să se facă despăgubirea la valoarea de piaţă a locuinţelor respective, stabilită potrivit standardelor internaţionale de evaluare, aşa cum se fac şi la celelalte categorii.

În urma dezbaterilor de marţi din Comisia juridică, senatorii au adoptat un raport suplimentar de admitere a ainiţiativei legislative, cu amendamente.

Astfel, senatorii jurişti au adoptat un amendament potrivit căruia persoanele care au dobândit locuinţe în baza legii 112/1995 şi împotriva cărora s-au pronunţat hotărâri judecătoreşti irevocabile de evacuare sunt despăgubite la valoarea actualizată a preţului plătit pentru locuinţele respective.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici