SRI şi Parchetul General se contrazic pe valabilitatea protocolului secret încheiat în 2016

Parchetul General a anunţat, vineri, că protocolul secret încheiat cu 2016 cu SRI şi-a încetat efectele pe 13 martie 2017. Anterior, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii transmitea că acest protocol nu şi-a făcut efectul niciun moment, timp de o lună, până la denunţare.

665 afișări
Imaginea articolului SRI şi Parchetul General se contrazic pe valabilitatea protocolului secret încheiat în 2016

SRI şi Parchetul General se contrazic pe valabilitatea protocolului secret încheiat în 2016

"Protocolul şi-a încetat efectele la 13.03.2017, prin acordul instituţiilor semnatare. La aceaşi dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Serviciului Român de Informaţii să comunice dacă menţine caracterul clasificat al documentului. La 22.03.2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a iniţiat demersurile pentru declasificarea protocolului şi a solicitat S.R.I. acordul în acest sens.Nu au fost comunicate informaţii publice cu privire la acest Protocol şi nici nu a fost publicat întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului justiţiei, care au fost informaţi şi cu privire la iniţierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului", a transmis Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, anunţase că protocolul nu şi-a făcut efectul niciun moment, timp de o lună, până la denunţare.

„Este vorba despre un protocol denunţat, care nu mai există. Au existat două, unul secret, unul nefiind secret, care e public. Un protocol secret e semnat în decembrie 2016, în urma deciziei CCR, s-a ajuns la concluzia că e nevoie de protocol, însă acest protocol nu şi-a făcut efecutul pentru că în ianuarie 2017 a fost denunţat de SRI, împreună cu celelalte protocoale. Da, există (document de denunţare a acestui protocol. n.r.). (...) Acest protocol nu şi-a făcut efectul niciun moment, timp de o lună, până la denunţare. (...) A fost denunţat pentru că era caduc. Din cunoştinţele mele, da, există la Comisia de control a SRI toate protocoalele, inclusiv acest protocol. Nu ştiu să răspund la întrebarea de cine a fost iniţiat şi cum a fost iniţiat. (...) A fost denunţat prin decizia SRI, a directorului Hellvig”, a declarat Ovidiu Marincea, la Antena3.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici