Sever Voinescu: UDMR încearcă să propună o logică de tip etnic pentru reorganizarea administrativă

Purtătorul de cuvânt al PDL, deputatul Sever Voinescu, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a ţării propus de partidul său "pleacă de la logica dezvoltării României, şi nu de la o logică de tip etnic, aşa cum încearcă UDMR să propună".

388 afișări
Imaginea articolului Sever Voinescu: UDMR încearcă să propună o logică de tip etnic pentru reorganizarea administrativă

Sever Voinescu: UDMR încearcă să propună o logică de tip etnic pentru reorganizarea administrativă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Voinescu a declarat, cu ocazia lansării volumului "Doctrina populară - sinteza valorilor şi principiilor dreptei", de Cristian Pătrăşconiu, că reprezentanţii UDMR vorbesc încă din 1990 despre eliminarea sintagmei de "stat naţional" din Constituţie, însă acest lucru nu este posibil.

"Putem să facem politică în mai multe feluri, putem să facem politică vorbind despre probleme false. UDMR zice asta din 1990 şi nu s-a întâmplat, nu se va întâmpla. Constituţia are toate mecanismele pentru a se proteja ea singură de asemenea abordări şi este evident că PDL este categoric de partea celor care spun, alături de Constituţie, că România este un stat naţional, unitar şi aşa mai departe. Aşa îl defineşte Constituţia, aşa îl definesc toţi cetăţenii români, prin urmare, discuţia asta nu poate vorbi decât despre iluziile unora. A, că sunt şi politicieni care iau de bune lucrurile astea şi care cred că fac puncte agitând spaime - asta e treaba lor, dar sunt ridicoli. Constituţia nu poate fi revizuită în ceea ce priveşte Articolul 1. Nu poate, aşa scrie în Constituţie. Şi atunci despre ce vorbim?", a spus Sever Voinescu.

El a adăugat că proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a ţării propus de PDL este diferit de abordările UDMR. "Opoziţia sigur că trebuie să ne acuze, pentru că de aia e opoziţie. Chestiunile sunt complet diferite. Proiectul nostru de reorganizare administrativ-teritorială a României pleacă de la logica dezvoltării României, şi nu de la o logică de tip etnic, aşa cum încearcă UDMR să propună. Noi vrem să facem regiuni de dezvoltare în această ţară, judeţe care să răspundă unor necesităţi legate de tipul de dezvoltare europeană care animă Europa în 2012", a susţinut Voinescu.

El a a adăugat că la acest proiect "UDMR a răspuns cu o logică de tip etnic". "UDMR a răspuns cu o logică de tip etnic şi a spus: «Bun, pe noi nu ne interesează logica asta, pe noi ne interesează logica cealaltă, noi nu vrem să fim minoritari într-o structură, astăzi fiind majoritari în alta, într-o structură administrativ-teritorială». Sunt două tipuri de argumente care vin din zone diferite. Noi vorbim în termeni de dezvoltare, ei vorbesc în termeni de enclavizare etnică, dacă vreţi. (…) Şi asta este, până la urmă, disputa dintre noi", a spus Voinescu.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu a spus, în glumă, în faţa celor câteva zeci de PDL-işti mureşeni strânşi la lansarea cărţii, că el va propune la revizuirea Constituţiei introducerea unui sistem de "preşedinţie colectivă".

"Propun o preşedinţie colectivă, pentru că sunt mai mulţi grandomani şi trebuie să-i împăcăm pe toţi", a spus el.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus democrat-liberalilor prezenţi joi la Vila Lac că ţine foarte mult la chestiunea reorganizării administrative, menţionând că problema trebuie tranşată până la finalul acestui an şi că nu trebuie ocolită varianta asumării răspunderii.

Liderul PDL, premierul Emil Boc, a declarat vineri că reorganizarea administrativă rămâne un proiect important al PDL şi al coaliţiei, care nu a fost abandonat, iar discuţiile au avansat în ultima perioadă, dar fără să fie făcut "pasul decisiv".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici