Stroe: Documentele prezentate de GIP sunt din perioada în care SRI era condus de Radu Timofte

Preşedintele Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că documentele GIP se referă la perioada în care la conducerea SRI se afla Radu Timofte şi că va cere SRI originalele documentelor, materialele anexate, urmând să discute cu aceia care le-au elaborat.

5 afișări
Imaginea articolului Stroe: Documentele prezentate de GIP sunt din perioada în care SRI era condus de Radu Timofte

Stroe: Documentele prezentate de GIP sunt din perioada în care SRI era condus de Radu Timofte

„Aceste documente mă îngrijorează foarte tare, deoarece nu pot să-mi imaginez că SRI face o monitorizare a presei şi apoi transmite pe scară ierarhică în această manieră. Convingerea mea este că altceva stă în spatele acestor hârtii”, a declarat Stroe.

Precizând că nu are la dispoziţie materialele anexate, el a susţinut că va solicita în şedinţa Comisiei SRI “tot ceea ce este necesar: originalele documentelor, materialele care au fost anexate şi vom solicita să stăm de vorbă cu oamenii care au lucrat aceste materiale”.

De asemenea, Stroe a făcut precizarea că documentele vizează fosta conducere a SRI, în frunte cu Radu Timofte.

“Nu actuala conducere este vizată în acet moment, pentru că este vorba de iulie 2006, ci fosta conducere, când era domnul Timofte director SRI. Nu vreau să aduc acuze de poliţie politică acum, dar vom invita pe domnul director SRI la comisie pentru verificări. Vom solicita invitarea la comisie a acestui domn Stanciu, care înţeleg că este pensionar, dar şi a altor membri ai acestui grup”, a susţinut senatorul PNL.

Totodată, Stroe a spus că nu este sigur că, în nota prezentată de GIP, este vorba numai de declaraţii publice ale senatorului PNL Norica Nicolai.

“Eu nu aş fi sigur că este vorba numai de declaraţiile publice ale doamnei Nicolai. S-ar putea să fie şi altfel de declaraţii, poate discuţii purtate la telefon, în anumite cercuri politice restrânse”, a conchis Stroe.

Prima adresă, prezentată de GIP în facsimil, are următorul conţinut: "Domnule Director, Informaţia prezentată se referă la unele afirmaţii ale senatorului PNL, Norica Nicolai" şi este semnată de generalul de brigadă Vasile Stanciu în calitate de “Şef al Grupului de Evidenţă”.

Potrivit comunicatului, adresa este o dovadă a faptului că SRI urmăreşte un parlamentar român - pe senatorul liberal Norica Nicolai, folosind pentru aceasta, mijloace specifice serviciilor secrete. Conţinutul adresei este explicit: “Grupul de Evidenţă” condus de generalul Stanciu a descoperit şi prezintă o “informaţie” referitoare la “unele afirmaţii” ale Noricăi Nicolai. Este vorba, aşadar, de afirmaţii ale senatorului pe care agenţii SRI le-au aflat şi despre care au considerat necesar să-şi informeze superiorii.

Cea de a doua adresă, dată publicităţii de GIP, are următorul conţinut: "Domnule Director, Vă prezentăm un material referitor la intenţia Partidului Naţional Liberal de a coagula un «pol de dreapta liberal» în Republica Moldova, precum şi reacţii după recenta declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la «aderarea Republicii Moldova la UE»".

Adresa este semnată de acelaşi general Vasile Stanciu, este datată 20 iulie 2006, este ştampilată, vizată şi semnată de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea.

GIP susţine că adresa este o dovadă a faptului că SRI monitorizează un partid politic parlamentar, generalul Stanciu spunând explicit că materialul pe care îl transmite directorului SRI se referă la o “intenţie” a PNL şi anume aceea de "a coagula un pol de dreapta liberal" în Republica Moldova.

Mugur Ciuvică arată că generalul Vasile Stanciu este o veche cunoştinţă a preşedintelui Traian Băsescu din perioada în care acesta din urmă se afla la Anvers.

La începutul lunii septembrie 2006, în presă au apărut documente potrivit cărora Vasile Stanciu ar fi fost ofiţer sub acoperire al Securităţii în Belgia, în perioada în care actualul preşedinte a lucrat la Anvers (1987 – 1989). În urma acestor dezvăluiri, Traian Băsescu a recunoscut public că îl cunoaşte pe Vasile Stanciu din perioada în care se aflau amândoi în Belgia, iar în 2 octombrie 2006, la o lună de la izbucnirea acestui scandal, preşedintele Băsescu l-a trecut în rezervă pe generalul SRI Vasile Stanciu, precizează preşedintele GIP.

SRI a precizat că documentele prezentate de preşedintele GIP Mugur Ciuvică sunt în curs de verificare, neagă că ar desfăşura "activităţi de monitorizare/supraveghere a oamenilor politici sau a partidelor politice" şi se pune la dispoziţia "forurilor parlamentare abilitate prin lege".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici