Şova are un mesaj de Ziua Holocaustului: Statul comunist mi-a blocat la şcoală informaţia

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, a transmis un mesaj privind Ziua Holocaustului, în care arată importanţa acestei zile şi în care susţine din nou că regretă "profund" declaraţiile sale anterioare pe această temă, arătând însă că statul comunist este cel care i-a blocat informaţiile.

949 afișări
Imaginea articolului Şova are un mesaj de Ziua Holocaustului: Statul comunist mi-a blocat la şcoală informaţia

Şova are un mesaj de Ziua Holocaustului: Statul comunist mi-a blocat la şcoală informaţia (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

În mesajul denumit "Noile generaţii din România trebuie să cunoască şi să recunoască marea tragedie a Holocaustului", Şova arată că Ziua Holocaustului este un moment de o încărcătură aparte, care trebuie să fie marcată cu un deosebit respect atât pentru cei exterminaţi de regimul nazist şi de aliaţii săi, cât şi pentru supravieţuitorii care, în această zi, îşi reamintesc ororile trăite în copilăria lor.

"În această zi, avem nevoie să depăşim diferenţele politice şi să ne asumăm, ca popor, o atitudine marcată de compasiune şi înţelegere. Holocaustul a devenit o bornă de referinţă pentru istoria noastră, a umanităţii. Suntem datori, în faţa memoriei celor care au pierit în această imensă tragedie, să căutăm toate mijloacele prin care să ne asigurăm ca aşa ceva nu va mai fi niciodată posibil, nicăieri în lume. Nu aş vrea să existe nici o urmă de îndoială cu privire la faptul că noi, ca români, cunoaştem şi recunoaştem ce s-a întâmplat în trecut, cât de mare a fost tragedia acestui popor şi cât de mare a fost responsabilitatea celor care au permis ca aşa ceva să se întâmple", spune ministrul.

El afirmă că nu este suficient ca Holocaustul să fie cunoscut şi recunoscut la nivel european, ci trebuie să fie recunoscut şi faptul că România, ca stat, a contribuit activ, în perioada celui de al doilea război mondial – în mod absolut regretabil - la tragedia incredibilă a populaţiei evreieşti din teritoriile aflate sub control românesc, precum şi faptul că, mai târziu, statul comunist a contribuit din plin la ştergerea acestui episod din cărţile de istorie, refuzând astfel mai multor generaţii - printre care se numără şi el- cunoaşterea acestui capitol întunecat al trecutului nostru.

"Personal, am trecut lunile trecute printr-un episod pe care l-am regretat şi îl regret profund şi care mi-a arătat cât de gravă este ignoranţa, pasivitatea şi lipsa de preocupare pentru o tragedie unică în istoria umanităţii. După discuţii cu organizaţii importante din România şi din lume, după ce am completat informaţiile care îmi lipseau pe tema Holocaustului evreilor şi al romilor din teritoriile controlate de România, m-am angajat în realizarea, pe termen mediu şi lung, a unor obiective de natură legislativă care să înăsprească legislaţia în materia anti-semitismului în România, dar care să asigure şi studierea în şcoli şi în facultăţi a istoriei legate de Holocaustul din România", susţine Şova.

Ministrul susţine în acest sens că obiectivele pe termen mediu şi lung pe care consideră că ar fi util să fie puse în discuţie şi realizate prin implicarea tuturor factorilor de decizie politică din România şi cu sprijinul reprezentanţilor comunităţii evreieşti, sunt susţinerea Programei de predare a Holocaustului din România, în licee şi facultăţi, astfel încât tinerii din România să fie puşi la curent cu realităţile istorice obiective pentru ca greşeli de genul celor făcute chiar de el "din necunoaştere" să nu mai fie posibile în viitor, susţinerea şi dezvoltarea proiectului "Marşul Vieţii", susţinerea în Parlament a modificării Legii 107/2006 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

La acestea se adaugă crearea unor cursuri permanente care să devină parte din curricula celor care urmează facultăţile de drept, jurnalistică şi istorie, Academia de Politie, Institutul de Magistratură şi alte forme de învăţământ care formează formatori ai noii generaţii, precum şi susţinerea unor proiecte online menite să prezerve memoria culturii evreieşti din România.

"Sunt deplin hotărât să mă implic în mai multe proiecte prin care sa transmitem tinerelor generaţii lecţia de istorie pe care noi nu am putut să o învăţăm atunci când am fost în şcoală şi care este absolut obligatorie pentru o ţară civilizată. Am încredere că, împreună, putem repara acest deficit al cunoaşterii, pentru ca România să fie o un spaţiu în care statul de drept să fie protejat şi în care totalitarismul de orice fel să nu aibă nici o şansă de a reveni", conchide Şova.

În mesajul transmis către presă, ministrul include şi un citat atribuit lui Maximillian Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, în care se spune: "Apreciem şi sprijinim iniţiativa ministrului Şova. Sperăm că va ajuta ca sistemul de educaţie din România să prezinte o imagine corectă a Holocaustului în România. Este pentru prima dată de la căderea comunismului când Guvernul din România abordează în mod serios această problemă şi vom lucra alături de domnul ministru pentru a promova o mai mare toleranţă şi înţelegere între diferitele comunităţi din România".

Şova a provocat reacţii în martie, imediat după ce a fost numit purtător de cuvânt al PSD, afirmând într-un interviu că "niciun evreu nu a suferit pe teritoriul României". În pofida faptului că unii istorici apreciază că aproximativ 13.000 de evrei au fost ucişi în cursul progromului de la Iaşi, în 1941, Şova a declarat în interviul respectiv că "în total 24 de evrei au fost ucişi în progromul de la Iaşi de către armata germană". Ulterior, PSD i-a retras lui Şova funcţia de purtător de cuvânt şi l-a trimis la Washington, să efectueze o vizită "educaţională" la US Holocaust Memorial Museum. În urma vizitei, Şova şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că declaraţia sa a fost neînţeleasă, dar a refuzat să îşi ceară scuze, potrivit site-ului israelian Ynetnews.

Comunitatea evreiască din România şi-a exprimat nemulţumirea faţă de nominalizarea senatorului Dan Şova, care a negat progromul de la Iaşi, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, iar preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti, Erwin Simsensohn, a declarat că evreii din România s-au "înfuriat" din cauză că un politician care a făcut unele "declaraţii cinice" a fost nominalizat în funcţia de ministru.

Ulterior, în luna august, Şova a susţinut că astăzi are certitudinea informaţiei istorice care atestă Holocaustul din România şi susţine că se va implica ferm în înăsprirea legislaţiei împotriva rasismului şi antisemitismului.

Statul român şi-a asumat tragedia Holocaustului din România şi responsabilitatea guvernului Ion Antonescu în ce priveşte uciderea a aproximativ 300.000 de evrei, cetăţeni români. În urma prezentării în Parlament a Raportului Comisiei Internaţionale de Studiere a Holocaustului din România "Elie Wiesel", s-a instituit Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului, în data de 9 octombrie, s-a înfiinţat Institutul Naţional de Studiere a Holocaustului "Elie Wiesel", aflat sub patronajul Ministerului Culturii, şi s-a construit, în Capitală, Memorialul Holocaustului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici