Strategia lui Iohannis de Apărare a Ţării cuprinde corupţie, dar nu prea | DOCUMENT

  • Preşedintele Klaus Iohannis menţionează fenomenul corupţiei foarte puţin în Strategia Naţională de Apărare.
  • În mod concret, fenomenul corupţiei este inclus la „Riscuri”, iar faptele specifice sunt menţionate la „Direcţie de acţiune”.
  • Serviciile secrete nu mai sunt menţionate în document în privinţa luptei împotriva corupţiei.
1325 afișări
Imaginea articolului Strategia lui Iohannis de Apărare a Ţării cuprinde corupţie, dar nu prea | DOCUMENT

Strategia lui Iohannis de Apărare a Ţării cuprinde corupţie, dar nu prea

În Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru 2020-2024, transmisă de Klaus Iohannis către Parlament, capitolul corupţie este foarte puţin menţionat. Nu mai sunt amintite nici serviciile secrete în această schemă privind lupta împotriva corupţiei.

La capitolul „Riscuri”, Iohannis subliniază aici se încadrează şi „dificultăţile de ordin economic, perpetuarea economiei subterane şi a corupţiei, nivelul crescut al evaziunii fiscale coroborat cu gradul redus de colectare a taxelor impozitelor, infrastructură deficitară, precum rezilienţa redusă a sistemului fiscal în raport cu evoluţiile exteme limiteazä perspectivele de demoltare a României şi capacitatea de promovare a obiectivelor sale politico-militare, diplomatice şi de imagine în plan extern.

În document sunt menţionate puţin mai extins grupările de criminalitate organizată, care continuă să acţioneze pentru atragerea în sfera de influenţă a unor funcţionari publici, pentru evita sau diminua măsurile de răspuns instituţional.

Şeful statului a punctat, la capitolul „Vulnerabilităţi” şi: „Persistenţa unor lacune legislative în domeniul securităţii naţionale sau în ceea ce priveşte contracararea agresiunilor informaţionale, respectiv pe palierul reglementării instrumentelor necesare prevenirii şi contracarňrii propagandei cu scop destabilizator, inclusiv în eventualitatea unor campanii de tip hibrid”.

Totuşi, preşedintele anunţă că are în vizorul „Direcţiei de acţiune” faptele de corupţie, mai precis: „Prevenirea şi combaterea activităţilor economice ilegale de mare amploare (evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă cu produse accizabile, contrafaceri), de grupuri infracţionale cu caracter transfrontalier”.

În privinţa informaţiilor şi a contrainformaţiilor, preşedintele punctează ca direcţie de acţiune „apărarea ordinii valorilor constituţionale, inclusiv a drepturilor şi libertäţilor fundamentale ale cetăţenilor, prevenirea contracararea riscurilor şi a ameninţărilor derivate din activitatea entităţilor informative ostile orientate împotriva intereselor de securitate ale statului român şi asigurarea protecţiei contrainformative a informaţiilor clasificate”.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici