Senatul vrea să înfiinţeze o Comisie pentru constituţionalitate şi libertăţi civile

Conducerea Senatului a decis luni, de principiu, înfiinţarea unei Comisii pentru constituţionalitate şi libertăţi civile care va avea ca scop punerea de acord a legilor cu deciziile CC, va reprezenta Senatul la CC în cazurile de conflict, dar şi în relaţia cu oficialii europeni, în cadrul MCV.

188 afișări
Imaginea articolului Senatul vrea să înfiinţeze o Comisie pentru constituţionalitate şi libertăţi civile

Senatul vrea să înfiinţeze o Comisie pentru constituţionalitate şi libertăţi civile (Foto: Bogdan Maran / Mediafax Foto)

Astfel, Biroul permanent al Senatului a hotărât luni trimiterea către Comisia pentru regulament a unui proiect care prevede înfiinţarea Comisiei pentru constituţionalitate şi libertăţi civile, în urma unei propuneri venite de la Comisia juridică.

Comisia juridică a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adreseze Biroului permanent rugămintea de a înainta Comisiei pentru regulament proiectul privind completarea articolului 66, alin. (2) din Regulamentul Senatului, în sensul introducerii, după punctul I "Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi şi validări", un nou punct, pct. I1 "Comisia pentru constituţionalitate şi libertăţi civile".

Comisia pentru constituţionalitate şi libertăţi civile va elabora, la solicitarea Biroului permanent, avizele de stabilire a competenţelor privind adoptarea anumitor proiecte de lege şi propuneri legislative cu care a fost sesizat Senatul.

De asemnea, în cazurile de neconstituţionalitate constatate de Curtea Constituţională, Comisia elaborează un raport, reexaminând prevederile respective pentru punerea lor în acord cu decizia CCR, operând şi corelările tehnico-legislative necesare.

Comisia pentru neconstituţionalitate şi libertăţi civile se va pronunţa, prin emiterea unui punct de vedere, asupra conflictelor de competenţă între Camerele Parlamentului.

Membrii comisiei se vor mai pronunţa, la solicitarea preşedintelui Senatului asupra conflictelor de natură constituţională între instituţii, pe care-l înaintează spre consultare.

"Comisia, prin membrii acesteia (desemnaţi), poate reprezenta Senatul, în dosarele în care este parte, la solicitarea preşedintelui Senatului, la dezbaterile Curţii Constituţionale", potrivit propunerii trimise Biroului permanent.

Comisia se va mai ocupa de "facilitarea şi realizarea dialogului, ca urmare a transmiterii sesizării din partea Biroului permanent, între instituţia Senatului (cu precădere prin senatorii membri) şi delegaţiile organismelor europene pe problematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare".

În acelaşi timp, va monitoriza deciziile CEDO referitoarea la încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului de către statul român, va asista la procedurile de numire a celor trei judecători din partea Senatului la CCR şi a numirii judecătorului din partea României la CEDO.

Comisia va prelua şi redacta răspunsuri la întrebări venite din partea evaluatorilor europeni pe aceste domenii, în vederea valorificării lor pentru rapoartele instituţiilor europene.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici