Senatorul Mocanu, judecat pentru corupţie, s-a autosuspendat din funcţia de vicepreşedinte PSD Buzău

Senatorul Victor Mocanu, judecat pentru abuz în serviciu, s-a autosuspendat din funcţia de vicepreşedinte al PSD Buzău, după rezoluţia adoptată de partid, spunând că "e un gest minim de bun simţ pe care ar trebui să-l facă şi ceilalţi social-democraţi cu funcţii care au probleme cu legea".

141 afișări
Imaginea articolului Senatorul Mocanu, judecat pentru corupţie, s-a autosuspendat din funcţia de vicepreşedinte PSD Buzău

Senatorul Victor Mocanu (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Senatorul Victor Mocanu a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că a decis să se autosuspende din funcţia deţinută în PSD până la soluţionarea problemelor pe care le are în justiţie, rămânând simplu membru de partid.

"M-am suspendat din funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a partidului până la soluţionarea dosarului pe care-l am în justiţie, dar în continuare voi acţiona în baza principiilor social-democratice, atât în Senat, cât şi în viaţa publică. M-am suspendat din funcţia de vicepreşedinte, dar rămân simplu membru de partid", a afirmat Victor Mocanu.

El a adăugat că toţi social-democraţii care au probleme cu legea ar trebui să facă un pas înapoi, pentru a nu afecta imaginea partidului.

"E un gest minim de bun simţ pe care ar trebui să-l facă şi ceilalţi social-democraţi cu funcţii care au probleme cu legea, asta dacă vor binele partidului", a spus Mocanu.

Senatorul PSD Victor Mocanu a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2013, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi încheiat ilegal 8 contracte de furnizare de echipamente medicale la Maternitatea Buzău, care, la un an şi jumătate de la inaugurare, era încă nefuncţională.

Un alt social-democrat din Buzău care are probleme în justiţie este chiar preşedintele organizaţiei judeţene, Constantin Boşcodeală, el fiind condamnat recent, fără ca decizia să fie definitivă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

"Sincer, nici eu nu ştiu care va fi situaţia mea. Aşteptăm şi noi să vedem termenul de adoptare a rezoluţiilor, comunicarea lor în teritoriu şi abia după aceea o să vă pot spune ce şi cum se va întâmpla", a declarat, luni, Constantin Boşcodeală.

Boşcodeală, primar al municipiului Buzău, a fost condamnat, în 10 februarie, la cinci ani de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2013, fiind acuzat că a acordat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei către Fotbal Club Gloria Buzău, decizia Judecătoriei Braşov nefiind definitivă.

De asemenea, deputatul Marian Ghiveciu, care este şi preşedinte executiv al PSD Buzău, este judecat pentru fapte de corupţie.

"Nu vă pot spune nimic deocamdată. Urmează a se stabili în şedinţă de grup, trebuie să discutăm în detaliu tot ce s-a hotărât la Consiliul Naţional. Astăzi (luni - n.r.) vor fi discuţii şi vom afla ce urmează să facem. Nu m-am gândit niciodată să părăsesc partidul, acum să vedem care sunt situaţiile în care un membru PSD îşi pierde calitatea de a fi şef de organizaţie, vicepreşedinte sau preşedinte executiv pentru că, dacă e să ne referim strict la cazurile de corupţie, în situaţia mea e discutabil. Trebuie să facem o analiză a faptelor şi apoi să vedem dacă e cazul suspendării din funcţie", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, deputatul PSD Marian Ghiveciu.

Ghiveciu a fost trimis în judecată de DNA, în decembrie 2011, pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecinţă obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial, în formă calificată. Faptele pentru care Ghiveciu a fost pus sub acuzare s-au petrecut înainte ca acesta să obţină primul mandat de deputat.

Ghiveciu este acuzat că în perioada 2005-2006 i-ar fi instigat pe Nicolae Costache, fost director al Oficiului de Cadastru Buzău şi membru în Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, şi pe Dumitru Borcan, şef al Compartimentului de Cadastru şi Agricultură din cadrul Primăriei Merei, să eliberereze în mod ilegal titluri de proprietate pentru terenuri în zone cu potenţial imobiliar aflate în apropierea Drumului Naţional 1B în favoarea unor persoane care nu erau îndreptăţite să primească acele titluri de proprietate. Ulterior, aceste terenuri ar fi fost cumpărate de Marian Ghiveciu.

În 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a retrimis dosarul la DNA, pentru refacerea actului de sesizare. Ulterior, procesul a fost reluat.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că PSD a adoptat rezoluţia prin care interzice ocuparea funcţiilor politice sau demnităţilor publice numite de către membrii de partid aflaţi în diferite stadii de cercetare penală sau care sunt condamnaţi pentru cazuri de corupţie şi a precizat că formaţiunea "nu se opune solicitărilor venite de la Parchete".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici