STENOGRAME - Dumitru Iliescu, lui Hrebenciuc, despre cel care i-a dat informaţii: Ştia şi de Băsescu, şi de Ponta

Fostul şef al SPP Dumitru Iliescu îi spunea lui Viorel Hrebenciuc, despre angajatul DNA care a aflat că deputatul este interceptat, că "ştia şi de Ponta, şi de toţi", "ştia cine are dosare, ştia de cei special urmăriţi", "ştia de Băsescu, de 27 de milioane".

3353 afișări
Imaginea articolului STENOGRAME - Dumitru Iliescu, lui Hrebenciuc, despre cel care i-a dat informaţii: Ştia şi de Băsescu, şi de Ponta

STENOGRAME - Dumitru Iliescu, lui Hrebenciuc, despre cel care i-a dat informaţii: Ştia şi de Băsescu, şi de Ponta

În documente din noul dosar penal al lui Viorel Hrebenciuc, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) redau discuţii interceptate dintre deputatul PSD şi Iliescu. În respectivele conversaţii, fostul şef al SPP i-a confirmat lui Hrebenciuc că este interceptat de procurorii anticorupţie, după cum i-a comunicat un angajat al DNA.

Dumitru Iliescu i-a mai spus lui Viorel Hrebenciuc că respectivul angajat al DNA lucrează la "sectorul de poliţie judiciară" şi "ştia şi de Ponta" şi "de Băsescu, de 27 de milioane".

"ILIESCU DUMITRU: El este acum la sectorul de poliţie judiciară şi lucrează pe partea judiciară şi pe partea de DNA.
VIOREL HREBENCIUC : Mh!
ILIESCU DUMITRU: Mi-a spus: Domnule, lucrez la ...

VIOREL HREBENCIUC: În sfârşit, nu contează!
ILIESCU DUMITRU: Şi a venit cu informaţia asta, ştia şi de Ponta, şi de toţi. Ştia cine are dosare, ştia de cei special urmăriţi ş.a.m.d.
VIOREL HREBENCIUC: Da.
ILIESCU DUMITRU: Ştia de Băsescu, de 27 de milioane, că a stabilit un plan pentru anul ăsta şi mandatele pe care să le ia.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da. Mandatele pe cât timp se dau?
ILIESCU DUMITRU: Mandatul se dă în general pe şase luni de zile.

VIOREL HREBENCIUC: Şase luni? Deci sunt încă pe mandat.
ILIESCU DUMITRU: Dacă este un mandat pe siguranţă naţională, înseamnă că mai sunt câteva săptămâni, dar se poate prelungi, naşule.
VIOREL HREBENCIUC: Păi, la mine se prelungeşte în mod sigur.
ILIESCU DUMITRU: Pot să-l dea şi pe o lună, depinde cât au nevoie. Pot să-l dea şi pe trei luni, şi pe şase luni, şi pe un an, dar, de regulă, se dă pentru şase luni de zile.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

ILIESCU DUMITRU: (Vorbeşte în şoaptă - n.n.) Şi el mi-a spus: 'Nu ştiu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioară a dosarului era un tabel cu persoanele, s-a primit ordin de la judecător, la propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare'. Au mai venit şi alte persoane pe mandat, dar lui i-a sărit în ochi numele dumneavoastră pe mandat. L-am rugat să se documenteze, i-am zis: 'Documentează-te, vezi şi tu dacă poţi să afli mai multe".

Potrivit anchetatorilor, în aceleaşi discuţii interceptate, Iliescu i-a spus lui Hrebenciuc că respectivul angajat al DNA are acces la documentele din dosar, precum şi din alte dosare penale de interes, întrucât se află în posesia cheii de la fişetul procurorului de caz, apreciind însă că este riscant să scoată fizic acte pe care să i le pună la dispoziţie, deoarece ar genera suspiciuni în rândul colegilor.

Totodatăl, fostul şef al SPP l-a asigurat pe deputat că, prin intermediul ofiţerului de poliţie, poate obţine în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicităţii.

"IILIESCU DUMITRU: Si pe urma şi-a dat seama că, de fapt, erau mai mulţi în dosarul respectiv şi eraţi şi dumneavoastră printre ei.
VIOREL HREBENCIUC: Da.
ILIESCU DUMITRU: Şi el mi-a spus că nu a putut...

VIOREL HREBENCIUC: Când vorbiţi cu el la telefon...

ILIESCU DUMITRU: Acum a rămas prietena lui.

VIOREL HREBENCIUC: Nu mă deranjează.
ILIESCU DUMITRU: El e un tip din ăsta foarte corect, munceşte mult.

VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine!
ILIESCU DUMITRU: Nu se lasă până nu termină materialul.
VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine!
ILIESCU DUMITRU: Şi ea are nevoie, că sunt cauzele ei, dar ea probabil, ştiind că e o relaţie între noi şi dumneavoastră, nu i-a dat dosarul.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da.
ILIESCU DUMITRU: În general, îi dă toate dosarele. De fapt el îi ţine dosarele în fişet. El le ţine acolo, are cheia de la fişetul ei.
VIOREL HREBENCIUC: Perfect!
ILIESCU DUMITRU: El le pune în ordine, el le cercetează, el e conexiunea cu poliţia pentru diverse acte.
VIOREL HREBENCIUC: Frumos, bravo lui! Excelent!

ILIESCU DUMITRU: Asta e!
VIOREL HREBENCIUC: Singurul lucru, să stea liniştit după aia.
ILIESCU DUMITRU: Eu v-am spus exact aşa cum e. Nu pot să vă spun ceea ce nu ştiu, nu cunosc. De fapt, să vă spun sincer, am vrut să vin să mă vad cu dumneavoastră numai pentru treaba asta.
VIOREL HREBENCIUC: Haideţi să ne vedem puţin mai des, aşa, cam la două, trei săptămâmi. Eu sper ca până după mijlocul lui septembrie, încolo, să mă reglez puţin, aşa că sunt şi eu pe aici, dar din toate părţile vin ...
ILIESCU DUMITRU: Da, ştiu.
VIOREL HREBENCIUC: Dar din toate părţile vin şi chestiuni care trebuie să se întâmple"

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anunţat, luni, de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă.

Potrivit DNA, Hrebenciuc ar fi aflat informaţii din interiorul DNA cu ajutorul fostului şef al Serviciului Protecţie şi Pază (SPP) Dumitru Iliescu, acesta cerând şi obţinând de la un angajat al Direcţiei informaţii despre interceptarea deputatului.

În acelaşi dosar, Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, în 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al partidului şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, i-ar fi cerut senatorului Dan Şova să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Şova, în schimbul intervenţiilor sale, că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi.

Cei doi au mai discutat ca, în acelaşi context, colegul lui Hrebenciuc să îl determine pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

DNA a precizat că propunerea a fost formulată pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, dar şi pentru "a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii".

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia să îl sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere şi graţiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanţa supremă l-a condamnat, în 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei sale, decizia nefiind definitivă.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a lui Viorel Hrebenciuc, atât în noul dosar, cât şi în cel în care este cercetat alături de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedări ilegale de păduri.

În dosarul retrocedărilor ilegale, Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici