Senatul a adoptat o declaraţie în care critică măsurile CE privind criza migraţiei

Senatul a adoptat, luni, o declaraţie privind criza migraţiei care va fi transmisă instituţiilor europene şi în care îşi exprimă dezacordul faţă de utilizarea unor mecanisme obligatorii de relocare a migranţilor, afirmând că măsurile dispuse de Bruxelles nu rezolvă problema.

414 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat o declaraţie în care critică măsurile CE privind criza migraţiei

Senatul a adoptat o declaraţie în care critică măsurile CE privind criza migraţiei (Foto: Andreea Alexandru / Medidafax Foto)

"Ne exprimăm dezacordul faţă de utilizarea unor mecanisme obligatorii, fără a ţine seama de particularităţile fiecărui stat, în cazul relocării intra-UE şi extra-UE şi subliniem că aceste măsuri nu abordează cauzele profunde ale migraţiei masive, dar au creat, deja, un efect advers, de stimulare a migraţiei. În acest context, reiterăm importanţa ca statele membre să deţină în continuare principala responsabilitate pentru politici în domeniul migraţiei şi acordării azilului, incluzând dreptul de decizie în aceste domeni", arată textul hotărârii prezentat de preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Anca Boagiu.

Potrivit documentului, senatorii consideră că este esenţial ca accentul să fie pus asupra principalelor cauze care generează fenomenul migraţionist şi asupra stabilirii unei cooperări mai eficiente între UE şi ţările terţe.

Senatorii au mai convenit şi asupra faptului că, având în vedere situaţia ţărilor din Africa şi Orientul Mijlociu, contribuţia statelor membre pentru susţinerea unor iniţiative la nivel european este necesară, precizând că acestea trebuie să aibă un rol activ atât în lupta împotriva cauzelor care determinat migraţia, cât şi în securizarea graniţelor.

În context, în document se mai precizează că "România acţionează deja ca un stat membru Schengen".

"România acţionează deja ca stat membru Schengen, fie că vorbim despre securizarea graniţelor UE sau folosirea sistemului SIS şi implicarea în operaţiuni FRONTEX sau de trimiterea unor ofiţeri români de poliţie în alte state membre pentru a participa la misiunii temporar în afara graniţelor ţării, în ciuda faptului că nu a fost luată nicio decizie în sensul eliminării controalelor la frontierele interneŢ, arată documentul citat.

Documentul adoptat de plenul Senatului a fost elaborat în urma audierii reprezentanţilor Guvernului în domeniul afacerilor interne şi politicii externe, urmând să fie publicat în Monitorul Oficial şi transmis instituţiilor europene.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici