Senatul a adoptat modificările la ordonanţa privind doctoratele

Plenul Senatului a adoptat luni proiectul de lege referitor la doctorate cu 88 de voturi "pentru" şi două "împotrivă", astfel încât universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea tilului de doctor.

1481 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat modificările la ordonanţa privind doctoratele

Senatul a adoptat modificările la ordonanţa privind doctoratele

Ordonanţa de urgenţă privind doctoratele a fost modificată substanţial de comisia de învăţământ a Senatului, astfel încât universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea tilului de doctor. De asemenea, senatorii din comisie au abrogat articolul care prevedea că "certificatele şi diplomele de licenţă, de master şi/sau de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a acestora".

"În vederea profesionalizării activităţilor privind organizarea studiilor universitare de doctorat şi pentru a asigura schimbul de bune practici, instituţiile organizatoare de studii universitare pot înfiinţa un Colegiu Naţional al Instituţiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat, denumit, în continuare (CNIOSUD)", potrivit raportului Comisiei, dezbătut la sfârşitul lunii aprilie în plen.

"IOSUD sunt evaluate instituţional în vederea acreditării în ceea ce priveşte infrastructura laboratoarelor, echipa de cercetare şi performanţele conducătorilor de doctorat. Evaluarea IOSUD se face de către ARACIS sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii Învăţământul Superior, denumit în continuare EQAR", potrivit raportului.

Metodologia de evaluare în vederea acreditării, care cuprinde şi standardele de către Consiliul ARACIS cu avizul Consiliului Naţional al Rectorilor şi se aprobă prin ordin de ministru.

De asemenea, IOSUD urmează să fie evaluată periodic, iar în baza evaluării şcolii doctorale, ARACIS propune ministrului Educaţiei acordarea sau retragerea acreditării.

Raportul Comisiei mai prevede că şcolile doctorale se organizează prin hotărârea Senatului universitar sau al Prezidiului Academiei Române pe discipline sau tematici disciplinare şi/sau interdisciplinare.

"La nivelul fiecărei instituţii organizatoare de studii universitare de doctorat, Senatul universitar aprobă constituirea unor comisii, cu rol ştiinţific, care să verifice respectarea procedurilor şi a standardelor de calitate şi etică profesională pentru fiecare teză de doctorat", potrivit raportului comisiei.

Comisiile cu rol ştiinţific analizează respectarea procedurilor şi a standardelor de calitate şi etică profesională pentru fiecare teză de doctorat.

Tezele de doctorat vor fi notate cu calificativele "Excelent", "Foarte bine", "Bine", "Satisfăcător" sau "Nesatisfăcător", iar doctoranzii care obţin calificativul "Nesatisfăcător" la a doua susţinere a tezei, în faţa aceleiaşi comisii, vor fi exmatriculaţi.

Un alt amendament adoptat de Comisie presupune retragerea acreditării şcolii doctorale, în cazul nerespectării standardelor de etică profesională, iar reacreditarea se poate obţine după cel puţin cinci ani de la pierderea acreditării.

"Sesizările cu privire la nerespectarea standardelor de etică profesională pentru titlul de doctor/atestatul de conducător de doctorat, acordate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, sunt transmise comisiei de etică a IOSUD, care efectueză o cercetare prealabilă şi propune, după caz, aplicarea sancţiunii privind retragerea titlului de doctor/atestatului de abilitate", prevede raportul.

Calitatea de conducător de doctorat este acordată prin hotărâre a Senatului universitar al IOSUD sau a Prezidiului Academiei Române prin atestatul de acreditare, în conformitate cu standardele propuse de CNATDCU şi aprobate prin ordin de ministru.

"Aceste standarde se stabilesc pe baza unor criterii de evaluare relevante la nivel internaţional. Standardele minimale propuse de CNATDCU pentru obţinerea atestatului de abilitare nu depind de funcţia didactică sau de gradul profesional şi sunt identice cu standardele de acordare a titlului de profesor universitar", potrivit raportului Comisiei.

Comisia a introdus un amendament prin care "titularul unui titulu ştiinţific de doctor poate solicita, după caz, Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice ori IOSUD care i-a acordat titlul de doctor renunţarea la titlul în cauză. În astfel de cazuri, Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice ori IOSUD emite actul prin care se ia act de renunţarea la titlu, în termen de 30 de zile de la înregistrarea solicitării."

Personalul didactic şi de cercetare poate fi sancţionat pentru încălcarea eticii sau pentru abateri de la buna conduită în cercetare ştiinţifică poate fi sancţinat cu avertisment scris, retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor, diminuarea salariului, suspendarea temporară a dreptului de înscriere la concursuri pentru funcţii didactice, destituirea din funcţie, interzicerea temporară a acesului la finanţare din fonduri publice pentru cercetare, retragerea titulului de doctor, retragerea calităţii de conducător de doctorat sua desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

Senatul este Cameră decizională în privinţa OUG privind organizarea doctoratelor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici