Statele Unite ridică un embargo asupra armelor impus Ciprului în urmă cu 33 de ani. Ce aliat important s-a simţit nemulţumit de decizie

  • SUA vor ridica un embargo asupra armelor impus Ciprului în urmă cu 33 de ani
  • Secretarul de stat american Mike Pompeo a stârnit reacţia Turciei în urma unei postări care anunţa decizia pe Twitter
  • Americanii îşi vor aprofunda cooperarea în materie de securitate cu Nicosia
2536 afișări
Imaginea articolului Statele Unite ridică un embargo asupra armelor impus Ciprului în urmă cu 33 de ani. Ce aliat important s-a simţit nemulţumit de decizie

Sursa foto: profimedia

Statele Unite vor ridica un embargo asupra armelor impus Ciprului în urmă cu 33 de ani. Insula a fost împărţită în 1974 în urma invaziei turceşti declanşată din cauza loviturii de stat dată de greci.

De atunci şi până în prezent, Turcia recunoaşte Republica Turcă a Ciprului de Nord, entitate nerecunoscută de nici un alt stat. Puţinele eforturi de pacificare a zonei au picat, iar Washingtonul a impus restricţii asupra armelor în 1987 pentru a încuraja eforturile de reunificare şi a evita o cursă a înarmărilor pe insulă.

Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat prin intermediul Twitter noua decizie precum şi a anunţat întărirea cooperării în materie de securitate cu Nicosia, fapt ce a supărat principalul aliat estic de la Marea Mediterană, Turcia. 

Decizia vine într-un moment inoportun, în mijlocul escaladării tensiunilor dintre principalii aliaţi NATO, Turcia şi Grecia, pe fondul unor rezerve de hidrocarburi aflate în estul Mediteranei.

Ankara şi Atena sunt deschise la dialog în privinţa rezolvării disputei, după ce fiecare a organizat exerciţii militare în regiune, relatează Reuters.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici