Şereş, Funar şi Lupoi, printre foştii senatori care au cerut Parlamentului indemnizaţie tranzitorie

Un număr de 11 foşti senatori solicită de la Senat indemnizaţie tranzitorie pentru că nu au nicio sursă de venit, 10 dintre ei fiind încă în procedura aprobării cererilor de către secretarul general al acestei Camere, aceştia urmând să primească, lunar, aproximativ 5.000 de lei, timp de trei luni.

60 afișări
Imaginea articolului Şereş, Funar şi Lupoi, printre foştii senatori care au cerut Parlamentului indemnizaţie tranzitorie

Şereş, Funar şi Lupoi, printre foştii senatori care au cerut Parlamentului indemnizaţie tranzitorie (Imagine: Mediafax Foto)

Fostul senator Gheorghe Constantin, a primit deja un răspuns favorabil la solicitarea sa privind acordarea indemnizaţiei tranzitorii pentru perioada 15 decembrie-15 ianuarie.

Au mai făcut cereri pentru acordarea indemnizaţiei tranzitorii deoarece susţin că nu au nicio sursă de venit Codruţ Sereş (PC), Gheorghe Funar, Eugen Mihăescu, Ionuţ Naşleu (PRM), fostul senator independent Mihai Lupoi (afiliat grupului PNL din mai 2005), fostul senator PC Ilie Stoica, independent din iunie 2007, şi Alexandru Ioan Morţun (PNL).

De asemenea, cer bani de la Senat Szombori Vilmos (UDMR), validat în 12 decembrie 2007, când l-a înlocuit pe Sogor Csaba. În activitatea sa de parlamentar, Szombori Vilmos a avut două luări de cuvânt în plenul acestei Camere, dintre care una cu ocazia depunerii jurământului.

O altă cerere a fost depusă de Ileana Moldoveanu (PSD), validată în data de 30 iunie 2008, care l-a înlocuit pe senatorul Ovidiu Teodor Creţu.

Fostul senator UDMR Zoltan Lajos Szentmiklosi, care cere, la rândul său, indemnizaţie tranzitorie a fost validat în data de 28 octombrie 2008, el înlocuindu-l pe Pete Ştefan, ales membru al Curţii de Conturi. Acesta a avut o singură intervenţie în Parlamentul României, de câteva zeci de secunde, cu ocazia depunerii jurământului.

Potrivit Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, după expirarea mandatului, deputaţii şi senatorii care nu au mai fost aleşi şi nici nu beneficiază de pensie sau de altă sursă de venit beneficiază în continuare, pe o perioada de cel mult 3 luni, de o indemnizaţie tranzitorie din partea Camerei respective.

Directorul departamentului buget-finanţe de la Senat, Adriana Iliescu, a declarat, miercuri, pentru Agenţia MEDIAFAX, că cei 11 senatori au făcut o astfel de cerere pentru a primi indemnizaţia aferentă lunii decembrie.

Ea a precizat că aceste cereri trebuie să fie depuse în fiecare lună, în toate cele trei luni cât foştii senatorii fără surse de venit au dreptul la indemnizaţia tranzitorie. Iliescu a mai spus că, potrivit legii, cuantumul indemnizaţiei tranzitorii este la nivelul indemnizaţiei lunare, respectiv aproximativ 5.000 de lei.

Directorul a explicat că aceste cereri se fac luna pentru că, de la o lună la alta pot interveni modificări în statutul foştilor parlamentari din punct de vedere material. Potrivit acesteia, acestă indemnizaţie se acordă în baza unei declaraţii pe propria răspundere făcută de foştii senatori, care poate fi verificată pe baza fişei fiscale ale acestora.

"Noi nu putem verifica sursele de venit ale acestora, nu avem instrumentele necesare", a recunoscut Adriana Iliescu, care a subliniat că solicitanţii îşi asumă răspunderea pentru declaraţiile făcute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici