Stolojan a prezentat motivele renunţării la mandatul de premier

Prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan susţine, într-o declaraţie de presă în care prezintă motivele retragerii sale din calitatea de premier desemnat, că el va activa în continuare în PDL şi va servi interesele României în calitate de europarlamentar, pe durata mandatului.

18 afișări
Imaginea articolului Stolojan a prezentat motivele renunţării la mandatul de premier

Stolojan a prezentat motivele renunţării la mandatul de premier

Stolojan precizează în declaraţie că a considerat necesar să prezinte "oamenilor" contextul şi motivele care au determinat, cu opt zile în urmă, depunerea mandatului său de prim-ministru desemnat să formeze noul guvern după alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

"În primul rând, nu am fost parte în niciun scenariu politic. Toate afirmaţiile făcute în acest sens cu privire la rolul pe care preşedintele României l-ar fi jucat în a mă determina să renunţ la mandat nu au niciun fundament. Dimpotrivă, consider că preşedintele a acţionat potrivit atribuţiilor sale constituţionale, în mod corect faţă de interesul public, faţă de partidele politice şi faţă de mine. Şi îi mulţumesc pentru acest lucru", spune Stolojan.

În al doilea rând, el menţionează că nu au fost tensiuni în Partidul Democrat Liberal cu privire la de desemnarea sa ca prim-ministru de către preşedintele ţării.

"Chiar PDL a propus candidatura mea şi m-a susţinut pentru funcţia de premier. De asemenea, nu am pus condiţii privind desemnarea în guvern a anumitor persoane", subliniază liderul democrat-liberal.

Stolojan precizează, în al treilea rând, că nu este bolnav.

"Am renunţat la mandat în urma unei analize atente a situaţiei politice nou create", afirmă Theodor Stolojan.

El susţine că România are acum o şansă pe care nu a mai avut-o de o generaţie şi că este "timpul obligatoriu al reformelor": o reformare a statului, a regimului politic, a Constituţiei. De asemenea, este nevoie şi de măsuri hotărâte pentru reducerea efectelor crizei economice, iar aceste schimbări şi măsuri cer o majoritate solidă în Parlamentul ţării, menţionează Stolojan.

"Ca liberal, am sperat, înainte de alegeri, că această majoritate va fi una de dreapta, coagulată în jurul Partidului Democrat Liberal. Un sistem electoral cu destule rezultate aberante, impus prin ignorarea voinţei electoratului exprimată la referendumul din 25 noiembrie 2007, a împiedicat pentru moment acest lucru", subliniază el.

Theodor Stolojan arată că, după alegerile generale din 30 noiembrie, a crezut că PNL va înţelege că Dreapta trebuie să fie unită în misiunea sa publică, iar pentru aceasta era gata să treacă peste orice consideraţii personale.

"Chiar înainte de negocierile cu PNL, am cerut conducerii PDL să ia în calcul propunerea unei alte persoane din PDL pentru a fi nominalizată ca prim-ministru, dacă nevoia alianţei de guvernare cu PNL ar fi cerut-o. Din păcate, şefii actuali ai PNL au avut alte interese", mai spune el.

În aceste condiţii, PDL a hotărât să facă alianţa de guvernare cu PSD, care, la rândul său, a primit un număr considerabil de voturi. "Cu toată reţinerea mea personală faţă de guvernarea cu PSD, am hotărât să merg mai departe, cu bună credinţă, ştiind că, pentru reformele care trebuie înfăptuite şi perioada dificilă economică în care ne aflăm, este nevoie de un guvern susţinut de o majoritate solidă în Parlament", adaugă Stolojan.

Prim-vicepreşedintele PDL menţionează că a fost în echipa care a negociat un program de guvernare ce poate fi descris drept un "compromis rezonabil".

"Pe măsură ce negocierile PDL-PSD avansau, am ajuns la concluzia limpede că se contura un sistem piramidal de decizie politică, la nivel local şi central care, la vârf, îi avea pe cei doi preşedinţi de partid, reuniţi în Colegiul Preşedinţilor. În timp de criză, deciziile guvernamentale trebuie să fie luate şi puse în practică rapid", mai spune el.

În opinia sa, pentru ca sistemul de luare a deciziilor să fie coerent, eficient şi responsabil, soluţia era evidentă, respectiv preşedintele PDL trebuia să devină premier. "Am luat decizia normală şi onestă de a depune mandatul de prim-ministru desemnat şi de a da astfel posibilitatea ca preşedintele PDL să primească acest mandat", susţine Stolojan.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PDL, gestiunea unei alianţe politice formată din două partide de forţe egale şi conducerea unui guvern de genul celui rezultat cere abilitaţi politice de partid pe care preşedintele PDL le are, iar primul ministru trebuie să fie omul politic cel mai puternic din partid.

"În acest fel, prin exercitarea celor mai importante funcţii în stat, după cea de preşedinte al ţării, cei doi preşedinţi de partide care au semnat Parteneriatul pentru România devin şi garanţi ai realizării programului de guvernare", mai spune el.

Stolojan subliniază că, în decizia pe care a luat-o, a avut în vedere şi faptul că alianţa între două partide atât de diferite este o premieră în viaţa politică din România şi ar fi mai potrivit dacă în fruntea acestei guvernări ar fi un politician mai tânăr, dinamic, din noua generaţie de politicieni din România.

"În orice funcţie pe care am îndeplinit-o - fie în administraţia publică, fie în viaţa politică - am luptat pentru performanţă. Dar, dintotdeauna, am ştiut că performanţa poate fi obţinută dacă omul potrivit este la locul potrivit. Acum, persoana potrivită pentru a conduce guvernul este domnul Emil Boc, preşedintele PDL", apreciază Stolojan, subliniind că, pentru el, sunt importante "România şi PDL" şi nu funcţia pe care ar putea să o aibă în stat.

"Am convingerea că actuala soluţie e cea mai bună în condiţiile date. Îl susţin pe domnul Emil Boc, noul premier al Guvernului României şi îi doresc mult succes. Eu voi activa în continuare în PDL şi voi servi interesele României în calitate de europarlamentar, pe durata mandatului meu", încheie Stolojan declaraţia transmisă presei.

Citeşte şi

Băsescu nu ştie motivele pentru care Stolojan a renunţat la mandat

Stolojan renunţă la nominalizarea pentru funcţia de premier

Boc, desemnat premier de Băsescu

Stolojan, învins de atribuţiile excesive ale Colegiului Preşedinţilor

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici