Senatul a adoptat Ordonanţa care prevede că pensionarii cu pensii mai mari de 740 lei plătesc asigurări

Senatorii au adoptat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă care prevede ca pensionarii cu venituri care depăşesc 740 lei să contribuie la asigurările sociale de sănătate.

52 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat Ordonanţa care prevede că pensionarii cu pensii mai mari de 740 lei plătesc asigurări

Senatul a adoptat Ordonanţa care prevede că pensionarii cu pensii mai mari de 740 lei plătesc asigurări (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 107/2010 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede extinderea bazei contribuabililor cu două categorii de persoane - revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, şi pensionarii a căror venituri din pensii depăşesc 740 lei.

Pensionarii vor plăti, potrivit acestui act normativ, contribuţii pentru asigurările de sănătate de 5,5 la sută, calculate la cuantumul pensiei.

Ordonanţa prevede extinderea bazei de colectare a contribuţiilor pentru asigurările de sănătate pentru a echilibra deficitul Fondului naţional unic de asigurări de sănătate, concomitent cu menţinerea exceptărilor de la plata acestor contribuţii pentru categoriile de persoane fără venituri, cu venituri reduse sau defavorizate.

Ordonanţa de urgenţă a primit raport negativ din partea Comisiei pentru sănătate. Prevederile Ordonanţei de urgenţă au fost criticate, anterior votului, de mai muţi senatori din ppoziţie.

Senatorul PSD Ion Rotaru a spus că starea de subfinanţare a sănătăţii este cronică şi afectează populaţiei României, dar a subliniat că soluţia impozitării pensiilor mai mari de 740 de lei nu rezolvă problemele din sistem.

"Nu suntem de acord cu această măsură, nu pentru că nu ar fi necesară, ci pentru că nu este corectă", a subliniat el, menţionând că sumele astfel colectate reprezintă "o picătură în oceanul de nevoi pe care le are sănătatea".

Senatorul PNL Minerva Boitan s-a pronunţat, la rândul său, pentru respingerea actului normativ. Ea a arătat că prin aplicarea contribuţiilor pentru pensionarii cu pensii de peste 740 de lei cresc veniturile la Fond cu 1.400 de lei.

În replică, senatorul PDL Iosif Secăşan a declarat că extinderea bazei de colectare a contribuţiilor sociale de sănătate este necesară deoarece acest fond se găseşte într-un grav deficit structural şi funcţional.

Iniţial, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a supus la vot proiectul de lege de respingere a Ordonanţei, care nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, fiind consemnate 32 de voturi "pentru", 35 de voturi "împotrivă" şi o "abţinere".

Ulterior, senatorii au votat proiectul de aprobare a Ordonanţei, care a fost adoptat, având caracter ordinar, cu 35 de voturi "pentru", 33 de voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici