Sondaj IPSOS: Europa este pro sau contra aderării Ucrainei la UE? Care este poziţia României

  • Ucraina este favorită pentru aderarea la UE în rândul alegătorilor europeni, arată un sondaj IPSOS realizat în exclusivitate pentru Euronews.
  • Cu toate acestea, extinderea blocului comunitar nu este o prioritate pentru cetăţeni înaintea alegerilor din iunie.
  • Sondajul a fost realizat în rândul a 26.000 de respondenţi din 18 state membre.
1422 afișări
Imaginea articolului Sondaj IPSOS: Europa este pro sau contra aderării Ucrainei la UE? Care este poziţia României

Sondaj IPSOS: Europa este pro sau contra aderării Ucrainei la UE? Care este poziţia României

Un sondaj realizat în luna martie de IPSOS, în exclusivitate pentru Euronews, arată că 45% dintre alegătorii din blocul European susţin aderarea Ucrainei la UE, în timp ce 35% dintre aceştia se opun mişcării.

Înainte de război, perspectiva aderării Ucrainei la blocul comunitar era considerată îndepărtată, deoarece alte ţări din Balcanii de Vest aveau, până atunci, propriile candidaturi blocate de ani de zile.

Rezultatele sondajului sugerează că opinia favorabilă a europenilor privind aderarea Ucrainei la UE este mai degrabăun amestec de emoţii, simpatie şi realism politic.

Finlanda, Portugalia şi Spania, în topul susţinătorilor Ucrainei de a adera la UE

68% dintre finlandezi doresc ca Ucraina să adere la blocul european. Strategii nordici consideră că integrarea treptată a Ucrainei în UE va slăbi în cele din urmă capacitatea Rusiei de a interveni în vecinătatea estică a blocului.

Portugalia şi Spania, au acelaşi procent de susţinători ai aderării Ucrainei, de 68%.

România se află şi ea în tabăra pro aderării Ucrainei, 54% dintre respondenţi fiind de acord cu integrarea ţării vecine în UE.

Pe de altă parte, Ungaria este cel mai opozant al intrării Ucrainei în UE, 54% dintre cei care au participat la sondaj nefiind de acord cu acest pas, notează Euronews. Procentul mare al opoziţiei ţării vine în completarea numeroaselor păreri şi poziţii contradictorii pe care Budapesta le-a avut faţă de măsurile luate de UE pentru Ucraina de la începutul războiului, inclusiv în materie de ajutor militar şi financiar.

Franţa, împotriva aderării Ucrainei la UE

Surpriza sondajului o constituie Franţa, în ciuda sprijinului declarat al preşedintelui Emmanuel Macron pentru Ucraina împotriva Rusiei. 44% dintre cetăţenii francezi, care au luat parte la sondaj, au declarat că sunt împotriva aderării Ucrainei la UE.

Totodată, sondajul relevă că extinderea UE nu se află nici măcar printre cele 10 priorităţi ale alegătorilor europeni, deşi războiul din Ucraina, intrat în cel de-al treilea an, a dat un impuls la Bruxelles.

Bosnia şi Herţegovina, Albania, Georgia, Serbia sau Turcia, care se află în diferite stadii ale procesului de aderare la UE, nu sunt văzute în viitorul apropiat ca devenind parte din blocul comunitar european, iar procentul europenilor care sunt nehotărâţi în acest sens este relativ ridicat, de aproximativ 30%. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici