Severin: Am cerut preşedintelui PE măsuri penale împotriva ziariştilor de la Sunday Times - Mediafax

Severin: Am cerut preşedintelui PE măsuri penale împotriva ziariştilor de la Sunday Times

Europarlamentarul Adrian Severin a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că a cerut preşedintelui PE să ia în calcul "măsuri penale" faţă de ziariştii de la Sunday Times şi că discută cu firme de avocatură pentru deschiderea unei acţiunii de defăimare în Marea Britanie.

25 afişări
Imaginea articolului Severin: Am cerut preşedintelui PE măsuri penale împotriva ziariştilor de la Sunday Times

Severin: Am cerut preşedintelui PE măsuri penale împotriva ziariştilor de la Sunday Times (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Mi s-a oferit un contract de consultanţă, ca membru înconsiliul de experţi internaţionali ai acestei firme, Tyler Jones,firmă falsă, după cum s-a demonstrat ", a declarat, pentruMEDIAFAX, europarlamentarul.

El a spus că acest contract presupunea ca el să dea consultaţiiîn cadrul şedinţelor de birou, în legătură cu proceduriparlamentare şi proceduri europene, astfel încât, pe baza opiniilorşi sfaturilor date, firma să-şi poată stabili politicigenerale.

"Este un contract legal. Avem dreptul să fim membri în aceste«advisory boards», avem dreptul să funcţionăm în calitate deconsultanţi politici, cu singura obligaţie de a nu transferainformaţii confidenţiale", a spus Severin pentru MEDIAFAX.

Europarlamentarul a negat faptul că ar fi depus vreunamendament, aşa cum a scris publicaţia Sunday Times.

De asemenea, Severin a precizat că a cerut preşedinteluiParlamentului European să ia în calcul măsuri penale faţă deautorii materialelor, în conformitate cu legislaţie belgiană. El amai spus că este în discuţie cu firme de avocatură pentruintroducerea unei acţiuni în justiţia britanică pentrudefăimare

"Întreaga poveste este o mârşăvie fără margini, care mistificăun adevăr ce a fost în mod deliberat adâncit în confuzie", credeSeverin.

Severin a spus că a introdus în contractul de consultanţăîncheiat cu "presupuşii oameni de afaceri" o clauză potrivit căreianu le va pune la dispoziţie informaţii confidenţiale.

"De asemenea, în acest contract este stipulat clar că nu voiacţiona în calitate de reprezentant sau mandatar al acesteisocietăţi, ci numai în calitate de consultant politic. Prin urmare,eu nu aveam de îndeplinit niciun fel de act, niciun fel de acţiunepolitică pentru societatea respectivă ", a spus Severin.

Europarlamentarul a adăugat că, la un moment dat, i s-a cerut decătre presupuşii reprezentanţi ai presupusei firme de consultanţăsă depună un amendament legislativ, dar el a refuzat să-lintroducă.

Întrebat de MEDIAFAX dacă putea introduce la cerere unamendament fără a se afla în incompatibilitate, Severin a explicat: "În ceea ce priveşte depunerea de amendamente, vreau să vă spuncă asta este practică curentă şi absolut firească la noi. Există omulţime de persoane interesate în legislaţia europeană care vin şine roagă să susţinem unul din punctele lor de vedere. Acest lucrueste permis şi nici nu s-ar putea ca un Parlament ca acesta săfuncţioneze altfel, pentru că ar fi vorba despre o UE cu 27 destate membre, este vorba de atâta populaţie şi atunci, cum noi nutrăim în toate aceste state şi nu ne putem deplasa în permanenţăpretutindeni, este foarte important ca şi cetăţenii să vină cătrenoi, fie că sunt persoane fizice fie că sunt persoanejuridice".

Europarlamentarul PSD a susţinut că, dacă acest fel de cererivine din partea unor firme de lobby, "firmele respective auobligaţia să treacă într-un registru numele parlamentarilor cu careau discutat, iar noi, parlamentarii, avem obligaţia să facempublică această situaţie în momentul în care votăm sau în momentulîn care luăm cuvântul sau când suntem numiţi raportori închestiunea respectivă".

Severin a mai spus că, în cazul său, a considerat că nu ar fiacceptabil să facă un demers de genul introducerii unui amendamentlegislativ contra plată: "Şi în acest sens, eu nici nu m-amaşteptat să fiu plătit pentru aşa ceva, nici nu am solicitat platăpentru asta, nici nu am primit plată pentru asta şi nici nu aş fiavut ce să primesc plată, pentru că eu nu am depus niciunamendament".

În context, el a afirmat că articolul din Sunday Timeseste "fals total", deoarece sugerează că ar fi încheiat un contractşi ar fi solicitat o plată pentru depunerea deamendamente: "Este cu atât mai fals, cu cât eu nu am depusniciun amendament ! (…) În articol se arată că, vezi Doamne, amdeterminat pe alţii să depună amendamente, ceea ce este deja o marediferenţă, însă eu am spus tot timpul că nu am determinat pe nimenişi nu am cerut nimănui să depună niciun fel de amendament. Singurullucru, pe care eventual l-am făcut, a fost să mă interesez deexistenţa unor persoane care împărtăşesc un anumit punct devedere".

Europarlamentarul a precizat că amendamentul pe carepresupuşii lobby-işti i-au cerut să-l introducă se referea laschema de restituire a depozitelor bancare.

"Deci, au cerut să depun un amendament şi eu nu am făcut lucrulacesta. Iniţial, nu mi s-a părut o problemă mare pentru că ei mi-auspus că este un stadiu al procedurii - şi aşa era - în care dorinţanoastră este să deschidem o dezbatere, în aşa fel încât şi acestpunct de vedere să fie luat în considerare. Deci, nu să creăm olegislaţie, ci doar o dezbatere, care, eventual, în final ar fi dusla o legislaţie. Mie mi s-a părut că este o cerere corectă. Estecorect să asculţi toate punctele de vedere (…) Dar, după aceeami-am spus că, totuşi, ţinând cont de faptul că eu sunt consultantal acestei firme şi că nu este cazul să acţionez pentru ea şi înnumele ei, ci doar să îi dau sfaturi în legătură cu eventualepolitici de promovat, am refuzat să depun acest amendament", adetaliat europarlamentarul.

Întrebat de MEDIAFAX dacă relatarea referitoare la ceculde 12.000 de euro este falsă, europarlamentarul a spus că sumarespectivă a fost într-adevăr cerută de el, însă pentrualtceva: "Nu este falsă (relatarea despre cei 12.000 deeuro, n.red.) numai că a fost cerut pentru altceva.(…) Eu le-am datnişte consultaţii şi pentru asta am acceptat să fiu plătit - lainsistenţele lor pentru că au vrut să mă provoace - dar am acceptatşi nu mai discut chestia asta - iar ei vor să spună că eu aceştibani i-am acceptat pentru altceva, iar acel altceva eu nici măcarnu l-am făcut"

Întrebat de MEDIAFAX cum îşi explică faptul că, din peste 700 deeuroparlamentari, a fost ales tocmai el împreună cu alte douăpersoane ca subiect pentru acest material, Severin a spus că în modcategoric poziţiile sale au deranjat.

"Aici este una dintre problemele fundamentale. Eu cred că nueste doar campania aceasta dusă împotriva Parlamentului Europpean ,eu cred că este vorba şi despre o ţintă mult mai precisă în ceea cemă priveşte, pentru că poziţiile mele politice au deranjat foartemultă lume şi am toate motivele să cred că este o măsură menită sămă limiteze în capacitatea de a exprima şi de a susţine acestepoziţii politice în continuare. Nu v-am spus, însă eu am verificatşi am rugat şi pe alţii să verifice seriozitatea firmei . Că ea nuexistă nici nu mi-am imaginat. S-au creat toate aparenţele pentru alăsa să se creadă că firma există şi că este serioasă. Avea adresă,oamenii răspundeau la telefon la adresa respectivă, avea site,oamenii aveau cărţi de vizită, aveau adrese de e-mail care erau alefirmei, aveau tot felul de alte elemente de contact şi identitatecare i-au lăsat pe mulţi să creadă - inclusiv pe cei pe care i-amîntrebat - că avem de-a face cu o firmă adevărată şi serioasă", acomentat Severin.

Eurodeputatul a susţinut că, dacă avea ceva de ascuns nu ar maifi făcut aceste investigaţii. "Încercam să îngrop aceastăinvestigaţie, dar am întrebat , am anunţat, am întrebat serviciilede specialitate ale Parlamentului. Inclusiv în legătură cu sumeleoferite, am întrebat dacă sunt sau nu practicate pe piaţă sau suntbizare", s-a justificat Severin.

"Deja am cerut preşedintelui Parlamentului European să ia măsurilegale de ordin penal împotriva lor (împotriva ziariştilor care aufăcut materialul, n.red.) măcar şi pentru faptul că au intratîntr-o clădire publică sub identitate falsă şi de asemenea pentruînregistrări neautorizate. Întrucât în Marea Britanie legislaţia arputea fi altfel, în Franţa sau în Belgia aceste acţiuni nu suntacceptate de lege. Şi de asemenea analizez deja cu firme de avocaţiposibilitatea unei urmăriri pentru defăimare în Marea Britanie.Însă ceea ce eu sper şi ceea ce vreau este în primul rând caParlamentul să facă o investigaţie internă, pentru a clarificafaptul că nu am niciun fel de culpă în această privinţă", aîncheiat europarlamentarul PSD.

Trei deputaţi europeni şi foşti miniştri - un român, unsloven şi un austriac - s-au declarat dispuşi să îşi"vândă serviciile" pentru sume de până la 100.000 de euro unorjurnalişti de la cotidianul britanic The Sunday Times care s-aupretins a fi lobbyişti, relatează AFP.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi săplătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căroradoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat.

Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mailfalşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pecare îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis ofactură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici