Sondaj: Românii sunt înclinaţi între social-democraţie şi naţionalism. Liberalismul este în declin după 20 ani de preşedinţi liberali

  • Potrivit sondajului comandat de USR, dacă azi, duminică, 18 iunie 2023, s-ar organiza alegeri, naţionaliştii vor obţine o majoritate covârşitoare pentru a negocia un guvern de coaliţie cu social-democraţii.
  • PSD şi PNL sunt erodate după guvernarea eşuată din ultimele 19 luni. Mulţi lideri politici din opoziţie acuză coaliţia de guvernare pentru triplarea ratelor, scumpirea alimentelor şi benzinei, creşterea inflaţiei, supraimpozitarea muncii şi creşterea taxelor la energie şi căldură.
  • Sondajul s-a realizat telefonic, între zilele 27 mai şi 11 iunie 2023, pe un eşantion de 916 participanţi.
  • După sondaj, este o probabilitate mare ca România să aibă un guvern social-democrat, fie unul naţionalist, sau de coaliţie, în 2024.
3898 afișări
Imaginea articolului Sondaj: Românii sunt înclinaţi între social-democraţie şi naţionalism. Liberalismul este în declin după 20 ani de preşedinţi liberali

Sursa - Facebook

Potrivit sondajului comandat de USR de la The Centre, PSD care este social conservator şi condus de actualul premier Marcel Ciolacu, este în scădere, dar tot va obţine prima poziţie - 28%. 

Partidul de centru stânga este urmat de AUR, partid conservator şi naţionalist de dreapta condus de George Simion, care are 22%. 

PNL, un partid liberal conservator condus de Nicolae Ciucă, care a guvernat România din 2019 şi a gestionat pandemia, inflaţia şi războiul din Ucraina cu trei prim-miniştri, s-a erodat cel mai mult - are 18% şi este pe locul 3.

USR, partidul progresist şi liberal de centru condus de Cătălin Drulă, care a comandat sondajul, are 13%. Potenţialul său partener de alianţă electorală, PMP, ar avea 3%. Împreună, ar putea intra în parlament cu 16%, ceea ce ar aduce parlamentari liberali de centru şi de centru-dreapta pentru a boicota  şi a da veto negativ la orice decizie de la un posibil guvern PSD-AUR sau PSD-PNL. 

UDMR, partidul maghiarilor din România condus de Kelemen Hunor, are 6%. 

FD, partidul condus de Ludovic Orban, are numai 2%, iar partidul Pro România, înfiinţat de Victor Ponta, are doar 2%. Ambele partide, fondate de foşti premieri de ideologii diametral opuse, dar având în comun naţionalismul, nu ar atinge pragul de a intra în Parlamentul României. 

Potrivit aceluiaşi sondaj, cel mai popular politician din România la ora actuală şi cu cele mai mari şanse de victorie la alegerile prezidenţiale din 2024 ar fi Emil Boc (PNL) - 12%, urmat de Mircea Geoană (independent/ex-PSD)- 11%, care este la egalitate cu Marcel Ciolacu (PSD), urmat de Gabriela Firea (PSD) - 10%, ea fiind la egalitate cu Cătălin Drulă (USR),  şi Alexandru Rafilă (PSD) - 8%. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici