Staff-ul lui Oprescu acuză o încercare de fraudare a alegerilor

Staff-ul de campanie al candidatului Sorin Oprescu a acuzat, duminică, într-o conferinţă, faptul că se pregăteşte o fraudare a prezidenţialelor, de natură să "împieteze" voinţa reală a electoratului şi a prezentat date despre care susţine că demonstrează "afectarea gravă a procesului electoral".

85 afișări
Imaginea articolului Staff-ul lui Oprescu acuză o încercare de fraudare a alegerilor

Staff-ul lui Oprescu acuză o încercare de fraudare a alegerilor (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Avocatul Carmen Radoslav, din staff-ul de campanie al lui Sorin Oprescu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că datele obţinute de la observatorii acreditaţi în secţiile de votare ai Societăţii Internaţionale pentru Drepturile Omului (SIDO), Secţia română, arată că s-a încălcat legea şi că a fost afectat grav procesul electoral.

"Avem date că în orele următoare, până la închiderea Secţiilor de votare 903, 914, 968, 981 din Sectorul 5, se pregătreşte o posibilă fraudare a alegerilor prin acţiuni de continuare a campaniei electorale şi prin oferirea de sume de bani în scopul determinării votării unui anumit candidat", a spus Carmen Radoslav.

Potrivit acesteia, mai mulţi reprezentanţi ai PSD au fost surprinşi în timp ce au încercat să convingă mai multe persoane să voteze pe Mircea Geoană în schimbul unei sume de bani. Ea a arătat că între social-democraţi şi cetăţeni s-a iscat o neînţelegere referitoare la sumele vehiculate, social-democraţii oferind 100 lei, în timp ce eventualii alegători cereau 150 de lei.

Carmen Radoslav a arătat, totodată, că la grădiniţa 268, în Secţia de votare 959 din Sectorul 5, reprezentantul PSD a înmânat alegătorilor numai buletinul de vot pentru alegerea preşedintelui, nu şi buletinele pentru referendum.

Radoslav a mai spus că mai mulţi cetăţeni ai Sectorului 5 au fost îndreptaţi de către militanţi ai PSD către casa de pariuri sportive Astra, de pe strada Mărgeanului, unde ar fi urmat să primească, în schimbul votului pentru Mircea Geoană,100 lei, persoana de contact de la Astra fiind "domnul Ştrul".

Ea a arătat că sâmbătă seara, în Sectorul 5, pe străzile Tunsu Petre şi Alee Livezii, s-au colectat de la câteva sute de cetăţeni cărţile de identitate pentru a fi efectuate copii xerox, în schimbul a 50 de lei.

Potrivit lui Radoslav, în unele secţii de votare se foloseşte limbajul codificat, prin care unii alegători primesc două sau trei buletine de vot de la preşedintele secţiie de votare, acest procedeu fiind folosit în judeţul Alba - în satul Hădăreni, în Bucureşti - în Sectorul 2, la Liceul Blaga, precum şi în judeţele Teleorman, Giugiu, Argeş, Olt şi Galaţi.

Ea a apreciat că situaţia existentă poate duce la o mare fraudă electorală, prin care se împietează voinţa reală a electoratului român.

Radoslav a mai spus că, la Secţia de votare 985 din Sectorul 5, reprezentantul PSD Popa Genovică este acuzat că a influenţat opţiunea de vot a mai multor persoane, mobilizând locatarii câtorva scări de bloc la vot.

Ea a mai arătat că în Sectorul 3, Secţia 438, o persoană a fotografiat buletinul de vot în cabină, motiv pentru care i s-a întocmit proces verbal.

Radoslav a mai spus că în judeţul Gorj, în localităţile Rovinari, Motru, Bălteni şi Mătăsari, s-a practicat turismul electoral, votanţii deplasându-se către secţiile din localităţi cu microbuze şi autoturisme.

Ea a arătat că în judeţul Ialomiţa, în localităţile Perieţi, Slobozia şi Vlădeni, s-au semnalat pierderea ştampilelor, în timp ce în Feteşti observatorul SIDO a surprins două persoane care ofereau bani contra voturi.

Potrivit lui Radoslav, la Bacău, Viorica Marcu, şeful Direcţiei Spaţii Verzi, din cadrul Primăriei, împreună cu primarul comunei Traian, au organizat transportarea a 5-6 autoturisme cu alegători din satele învecinate către secţiile de votare din municipiul Bacău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici