SIE precizează că nu efectuează activităţi de interceptare a comunicaţiilor

SIE precizează că respectă "cu stricteţe" Constituţia şi legile, menţionând că nu efectuează activităţi de interceptare a comunicaţiilor, ci doar de valorificare prin înregistrare a rezultatului interceptării realizate de autoritatea naţională competentă, exclusiv în cazuri de siguranţă naţională.

30 afișări
Imaginea articolului SIE precizează că nu efectuează activităţi de interceptare a comunicaţiilor

SIE precizează că nu efectuează activităţi de interceptare a comunicaţiilor

Într-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX, Serviciul de Informaţii Externe face unele precizări în vederea clarificării afirmaţiilor făcute, marţi, de Claudiu Săftoiu, într-o emisiune televizată.

Potrivit prevederilor Legii 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe, activitatea SIE este controlată de către CSAT, în faţa căruia directorul SIE prezintă rapoarte anuale sau ori de câte ori se impune şi de Parlamentul României, prin intermediul Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe. "Obiectivul major urmărit de către Comisie este, potrivit Hotărârii Parlamentului 44/1998, verificarea modului în care instituţia respectă Constituţia şi legile statului român", menţionează sursa citată.

SIE aminteşte că, în virtutea obligaţiei ce incumbă Serviciului, în cursul anilor 2007 şi 2008, urmare a unor afirmaţii grave ale unor persoane aflate, la acel moment, în funcţii de înaltă demnitate publică, SIE a răspuns tuturor solicitărilor adresate atât de Comisia SIE cât şi de Comisia comună parlamentară de anchetă abilitată să verifice informaţiile furnizate cu privire la interceptarea comunicaţiilor, referitoare la "suspiciunea de încălcare a normelor legale în materia interceptării comunicaţiilor telefonice".

Serviciul precizează că, în cursul anului 2007, comisiile parlamentare au derulat trei acţiuni de control pe această temă la sediul SIE (în lunile martie, aprilie şi octombrie), dintre care două inclusiv în spaţiile tehnice. În cursul acestor controale au fost audiate cadre ale SIE, s-a verificat legalitatea tuturor actelor procedurale pe baza cărora s-au obţinut şi s-au pus în executare autorizaţiile de interceptare şi s-a verificat la faţa locului dotarea tehnică şi a modul concret în care SIE primeşte rezultatul interceptării.

"Concluziile verificărilor efectuate de aceste Comisii, exprimate public sau transmise Serviciului, evidenţiază faptul că SIE a respectat integral dispoziţiile legilor române în materie. Totodată, s-a constatat că SIE nu efectuează activităţi de interceptare a comunicaţiilor, ci doar de valorificare prin înregistrare a rezultatului interceptării realizate de autoritatea naţională competentă, exclusiv în cazuri de siguranţă naţională", se arată în comunicat.

SIE afirmă că respectă cu stricteţe Constituţia României şi reglementările legale ce-i guvernează activitatea.

Citeşte şi:

Turcan: Parchetul să se sesizeze în cazul Săftoiu

Săftoiu: Nu mai doresc să mă explic la nesfârşit

Săftoiu: Băsescu asculta discuţiile dintre Geoană şi Iliescu

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici