Soţul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu, exclus din USR/ Clotilde Armand: Decizia a fost greşită/ Ce anunţă partidul

Biroul Politic Naţional al USR a decis, vineri seara, excluderea din partid a lui Sergiu Moroianu, soţul lui Clotilde Armand, au precizat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, surse din formaţiune, după ce acesta a formulat critici la adresa echipei de comunicare/campanie.

14651 afișări
Imaginea articolului Soţul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu, exclus din USR/ Clotilde Armand: Decizia a fost greşită/ Ce anunţă partidul

Soţul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu, exclus din USR – surse (Imagine: Marian Ilie/ Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE 16:06 Vicepreşedintele USR, Clotilde Armand, consideră că decizia Biroului Naţional al partidului, de excludere a soţului său, Sergiu Moroianu, este greşită, spunând că nu a participat la vot şi că un om care trage semnalul de alarmă trebuie să fie respectat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Clotilde Armand a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la lansarea cărţii sale „Am ales România”, că soţul său poate face apel la decizia de excludere.

„Am aflat acest lucru în timpul lansării de carte. Cred că el poate să facă apel. Pentru mine este o decizie greşită a lui, care a creat o decizie greşită a Biroului Naţional. Este ca la tenis. Dacă mingea e greşită, în loc ca cineva să o oprească, se continuă mai departe şi e greşit mai departe. Cred că este o decizie greşită şi la nivel uman, pentru că o prietenie de 20 de ani cu un om loial şi sincer nu se aruncă în aer pentru un moment de criză după alegeri. Este o decizie greşită la nivel de resurse umane, pentru că Sergiu Moroianu este un om de mare calitate şi pentru USR este un atuu că el este acolo un om loial care de ani de zile luptă. Este o decizie greşită şi la nivel de management, pentru că o persoană care sesizează nişte probleme, care nu s-a făcut auzită în cazul Comisiei de Arbitraj, al cărui mesaj nu a fost auzit şi înţeles la nivel de partid şi s-a dus public din această cauză, este un om care trebuie respectat. În orice organizaţie este bine să ai oameni care trag semnalul de alarmă. Un om care trage semnalul de alarmă trebuie să fie respectat. Încă o greşeală este faptul că înainte să se răspundă la ce a spus el, a fost exclus”, a declarat Armand.

Potrivit acesteia, Sergiu Moroianu a fost invitat de conducerea USR pentru a da explicaţii despre postarea sa de pe Facebook, dar acesta nu a putut onora invitaţia.

„A fost convocat cu o zi înainte. Nu putea să se ducă pentru că eu, soţia lui, eram aici, la Cluj. Aveam multe angajamente faţă de copiii noştri. Avem mai mulţi copii şi multe angajamente şi el s-a angajat faţă de ei şi nu putea să se ducă la acea şedinţă. Noi voiam să mergem duminică. La votul de excludere nu am fost acolo. Se pare că atunci când nu sunt eu acolo se iau decizii greşite”, a comentat Clotilde Armand.

Vicepreşedintele USR a susţinut că este normal ca după alegeri să apară crize, considerând că episodul Moroianu este o criză de maturitate care va fi depăşită.

“Va trebuie să vedem ce facem, dar în niciun caz aşa ceva nu ne va distruge. Suntem mult mai solizi decât atât. E normal ca după alegeri să fie nişte crize. Sunt mai multe subiecte care au fost gestionate într-un mod nu foarte democratic şi transparent pentru că era presiunea timpului şi a evenimentelor. Am dat exemplul banilor, care au fost foarte puţini şi fiind foarte puţini, toată lumea a luptat pentru ei şi a fost o dezamăgire şi o frustrare pentru că oamenii nu avea resurse de promovare. Oamenii ar fi vrut mai multă transparenţă, dar era o permanent criză de timp. Pe partea ideologică noi acoperim tot spectrul şi oamenii vin în USR pentru valorile lor, nu pentru bani. Oamenii sunt idealişti şi dacă se creează dezechilibre, apar nemulţumiri. După alegeri este un moment în care problemele interne se văd. După ce am rezolvat problemele externe, este normal ca acum să ne ocupăm de problemele interne, care sunt normale pentru o organizaţie în care lumea vine din entuziasm”, a spus Armand.

Clotilde Armand a participat, sâmbătă, la Librăria Humanitas din Cluj-Napoca la lansarea cărţii sale „Am ales România”.

UPDATE - USR motivează excluderea lui Sergiu Moroianu: A prejudiciat grav imaginea USR

USR a luat decizia să-l excludă pe Sergiu Moroianu din partid întrucât a prejudiciat grav imaginea USR, fapt care este incompatibil cu statutul de membru, se menţionează într-un comunicat de presă remis, sâmbătă, MEDIAFAX.

„Biroul Naţional al USR a constat că Sergiu Moroianu a încălcat articolul 13 litera c) din Statut care prevede că un membru are îndatorirea să nu prejudicieze, prin luări de poziţii publice, imaginea Salvaţi România şi a decis vineri excluderea lui din partid”, se arată în comunicatul menţionat.

Potrivit sursei citate, USR a constatat că intervenţia publică a lui Sergiu Moroianu a fost preluată în mass-media în zeci de articole, ştiri şi emisiuni TV, într-un context negativ pentru partid, fapt care a prejudiciat grav imaginea Uniunii şi eforturile depuse de membrii si simpatizanţii USR în campania electorală.

Sergiu Moroianu a refuzat să se prezinte la şedinţa Biroului Naţional, la care a fost invitat cu 48 de ore înainte, aşa cum prevede statutul, pentru a-şi proba acuzaţiile, se mai arată în comunicat, unde se precizează, de asemenea, BN i-a oferit lui Sergiu Moroianu posibilitatea să prezinte dovezile în scris dacă nu poate participa fizic la sedinţa Biroului Naţional, posibilitate pe care acesta nu a folosit-o.

USR precizează că intervenţia lui Sergiu Moroianu a fost lipsită de etică şi a adus prejudicii grave imaginii partidului prin lansarea unor acuzaţii false şi calomnioase în spaţiul public. Persoanele care afirmă lucruri deosebit de grave, false, pe care nu le pot proba, devin incompatibile cu statutul de membru şi cu valorile USR.

Potrivit USR, Sergiu Moroianu s-a folosit pentru a ataca partidul de invenţia propagată de adversari în campania „josnică de denigrare” a USR, respectiv asocierea cu George Soros, şi că, tot pe această „pseudotemă”, a acuzat în mod direct şi fals unul dintre vice-preşedinţii USR, pe Roxana Wring.

De asemenea, USR menţionează că Sergiu Moroianu a enunţat mai multe minciuni legate de cheltuirea banilor în campania electorală, privind cheltuieli netransparente şi discreţionare, plata unor servicii de consultanţă, faptul că Matei Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă sau faptul că invitaţiile media au venit cu precădere pentru candidaţii pentru Parlament, USR promovându-i pe aceştia.

Potrivit comunicatului citat, USR a făcut publice la mijlocul campaniei electorale veniturile şi cheltuielile, precum şi structura cheltuielilor, urmând ca bilanţul complet să fie făcut public după finalizarea şi depunerea actelor la AEP de către mandatarii financiari.

Dovada faptului ca banii au fost cheltuiţi chibzuit este suma de 50 000 de lei plătită pentru sondajul de opinie comandat în campania electorală, ceea ce a reprezentat aproximativ 2% din cheltuielile totale, iar cele mai mari cheltuieli din campanie au fost pentru infrastructură - corturi, pliante, servicii poştale, producţie, distribuţie, se arată în comunicat.

USR precizează, totodată, că pentru toate contractele există dovada prestării serviciilor şi toate cheltuielile au la bază chitanţe şi facturi care vor fi depuse la AEP.

În ceea ce îl priveşte pe Matei Paun, USR menţionează că acesta a activat voluntar şi nu urmează să fie remunerat nici pentru campania de la locale, nici pentru cea recentă de la parlamentare. El nu a fost plătit niciodată de către USB sau USR, fapt ce poate dovedit prin documentele depuse, conform legii, la AEP.

Potrivit sursei menţionate, Clotilde Armand, care nu fost candidat pentru Parlament, a fost prezentă în mass-media în timpul campaniei electorale, fiind prezentă la acţiunile filialelor locale, inclusiv la cele care implicau apariţii media.

USR precizează că, în opoziţie cu afirmaţia lui Sergiu Moroianu, Clotilde Armand a fost cea care l-a cooptat şi propus pe Matei Paun în echipa de campanie, în luna februarie 2016.

 Soţul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu, a acuzat echipa de comunicare/campanie a USR că ”a asociat imaginea USR cu activiştii lgbt şi cu Soros”, în replică Nicuşor Dan afirmând că Moroianu lansează în spaţiul public afirmaţii mincinoase, multe fiind similare cu ale adversarilor USR.

"Dragi colegi, Alegerile au trecut. Am obţinut în Bucureşti mai puţin ca la alegerile locale. Tot efortul nostru de un an a rezultat în jumătate din scorul partidului de apartament PPDD în 2012! S-au comis abuzuri şi greşeli din partea "echipei de comunicare/campanie" coordonate de Matei Păun. Venit la USB iniţial ca voluntar, Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. Ştie cineva datele financiare ale serviciilor lui Păun? Comisia de Arbitraj i-a cerut în mod repetat lui Matei Păun şi echipei sale să-şi depună fişa de simpatizant USR'', a scris pe Facebook soţul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu.

El a adăugat că, verbal, Păun a fost de acord pentru el personal, însă a refuzat să dezvăluie până şi numele membrilor "echipei".

''În fapt, Păun nu şi-a depus fisa de simpatizant. Un alt membru al echipei lui Păun este Mihai Poliţeanu, descris de Alina Mungiu-Pippidi drept fostul ei şofer personal, ulterior trecut în slujba Monicăi Macovei, în prezent şeful ONG-ului 'Iniţiativa România'. Poliţeanu a plecat din grupul de voluntari USR în momentul când i-a fost cerută fişa de simpatizant. Ulterior, a fost recuperat în secret de Păun. Matei Păun este un personaj controversat. Nu ştim unde şi pentru cine a lucrat, ce avere şi surse de venit are, nici măcar ce cetăţenie are. Păun este susţinut în USR de Roxana Wring, apropiată de ONG-urile din reţeaua Soros, cea care l-a adus iniţial în organizaţie şi pe Poliţeanu'', a continut Sergiu Moroianu.

El menţionează că, în campania electorală, Păun a declanşat o campanie de denigrare şi sabotaj la adresa Clotildei Armand, ''principalul vector de imagine al USR în teritoriu''.

''Păun a asociat imaginea USR cu activiştii lgbt şi cu Soros, încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el, tentativă patetică care a dus PSD la 50% din parlament şi USR sub 10%. Cer explicaţii biroului naţional al USR pentru tolerarea acestei situaţii în care o persoană străină de partidul nostru a atacat şi izolat persoana #2 din partid, a orchestrat campanii împotriva intereselor USR, a cheltuit discreţionar şi netransparent banii USR, în ultimă instanţă afectând grav şansele de succes ale USR'', a mai susţinut Moroianu.

În replică, Nicuşor Dan, preşedintele USR a susţinut, tot pe Facebook, că Matei Păun a activat voluntar, ''sacrificându-şi timpul personal, fără să ceară nimic în schimb, atât în campania electorală pentru alegerile locale, cât şi în campania electorală pentru alegerile parlamentare''.

''A muncit în baza unui mandat dat de Biroul Naţional, pe care nu l-a depăşit niciodată. A avut în întreaga campanie electorală susţinerea mea şi a Biroului Naţional. Sunt mâhnit şi uluit că Sergiu Moroianu lansează în spaţiul public afirmaţii mincinoase, multe dintre ele similare cu ale duşmanilor politici ai USR'', a conchis Nicuşor Dan.

Mihai Poliţianu a reacţionat şi el, ironic.

''E cumva amuzant să vezi tot felul de neonazis, ţăcăniţi sau daci liberi legionari care te demască că eşti şoroşist sau macovist, cu variaţiile băsist şi iohannist. După Ciutacu, Pippidi, Ghiţă, azi a venit şi ziua lui Sergiu Moroianu să apere ţara de conspiraţii'', a scris Poliţeanu pe contul său de Facebook.

Liderul USR Clotilde Armand a declarat, miercuri, că nu este de acord în totalitate cu acuzaţiile formulate de soţul ei, explicând că problemele sunt legate de faptul că au fost foarte puţini bani care au fost alocaţi de echipa de campanie cum au crezut ei, insuficient de transparent.

„În niciun caz nu ne rupem şi suntem ce am spus că suntem mereu. Avem în ADN transparenţa. Lucrurile din familie chiar le lăsăm în mod transparent să iasă în spaţiul public. Se poate explica absolut tot”, a spus Clotilde Armand la B1 tv.

Ea a arătat că problema în această campanie a fost că USR nu a avut bani şi a fost o luptă pentru puţinii bani donaţi.

„Unii au vrut bani pentru promovarea paginilor lor de Facebook, nu s-a putut, au fost frustrări acumulate şi o luptă pentru puţinii bani primiţi. Am fost un partid low-cost şi mulţi au fost frustraţi de cum puţinii bani au fost folosiţi pentru unele lucruri sau pentru altele”, a relatat Clotilde Armand.

Clotilde Armand a calificat scandalul creat de soţul ei drept o greşeală şi a precizat că acesta a postat pe Facebook înainte să discute cu ea şi cu cei din partid, iar lucrurile să se clarifice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici